V tejto krajine sú najväčším lákadlom obetné jaskyne strachu, ktoré sú vstupom priamo do pekla.  X/Pacz_tour, Wikimedia/Peter Andersen/
StoryEditor

Tajomné relikvie a rituály. V tejto krajine sú stále prístupné obetné jaskyne strachu, ktoré majú ústiť priamo do pekla

Michal Čiernik07.02.2024., 10:00h

V Belize sú stovky jaskýň, ktoré slúžili ako brány do toho, čo Mayovia nazývali Xibalba – domov starovekých bohov smrti, rituálov a tajomných relikvií, ktoré tam dodnes zostali.

Lajkuj Brainee.sk na

Malý stredoamerický národ je domovom stoviek jaskýň, z ktorých mnohé môžu návštevníci preskúmať. Sú však viac než len miestom, kde sa môžeš potápať či kochať kvapľami. Hovorí sa, že tieto jaskyne sú cestou do Xibalby alebo mayského podsvetia. 

Jaskynná turistika je jednou z hlavných aktivít v Belize, ktorá umožňuje cestujúcim objavovať mayskú mytológiu a kultúru.

Xibalba

Xibalba (chee-bal-ba), v preklade znamená „miesto strachu“, bolo významné v starovekej mayskej kultúre. Opisuje sa ako súd existujúci pod povrchom Zeme, kde vládli mayskí bohovia smrti a aj ako križovatku živých a mŕtvych.

image

Tajomstvo diablovho kostola odhalené. Vedci zistili, čo sa skrýva za temným miestom šamanských rituálov

Podľa Holleyho Moyesa, profesora archeológie na Kalifornskej univerzite, historici stále špekulujú o tom, prečo staroveké civilizácie považovali jaskyne za brány do podsvetia. „Vieme, že už ako neandertálci pochovávali svojich mŕtvych v tmavých zákutiach jaskýň a domnievame sa, že by to mohol byť nejaký druh kultu súvisiaceho s medveďom,“ hovorí pre National Geographic Moyes. Podľa neho si totiž už praveký ľudia mohli spájať zimný spánok týchto zvierat za nejaký druh vzkriesenia.

image

Jedným z najobľúbenejších jaskynných zážitkov v Belize je Actun Tunichil Muknal v západnom Belize, neďaleko San Ignacio.

X/Pacz_tour/

Bohovia ovládali každý aspekt mayského života, od počasia, cez úrodu, až dokonca po určovanie partnera. Prví obyvatelia regiónu vstupovali do jaskýň na dôležité rituály, ako pochovávanie, ale aj liečenie či obetovanie. Archeológovia dodnes nachádzajú dôkazy o týchto praktikách.

O rituáloch ako súčasti kultúry sa dočítaš na ďalšej stránke

menuLevel = 3, menuRoute = notsorry/news/gastro, menuAlias = gastro, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
24. apríl 2024 07:34