Tejto chybe by si sa mal vyvarovaťUnsplash/Giorgio Trovato
StoryEditor

Chodíš pred odchodom z domu na záchod len tak, pre istotu? Nič horšie ani nemôžeš urobiť, varuje doktorka

Miroslav Kamody24.05.2024., 08:00h

Vyzerá to ako nevinný zvyk, no v skutočnosti ti môže priniesť poriadne veľké problémy.

Lajkuj Brainee.sk na

Robí to väčšina z nás - pred odchodom z domu si skontrolujeme kľúče, peňaženku, telefón, naposledy sa pozrieme do zrkadla a „pre každý prípad“ si ešte odskočíme na záchod. Je úplne jedno, či nám „treba” alebo nie, je to jednoducho rutina.

Ako píše portál LadBible, mnohí z nás si tento zvyk odniesli ešte z detstva, kedy nám rodičia vštepovali, že je lepšie ísť na záchod teraz, ako o pol hodinu nariekať po ceste. Lekárka však varuje, že to rozhodne nie je dobrý nápad.

image

Čo sa stane, keď definitívne vysadíš kofeín? Odborník vysvetľuje skryté výhody aj nepríjemné príznaky

Pozor na vážne problémy

Fyzioterapeutka pre zdravie panvy Rachel Pecková sa na TikToku podelila o to, čo sa deje s tvojím močovým mechúrom, ako chodíš často na záchod len tak „pre každý prípad“. Pecková hovorí, že to často vidí u niektorých svojich pacientov, „u ktorých je zvýšená naliehavosť, frekvencia močenia a niekedy aj úniky“.

Vysvetľuje, že k tomu dochádza, pretože „normálne sa močový mechúr naplní určitou rýchlosťou a keď sa dostaneme do určitého bodu, dostaneme prvé nutkanie ísť a zvyčajne toto nutkanie ignorujeme“. Podľa nej nám v tomto bode mechúr len dáva vedieť, že sa plní.

@drpeckpelvicpt All y’all who are always looking for a bathroom, I’m talking to you! #physicaltherapy #pelvichealth #bladderproblems ♬ original sound - Dr. Rachel Peck, PT, DPT

Ako pokračuje, že keď sa naplní viac, nutkanie zjavne zosilnie, až kým sa nenaplní, a až vtedy príde na rad skutočné nutkanie ísť. „Keď si zvykneme vždy cikať pre každý prípad, ideme vtedy, keď nie je úplne plný,“ hovorí. Svoj mechúr si tak trénuješ na to, že budeš na záchod chodiť ešte predtým, ako sa kompletne naplní.

Začne to byť horšie

„Takto oklame váš mozog, aby uveril, že ste plnší, než v skutočnosti ste,“ dodáva lekár. A postupom času začne tvoj mechúr ukladať menšie množstvá moču, čo sa môže neskôr preklopiť do vážnejších problémov.

image

Desivé zistenia vedcov. Ľudia, ktorí vapujú, majú v tele vyššie hodnoty uránu a olova

Pecková však zároveň dodáva, že existujú momenty, kedy by si predsa len mal ísť na záchod, aj keď ešte necítiš úplné nutnanie. „Bolo by to tesne pred spaním, tesne pred naozaj dlhou cestou autom, možno tesne predtým, ako pôjdete do kina.”

Čas od času je to v poriadku, no rozhodne to nemôžeš robiť pravidelne, pretože ti hrozia zdravotné problémy. Podľa Aeroflow Urology je „správnym spôsobom cikania“ počúvanie svojho tela - „ísť na toaletu, keď pociťujete nutkanie“ a nie cikať „predtým, ako skutočne potrebujeme“.

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/veda/ako-na-to, menuAlias = ako-na-to, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
06. júl 2024 09:44