Amazonský prales mohla obývať obrovská civilizácia.Twitter/mpi_gea/
StoryEditor

Amazonský prales mohla obývať obrovská civilizácia. Podľa vedcov sa pod divočinou môžu ukrývať tisíce starovekých stavieb

Michal Čiernik11.10.2023., 09:00h

V srdci nedotknutej prírody objavili vedci zvláštne pravidelné tvary, ktoré môžu mať architektonický pôvod. Domnievajú sa, že sú staré niekoľko tisíc rokov.

Lajkuj Brainee.sk na

Na ploche 6,7 milióna štvorcových kilometrov doslova každý kúsok pôdy, každý strom a každý potok je dokonalým príkladom neskrotnej divočiny. Napriek tomu sa zdá, že v srdci zeleného raja kedysi prebývala celá civilizácia v rozľahlých mestách.

V novej štúdii sa Vinicius Peripato spolu s kolegami z brazílskeho Národného inštitútu pre výskum vesmíru snažili nájsť známky zemných prác nájdených v údajoch LIDAR. Zamerali sa na rozlohu 5 315 štvorcových kilometrov.

image

Desaťročia hľadania Atlantídy. Ide o skutočné miesto, alebo len výplod fantázie gréckeho filozofa?

LIDAR je druh radarového systému, ktorý využíva načasovanie laserových zábleskov vyžarovaných lietadlom na nahliadnutie cez vrstvy lístia, pôdy a iných materiálov na mapovanie povrchových štruktúr, čo môže potenciálne odhaliť ľudský zásah do prostredia.

Táto technológia sa už predtým osvedčila pri odhalení skrytých mayských osád a dávno opustených dedín hlboko v Amazónii.

Opevnené osady a rozsiahle mestá

Najnovší výskum však odhalil šokujúci rozsah štruktúr, ktoré pripomínajú budovy. Pri jednom z prieskumov tím našiel 24 predtým neidentifikovaných zmien v pôde v tvaroch, miestach a usporiadaniach, ktoré silne naznačujú architektonický pôvod.

image

Pri jednom z prieskumov tím našiel 24 predtým neidentifikovaných zmien v pôde v tvaroch, miestach a usporiadaniach, ktoré silne naznačujú architektonický pôvod.

Twitter/ Erleellis/

„Odhalili sme opevnenú dedinu v južnej Amazónii, obrovské námestia v juhozápadnej Amazónii a megalitické stavby v Guyanskom štíte,“ uvádza výskumný tím.

Na juhu Amazónie boli v staršom výskume, pozorované znaky námestí, spojených sieťami ciest, ktoré konkurovali tým v klasickej Európe. Tieto nálezy predpovedali, že tu mohli žiť aj desiatky tisíc ľudí.

Objavili len zlomok

Podľa rozsahu nájdených objavov v celej Amazónii by sa pod stáročiami listov, sedimentov a lesného porastu mohlo stále skrývať 10 až 24 tisíc objektov.To naznačuje, že ešte nebolo odhalených viac ako 90 percent ľudskej histórie Amazónie.

image

Na juhu Amazónie boli v regióne, o ktorom sa predpokladá, že bol domovom desiatok tisíc ľudí, spozorované znaky námestí, ktoré boli spojené sieťami ciest, ktoré konkurovali tým v klasickej Európe.

Twitter/hyspeedgeo/

Stopy tejto starodávnej prosperujúcej spoločnosti môžu stále pretrvávať aj v samotnom ekosystéme Amazonky. Peripato a jeho tím totiž merali výskyt a početnosť 79 druhov domestikovaných stromov v takmer 1 700 oblastiach lesa, vrátane niekoľkých lokalít v blízkosti potencionálnych architektonických nálezov.

Z týchto druhov flóry sa o niečo menej ako polovica vyskytovala častejšie v blízkosti lokalít starovekého osídlenia, napríklad orech brazílsky ( Bertholletia excelsa ). Celkovo bol výskyt 53 zo 79 druhov nejakým spôsobom spojený s ľudskou civilizáciou v minulosti.

menuLevel = 3, menuRoute = notsorry/news/veda, menuAlias = veda, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
06. máj 2024 07:44