Výsledky novej psychologickej štúdie hovoria, že opätovné sledovanie našich obľúbených seriálov, je dobré pre naše psychické zdravie.Facebook/TV Series To Watch
StoryEditor

Pozeráš dookola Priateľov či Simpsonovcov? Vedci zistili, čo to o tebe vypovedá

Lukáš Kovalčík27.05.2022., 13:30h

Dej týchto seriálov už poznáme, často nás rozosmejú a niekedy sa nám zdá, že s opätovaným pozretím sú dokonca lepšie. Nová psychologická štúdia však dokazuje, že za našimi nutkaniami znovu si pozrieť milovaný seriál, je niečo viac.

Lajkuj Brainee.sk na

Simpsonovci, Priatelia, Gilmore Girls či Parks and Recreation, a mnohé ďalšie. Každý máme svoj obľúbený seriál či film, ku ktorému sa pravidelne vraciame. Naše konanie je pravdepodobne často podvedomé, prečo to však robíme? Vyzerá to tak, že na to veda konečne našla odpoveď.

Výsledky novej psychologickej štúdie totiž hovoria, že opätovné sledovanie našich obľúbených seriálov je dobré pre naše psychické zdravie.

Pocit spolupatričnosti

Poznáš to, všetci máme svoj obľúbený seriál, ktorý si niekedy púšťame na konci náročného dňa, a často sa pri tom cítime akoby sme sa stretli so starými kamošmi.

Dej týchto seriálov už poznáme, často nás rozosmejú a niekedy sa nám zdá, že s opätovaným pozretím sú dokonca lepšie. Štúdia však naznačuje, že za našimi nutkaniami znovu si pozrieť milovaný seriál, je niečo viac, píše web UNILAD.

Profesorka Shira Gabriel z University of Buffalo uskutočnila výskum tohto javu a zistila, že opätovné sledovanie televíznych relácií u ľudí zvyšuje pocity spolupatričnosti. 

„Je v nás tento silný, veľmi starý evolučný systém, ktorý nás ťahá k tomu, aby sme chceli tieto upokojujúce príbehy," hovorí profesorka Gabriel pre Time.

image

Cestovateľ v čase tvrdí, že prišiel z roku 2236. Varuje pred meteoritom, ktorý môže zasiahnuť Európu

„Naozaj nebol dôvod, aby si ľudia vyvinuli mechanizmus na rozlíšenie medzi skutočnými ľuďmi v našich životoch a postavami, ktoré sa stanú skutočnými v našej mysli," tvrdí vedkyňa.

Shira Gabriel opisuje, že „v momente, keď sa zaoberáme príbehmi a postavami, náš mozog nie je schopný rozlišovať medzi tým, čo je skutočné a čo nie". To by vysvetľovalo aj fakt, že počas pozerania seriálu či filmu, sa dokážeme naozaj ponoriť do deja, súcitiť s postavami či zažiť povznášajúce alebo očistné pocity, tzv. katarziu.

„Fiktívne svety nás dokážu skutočne vtiahnuť, preto ich často vyhľadávame,“ uviedla.

Profesorka Gabriel vykonala tri samostatné psychologické štúdie na upevnenie týchto hypotéz. „Štúdia 1 ukázala, že ľudia uvádzajú, že sa obracajú na obľúbené televízne seriály či filmy, keď sa cítia osamelí, a pri ich sledovaní sa cítia menej osamelo".

Vedkyňa tiež popísala, že opätovné sledovanie relácií je „v skutočnosti veľmi zdravou súčasťou udržiavania sebalásky a zmyslu pre spojenie v modernom svete“. 

Opätovné pozeranie seriálov zvyšuje sebaúctu

Výsledky druhej štúdie zase hovoria, že opätovné sledovanie obľúbených seriálov zvyšovalo ľuďom sebaúctu a tretia štúdia zistila, že aj len premýšľanie o našich obľúbených reláciách znižuje aktiváciu slov súvisiacich s odmietnutím v našom mozgu.

Z toho všetkého vyplýva, že opätovné sledovanie našich obľúbených relácií nás môže z dlhodobého hľadiska dokonca urobiť k sebe láskavejšími.

Jej staršie štúdie potvrdili, že tento fenomén platí aj pre opätovné čítanie našich obľúbených kníh.

Iné štúdie dokazujú, že sledovanie nových relácií môže byť vyčerpávajúce, pretože si vyžaduje zvýšenú pozornosť. Po únavnom dni možno nemáš dostatok mentálnej kapacity na sledovanie nových seriálov. Sú tam totiž nové postavy, nový dej, ale aj príbehy, ktoré často musíš pozorne sledovať, aby si im porozumel.

Naopak, opätovné sledovanie filmov či seriálov ťa môže znovu nabiť energiou a obnoviť pocity sebakontroly, pretože často už vieš, čo sa tam udeje.

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/veda/ako-na-to, menuAlias = ako-na-to, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
19. apríl 2024 23:53