Záhada japonskej Atlantídy.X/thekeksociety/
StoryEditor

Záhada japonskej Atlantídy. Tajuplné útvary pod hladinou mora sú záhadou už desiatky rokov

Michal Čiernik22.12.2023., 10:00h

Pri pobreží japonských ostrovov Ryukyu sa na hranici Východočínskeho mora a Tichého oceánu schováva séria zvláštnych pyramídových útvarov. Nad ich pôvodom si lámu odborníci hlavu už od objavu lokality v roku 1987.

Lajkuj Brainee.sk na

Štruktúru podobnú pyramíde dnes známu ako Yonaguni Monument objavil miestny potápač Kihachiro Aratake v roku 1987. „Narazil som na to čistou náhodou," povedal BBC. „Keď som to objavil, uvedomil som si, že sa to stane pokladom ostrova Yonaguni,“ dodal.

Vrchol deväť metrov vysokého monumentu je len päť metrov pod hladinou a nachádza sa neďaleko japonského ostrova Yonaguni.

image

Pri Nemecku odhalili stratené mesto. Legenda hovorí, že ho pohltilo more ako trest za hriechy jeho obyvateľov

Obdĺžnikový, naskladaný monument podobný pyramíde, prezývaný „Japonská Atlantída“, má údajne viac ako 10-tisíc rokov. Niektorí si myslia, že je to všetko, čo zostalo z dávno stratenej tichomorskej civilizácie, ktorú možno vybudoval japonský praveký ľud Jomon, ktorý obýval tieto ostrovy 12-tisíc rokov pred Kristom.

Iní hovoria, že toto miesto pripomína prírodné útvary, ktoré sa nachádzajú po celom svete s výrazne definovanými okrajmi a plochými povrchmi, ako napríklad severoírsky Giant‘s Causeway, ktorého tisícky do seba zapadajúcich čadičových stĺpov vznikli v dôsledku sopečnej erupcie pred miliónmi rokov.

Vytvorené človekom alebo prírodou?

Vedci sa do dnes nevedia zhodnúť, či bol objekt vytvorený človekom alebo prírodou. Podľa profesora Masaaki Kimuru z univerzity Ryukyu je „veľmi ťažké vysvetliť jeho pôvod ako čisto prírodný.“ Potápača Aratakeho presvedčilo, že je to výtvor človeka, monumentálne „točité schodisko“.

Hoci by to mohla byť japonská Atlantída, mnohí geológovia tvrdia, že je to len nezvyčajný prírodný útvar. „Je to základná charakteristika pre pieskovce, ktoré majú tendenciu sa lámať pozdĺž rovín a poskytujú tieto veľmi rovné hrany, najmä v oblasti s množstvom zlomov a tektonickej činnosti,“ povedal pre National Geographic Robert Schoch, profesor na Bostonskej univerzite, ktorý túto lokalitu sám preskúmal.

menuLevel = 3, menuRoute = notsorry/news/cestovanie, menuAlias = cestovanie, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
29. apríl 2024 01:23