V Južnej Amerike objavili dôkazy o stratenej civilizácii.Instagram/Proyectoarqueologicocanaima/
StoryEditor

V Južnej Amerike objavili dôkazy o stratenej civilizácii. Tisícročné maľby odkryli staroveké tajomstvá

Michal Čiernik08.07.2024., 12:00h

Archeológovia objavili dôkazy o stratenej civilizácii, ktorá kedysi žila v Južnej Amerike najmenej pred 4000 rokmi.

Lajkuj Brainee.sk na

Starodávne kresby nájdene na skale vo Venezuele obsahujú farebné kruhové vzory, motívy listov a ľudí, ktoré mohli byť súčasťou tajomného rituálu. 

Vedúci výskumu José Miguel Pérez-Gómez pre Daily Mail povedal, že predchádzajúce štúdie nenašli v tomto regióne žiadne známky ľudskej činnosti, čo naznačuje, že toto umenie vytvorila doteraz neznáma civilizácia. „Môže ísť o počiatočný bod vzniku tejto kultúry,“ prezradil vedec.

image

Amazonský prales mohla obývať obrovská civilizácia. Podľa vedcov sa pod divočinou môžu ukrývať tisíce starovekých stavieb

Skalné umenie objavili v národnom parku Canaima vo Venezuelskom štáte Bolivar. „To, čo vidíme, je nová kultúra lovcov a zberačov, ktorí pravdepodobne dorazili do oblasti národného parku Canaima na konci pleistocénu, ktorý začal pred 2,5 miliónmi rokov a skončil približne pred 11 700 rokmi,“ povedal Pérez-Gómez.

Zabudnutá amazonská civilizácia 

Podľa vedcov sa táto staroveká civilizácia mohla rozšíriť z Venezuely až do Amazonského pralesa. „Štylistické porovnania zatiaľ ukazujú podobnosti so skalnými maľbami v blízkosti brazílskych hraníc, ktoré boli datované do obdobia okolo 4000 rokov pred naším letopočtom," vysvetlil Pérez-Gómez. „Novo nájdené skalné umenie je však oveľa hrubšie, čo naznačuje, že by mohlo byť ešte staršie,“ prezradil výskumník. 

Lovci-zberači používali na vyhotovenie týchto diel červený oker – prírodný oxidový pigment vyrobený z rozomletej hliny, kremeňa a kriedy – ktorý mal jemne oranžový odtieň.

Hoci niektoré kresby boli vplyvom počasia a prírody zničené, previsnutá časť hory väčšinu z nich zachránila. „Tieto nálezy sú výnimočné, pretože sú úplne nové a vypĺňajú medzeru v histórii regiónu, ktorý z archeologického hľadiska nebol nikdy predtým preskúmaný,“ dodal Pérez-Gómez.

menuLevel = 3, menuRoute = notsorry/news/veda, menuAlias = veda, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
16. september 2024 20:53