Počasie konečne začína naberať tie správne kontúry. Dni sú omnoho dlhšie a teploty sú dostatočné vysoké na to, aby sme mohli sedieť na balkónoch, terasách či pri ohni, aby sme si spolu s priateľmi vychutnali zaslúžený oddych.
Osvieženie pod holým nebom však môže pokaziť nepríjemný hmyz. Nie je totiž nič horšie, ako keď sa chystáš napiť vychladený drink a zistíš, že ti doň spadla mucha, píše The Conversation.
Následne prichádza veľká dilema - vyleješ celý pohár a ideš si naliať nový, alebo mušku vytiahneš a jeho obsah aj tak vypiješ? Primrose Freestone, lektorka klinickej mikrobiológie, konečne priniesla definitívnu odpoveď, ako sa zachovať.
Nechutné prostredie
Obzvlášť veľký pozor by si si mal dávať na ovocné (respektíve vínne) mušky, ktoré sa živia najmä jedlom, ktoré sa rozkladá. „Obývajú odpadkové koše, kompostové haldy alebo akékoľvek miesto, kde sa nachádza jedlo, vrátane kanalizácie,” vysvetlila.
„Hnijúca potrava je bohatá na choroboplodné zárodky, ktoré môže ktorákoľvek mucha zachytiť na svojom tele a preniesť tam, kde pristane.” Tieto baktérie môžu zahŕňať E coli, Listeriu, Shigellu a Salmonellu.
Záleží však aj na tom, čo je obsahom tvojho pohára. Ak si dáš pohár vína, tento problém sa môže vyriešiť sám. Víno má totiž zvyčajne 8 až 14 percent etanolu a pH okolo štyroch alebo piatich.
Proti vínu nemá šancu
„Niekoľko laboratórnych štúdií tiež ukázalo, že kombinované účinky vínneho alkoholu a organických kyselín, ako je kyselina jablčná, môžu zabrániť rastu E coli a Salmonelly,” povedala Freestone.
„To, či zárodky prenášané ovocnými mušľami do vína môžu spôsobiť infekciu, závisí od počtu uložených baktérií (infekčná dávka) a od toho, ako sú zárodky metabolicky vhodné.”
Všetky druhy vína opisuje ako „prirodzene antibakteriálne“, takže zárodky vo víne sa „pravdepodobne poškodia“. To naznačuje, že zárodky, ktoré tieto otravné muchy uložia do vína, ti pravdepodobne nespôsobia infekciu, „keďže budú príliš poškodené“.
Nekompromisná kyselina
Navyše, ak ich nepoškodí víno, všetky baktérie, ktoré ešte žijú z muchy, budú čeliť vysoko kyslým tekutinám tvojho žalúdka. Žalúdočná kyselina dokáže zabiť mnoho zárodkov otravy jedlom a aby ovplyvnili tvoje zdravie, museli by prekonať „smrteľné bariéry“, ako sú „tráviace enzýmy, zachytávanie hlienu a neustále ostražitá obrana imunitného systému“.
Takže, pokiaľ nie si totálny choroboplodný zárodok, Freestone píše: „Navrhla by som odstrániť muchu a vypiť víno. Ak chcete extra bielkoviny, môžete dokonca prehltnúť muchu.” Akonáhle však máš iný drink, je dobré sa zamyslieť nad tým, či by nebolo lepšie pripraviť si nový.