Ako bojovať proti komárom?Canva/
StoryEditor

Sezóna komárov začína: Lekári radia, ako zmierniť nepríjemné svrbenie a predísť štípancom. Úlohu hrá aj farba oblečenia

Viktória Revajová25.05.2024., 14:00h

Niektorých ľudí štípu viac, iných menej. Vedci zistili, že isté farby oblečenia priťahujú komáre ako magnet.

Lajkuj Brainee.sk na

Leto je za rohom a s ním začína aj sezóna komárov. Internet je plný tipov a trikov ako predchádzať uštipnutiu, po ktorom nasleduje opuch a nepríjemné svrbenie. Jedným z najznámejších je, že konzumácia veľkého množstva cesnaku komáre drží na uzde. Aká je však pravda? Lekári sa pozreli na mýty, ktoré sa s komármi spájajú a vysvetlili ako účinne predchádzať uštipnutiu, píše portál Yahoo.

image

Žalúdočné problémy, stres, úzkosť. Ako si poradiť s cestovnou horúčkou? Prinášame overené tipy

Prečo rana opuchne a svrbí

To, že ľudí štípu len samice komárov, ktoré potrebujú bielkoviny na produkciu vajíčok asi vieš. Zamýšľal si sa však niekedy nad tým, prečo po uštipnutí nastáva opuch a svrbenie?

Môžu za to sliny, ktoré komár vstrekuje do pokožky, aby zabránili zrážaniu krvi. Opuch a svrbenie sú reakciou imunitného systému na cudziu látku. „Táto imunitná odpoveď zahŕňa uvoľňovanie histamínov, čo podporuje zvýšený prietok krvi a počet bielych krviniek v postihnutej oblasti. Následkom toho sa krvné cievy rozširujú a vytvárajú červený, opuchnutý hrbolček,“ vysvetľuje lekárka Soma Mandala. Histamín podľa nej spúšťa zápalovú reakciu, ktorá spôsobuje nepríjemné svrbenie.

Nie každý má však rovnakú reakciu na uštipnutie. U ľudí, ktorí majú alergie alebo citlivú pokožku môže byť výraznejšia.

image

VYSVETĽUJEME: Čo sú turbulencie, ako k nim dochádza a sú skutočne nebezpečné?

Niektorí komáre priťahujú viac

Zatiaľ čo niektorí ľudia priťahujú komáre menej, iní majú od hmyzu pokoj. Vplyv má na to aj krvná skupina. Podľa doktorky Chantel Strachan z Kolumbijskej univerzity ľudia s krvnou skupinou 0 majú vyššie riziko, že ich komár uštipne. To ale neznamená, že ľudia s inými krvnými skupinami komáre nepriťahujú. „Všetci sú vystavení riziku uštipnutia, bez ohľadu na to, či majú iné krvné skupiny ako A, B alebo AB,“ hovorí.

Lekári sa zhodujú, že omnoho dôležitejším faktorom je pot, telesný pach, či teplota pokožky. Nová štúdia vedcov z Washingtonskej univerzity zistila, že isté farby oblečenia lákajú komáre viac, píše portál Daily Mail.

Najviac komáre priťahuje červená, oranžová, čierna a azúrová farba. Ak nechceš mať po tele štípance, týmto farbám oblečenia by si sa mal v lete vyhýbať. Naopak podľa štúdie hmyz absolútne ignoruje zelenú, fialovú, modrú a bielu farbu.

image

Africká pochúťka, ktorú by ochutnal len málokto. Burger z komárov je hitom internetu

Ako sa pred komármi brániť 

Cesnak má síce preukázateľné zdravotné výhody vďaka svojím​ antioxidačným, protizápalovým a antibakteriálnym vlastnostiam, no jeho účinky v prevencii voči komárom nie sú vedecky potvrdené, zhodujú sa lekári.

Najjednoduchším spôsobom, ako predísť uštipnutiu je použiť repelent. Odborníci radia, že najlepšie sú repelenty, ktoré obsahujú pikaridín, DEET alebo olej z citrónového eukalyptu. Dôležité je repelent naniesť nielen na oblečenie, ale aj na pokožku.

Ďalším jednoduchým spôsobom ako predísť nepríjemným štípancom je voľba vhodného oblečenia. Najmä vo večerných hodinách, keď sú komáre najaktívnejšie si radšej obleč tričko s dlhým rukávom a dlhé nohavice. Ak sa nechceš v lete zobúdzať celý doštípaný, možno by si mal zvážiť nákup sietí na okná.

image

PREHĽAD Toto sú najobľúbenejšie aquaparky na Slovensku. Ktoré majú ľudia najradšej a koľko v nich zaplatíte za vstup?

Ako zmierniť svrbenie

Čím viac si budeš štípance škrabať, tým viac budú svrbieť. Navyše si môžeš poškodiť pokožku, čo podľa lekárov môže viesť k infekcii.

Ako však zmierniť nepríjemné svrbenie? Veľmi rýchlo dokáže pomôcť ľadový obklad. Môže to byť čokoľvek - mrazený hrášok, plechovka piva či kocky ľadu. „Chlad môže pomôcť znížiť opuch a znecitliviť oblasť, čo poskytuje dočasnú úľavu od svrbenia,“ vysvetľuje doktorka Mandala.

Najpraktickejšie je natrieť postihnuté miesto krémom, ktorý zmierňuje pocit svrbenia. Odborníci odporúčajú hydrokortizónový alebo kalamínový krém. Tie totiž zmierňujú aj zápal, spôsobený uštipnutím komára.

Keďže opuch a svrbenie je reakcia tela na uštipnutie komára, príznaky podľa lekárov možno zmierniť antihistaminikami. Ak však nič z týchto vecí nemáš po ruke, úľavu od svrbenia ti poskytne aj obyčajná pasta zo sódy bikarbóny, ktorá sa nachádza v takmer každej kuchyni.

menuLevel = 3, menuRoute = notsorry/news/veda, menuAlias = veda, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
06. júl 2024 10:03