Paradajky.Unsplash/josephine Baran/
StoryEditor

Prevratný objav vedcov. Prvýkrát vytvorili geneticky upravené paradajky obohatené o dôležitý vitamín

TASR24.05.2022., 13:30h

Britskí vedci použili technológiu na úpravu génov. Podarilo sa im vytvoriť obohatené paradajky so zvýšeným obsahom vitamínu D.

Lajkuj Brainee.sk na

Vedci z výskumného inštitútu John Innes Centre v anglickom meste Norvich vytvorili "novú paradajku" tak, že deaktivovali jeden z jej génov. Informuje o tom stanica Sky News, ktorá sa odvoláva sa na výskum zverejnený v pondelok v žurnále Nature Plant.

Paradajky prirodzene vytvárajú množstvo východiskových chemických látok na tvorbu vitamínu D. Tieto rastliny ich však využívajú na výrobu iných látok na svoju potrebu, nie priamo na vitamín D, píše Sky News

{embed_photo}32912{/embed_photo}

Odstránením génu, ktorý túto chemickú zmenu spôsobuje, vedci zvýšili úroveň prekurzorov vitamínu D. Slnečné žiarenie dopadá na listy a paradajky následne tieto chemické látky pretvárajú na vitamín D3.

„Štyridsať percent Európanov trpí nedostatkom vitamínu D a na svete je to až miliarda ľudí,“ povedala profesorka Cathy Martinová z John Innes Centre. „Paradajky môžu byť vyvíjané ako udržateľný rastlinný zdroj vitamínu D3,“ dodala.

{article}66973{/article}

Úprava génov je zásadne odlišná od tradičnej genetickej modifikácie. Väčšina geneticky modifikovaných produktov obsahuje syntetický gén alebo gén vložený z iného organizmu. Súčasná britská legislatíva, ktorá je prevzatá z európskeho práva, nerozlišuje medzi genetickou modifikáciou a úpravou génov, vysvetľuje Sky News a dodáva, že preto je „prakticky nemožné“ dodať geneticky upravené produkty na trh.

Nový zákon, ktorý má britská vláda predstaviť v stredu má obmedzenia v tejto oblasti zmeniť. Táto právna norma má uľahčiť vývoj a predaj geneticky obohatených obilnín.

 

Top rozhovor
menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/veda/ako-na-to, menuAlias = ako-na-to, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
21. november 2024 16:39