
Vedci z výskumného inštitútu John Innes Centre v anglickom meste Norvich vytvorili "novú paradajku" tak, že deaktivovali jeden z jej génov. Informuje o tom stanica Sky News, ktorá sa odvoláva sa na výskum zverejnený v pondelok v žurnále Nature Plant.
{embed_photo}32912{/embed_photo}
Odstránením génu, ktorý túto chemickú zmenu spôsobuje, vedci zvýšili úroveň prekurzorov vitamínu D. Slnečné žiarenie dopadá na listy a paradajky následne tieto chemické látky pretvárajú na vitamín D3.
{article}66973{/article}
Úprava génov je zásadne odlišná od tradičnej genetickej modifikácie. Väčšina geneticky modifikovaných produktov obsahuje syntetický gén alebo gén vložený z iného organizmu. Súčasná britská legislatíva, ktorá je prevzatá z európskeho práva, nerozlišuje medzi genetickou modifikáciou a úpravou génov, vysvetľuje Sky News a dodáva, že preto je „prakticky nemožné“ dodať geneticky upravené produkty na trh.
Nový zákon, ktorý má britská vláda predstaviť v stredu má obmedzenia v tejto oblasti zmeniť. Táto právna norma má uľahčiť vývoj a predaj geneticky obohatených obilnín.