Tony Fadell, má firmu na výrobu diamantov z kravského metánu.Brainee/Canva/
StoryEditor

V Bratislave prednášal spolutvorca iPodu. Jeho nová firma vyrába diamanty z metánu produkovaného kravami

Michal Čiernik22.05.2024., 10:00h

Na jednom z najväčších vedeckých festivalov na svete sa v Bratislave zišli držitelia nobelových cien a vedci z celého sveta. Jedným z nich bol aj Tony Fadell, ktorý má firmu na výrobu diamantov z kravského metánu.

Lajkuj Brainee.sk na

Tony Fadell, tiež známy ako otec iPodu, prednášal na festivale Starmus v Bratislave, ktorý je zmesou vedy a umenia. Okrem exkluzívnych prednášok v podaní najznámejších vedcov z celého sveta vystúpil zadarmo aj priekopník elektronickej hudby Jean-Michel Jarre a gitarista kapely Queen, Brian May.

image

GALÉRIA Keď nenávidíš Eset, ale dotrepeš sa na akciu, ktorú platí. Internet sa opäť smeje z ministerky kultúry

V spoločnosti držiteľov Nobelových cien a svetových vedeckých kapacít Fadell priblížil na zimnom štadióne Ondreja Nepelu jeho najnovšie projekty na záchranu planéty. „V priebehu rokov som bol schopný vytvoriť miliardy produktov po celej planéte, ktoré ľudia používali v priebehu rokov a používajú ich dodnes,“ povedal Fadell, citovaný denníkom The Times. „Teraz trávim čas prácou s inovátormi po celom svete a začínajúcimi podnikmi, ktoré pomáhajú planéte,“ dodal.

Svetový vynálezca

Popri vynájdení všadeprítomných zariadení Apple vytvoril Fadell aj spoločnosť Nest s inteligentným termostatom a dymovým alarmom, ktorú od neho Google kúpil za takmer tri miliardy eur v roku 2014. 

Odvtedy investoval časť tohto majetku do boja proti klimatickým zmenám, vrátane financovania, navrhovania a výstavby MethaneSAT, satelitu vypusteného začiatkom tohto roka na zisťovanie únikov metánu po celom svete.

„Dokonca dokážeme konkrétne odhaliť emisie metánu z jedného vrtného žeriavu,“ povedal pán Fadell, ktorý dúfa, že satelit bude pôsobiť ako metánový „policajt“, ktorý prinúti plynárenské a ropné spoločnosti opraviť netesnosti.

Diamanty z kravských plynov

Ťažba fosílnych palív však nie je jediným zdrojom metánu. Významným producentom plynu, ktorý zachytáva v atmosfére oveľa viac tepla ako oxid uhličitý, sú aj  kravy, presnejšie ich grganie a v menšej miere aj plynatosť.

„Mám spoločnosť s názvom Diamond Foundry, ktorá berie biometán buď zo zeme, alebo z hnoja či zvierat a premieňa ho na diamanty pomocou zelenej energie, vetra a slnka,“ povedal Fadell.

image

Koniec s kravskou plynatosťou. Diéta z morských rias môže oddialiť globálnu katastrofu

Podobne ako CO2, aj molekula metánu obsahuje uhlík, ktorý spoločnosť extrahuje a kryštalizuje, aby vytvorila diamanty. Ich produkty sa však nepoužívajú v klenotníctve ale prevažne v elektrotechnickom priemysle.

V boji proti metánu však nekončí. „Mám ďalšiu spoločnosť s názvom CH4 Global kde pestujeme červené morské riasy,“ prezradil Fadel. „Tie následne pridávame do kravského krmiva, čím sa ich produkcia metánu zníži o 80 až 90 percent.“ dodal.

menuLevel = 3, menuRoute = notsorry/news/veda, menuAlias = veda, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
26. jún 2024 11:00