Ilustračná snímkaCanva/
StoryEditor

Vegetariánske diéty výrazne znižujú riziko vzniku rakoviny a srdcových chorôb, tvrdí rozsiahla štúdia. Rolu tu hrá aj životný štýl

Viktória Revajová31.05.2024., 08:00h

Vedci analyzovali takmer 50 štúdií, ktoré vznikli v priebehu 20 rokov. Výsledky potvrdili, že vegánska a vegetariánska strava znižuje riziko vzniku rakoviny a srdcových chorôb.

Lajkuj Brainee.sk na

Vegánska a vegetariánka strava výrazne znižuje celkové riziko vzniku rakoviny, srdcových chorôb a predčasného úmrtia na kardiovaskulárne choroby. Potvrdzujú to výsledky rozsiahlej vedeckej analýzy, ktorá skúmala 48 štúdií publikovaných od roku 2000 do roku 2023, píše portál CNN.

image

Pozeráš pri jedle do mobilu alebo tabletu? Chyba. Podľa vedcov máš väčšiu pravdedpodobnosť, že budeš obézny

Vegánstvo aj vegetariánstvo

Štúdie skúmali zdravotné účinky vegetariánskej stravy alebo vegánskych režimov, ktoré obmedzujú akúkoľvek živočíšnu stravu, vrátane mliečnych výrobkov. 

Okrem zníženia kardiovaskulárnych rizikových faktorov, ako je vysoký krvný tlak a cholesterol, vedci zistili, že vegánska a vegetariánska strava má „ochranný účinok“ voči istým druhom rakoviny, ako napríklad rakoviny pečene, hrubého čreva, pankreasu či prostaty. Vegetariánska strava sa tiež spája s nižším rizikom úmrtia na kardiovaskulárne choroby. Vedci zistili, že u ľudí, ktorí počas života konzumovali výlučne rastlinnú stravu bol výrazne nižší výskyt cukrovky a zápalov.

image

Choroby neobchádzajú ani psov. Ako im zabrániť?

„Tento výskum vo všeobecnosti ukazuje, že rastlinná strava môže byť prospešná,“ hovorí Matthew Landry, jeden z autorov štúdie a odborný asistent pre zdravie populácie a prevenciu chorôb na Kalifornskej univerzite. „Nemusíte byť úplne vegáni, aby ste videli niektoré z týchto výhod,“ dodal. „Dokonca aj zníženie konzumácie mäsa na jeden alebo dva dni týždenne môže mať v priebehu času výhody,“ vysvetľuje.

Rolu hrá aj životný štýl

Samotné vegánstvo či vegetariánstvo ešte nemusí znamenať zdravotnú výhodu. Pozitívne účinky môže narušiť zlý výber potravín. „Vegetariánska strava by mohla byť založená predovšetkým na rafinovaných škroboch a cukre, čo považujeme za najhorší stravovací vzorec,“ upozornil doktor Walter Willett, odborník na výživu z Harvardskej univerzity.

Výskumníci upozorňujú, že výsledky komplexnej štúdie môžu byť ovplyvnené aj zdravým životným štýlom, ktorý vegáni či vegetariáni praktizujú. Ľudia, ktorí dodržiavajú rastlinnú stravu, majú totiž tendenciu žiť zdravšie. Vyhýbajú sa sladeným potravinám a nápojom, alkoholu a tabaku.

image

Kliešťová sezóna je v plnom prúde.Internetom kolujú tipy, ktoré by ti proti nim mali pomôcť, opak je však pravdou

Zdravotné účinky

Vedci stále skúmajú mechanizmy, ktorými rastlinná strava znižuje riziko vzniku chorôb. Niektoré podľa autorov štúdie môžu súvisieť s prevenciou obezity, ktorá zvyšuje riziko vzniku srdcovocievnych chorôb a určitých druhov rakoviny. To však podľa Landryho nie je jediným faktorom.

Výhodou rastlinnej stravy je vysoký obsah vlákniny, čo pomáha znižovať zlý cholesterol. „Rozpustná vláknina, ktorá sa nachádza napríklad vo fazuli a ovose, je skutočne mocným nástrojom na zníženie hladín LDL cholesterolu,“ hovorí profesorka Brie Turner-McGrievy, ktorej štúdia bola zahrnutá do metaanalýzy.

image

Sezóna komárov začína: Lekári radia, ako zmierniť nepríjemné svrbenie a predísť štípancom. Úlohu hrá aj farba oblečenia

Ďalšia výhoda rastlinnej stravy môže podľa nej pochádzať jednoducho z absencie mäsa. Ľudia, ktorí sú vegáni, majú tendenciu konzumovať menej nasýtených tukov ako ľudia, ktorí jedia mäso. 

Podľa Svetovej zdravotníckej organizácie sú tiež spracované mäsové výrobky, ako je slanina alebo saláma, známe tým, že zvyšujú riziko rakoviny, píše portál NBC News. WHO považuje červené mäso vo všeobecnosti za „pravdepodobný ľudský karcinogén“.

image

Fasting je to najhoršie, čo môžeš spraviť. Jesť len dve hodiny denne nedáva zmysel, hovorí trénerka

Nemusí byť vhodné pre každého

Vegánstvo alebo vegetariánstvo však nemusí byť vhodné pre každého. Podľa štúdie z roku 2015, ktorá bola súčasťou tohto rozsiahleho výskumu, nie je vhodné pre tehotné ženy. Štúdia zistila, že ženy, ktoré počas tehotenstva dodržiavali vegetariánsku stravu mali nižšie hladiny zinku, ako tie, ktoré jedli mäso. Zinok je pritom dôležitý pre rast, vývoj a imunitné funkcie dieťaťa.

Autori metaanalýzy tiež varujú, že vegánstvo môže viesť k nedostatku vitamínu B12, ktorý sa nedá získať získať z rastlinnej stravy. Ten vegáni musia prijímať formou výživových doplnkov.

menuLevel = 3, menuRoute = notsorry/news/veda, menuAlias = veda, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
03. júl 2024 20:38