Hovädzí dobytok vyprodukuje ročne až štyri gigatony skleníkových plynovFlickr.com/farm To Institution New England/
StoryEditor

Koniec s kravskou plynatosťou. Diéta z morských rias môže oddialiť globálnu katastrofu

Michal Čiernik18.08.2022., 08:00h

Hovädzí dobytok vyprodukuje ročne približne štyri gigatony skleníkových plynov. V Austrálii prišli na to, ako toto číslo znížiť až o 90 percent.

Lajkuj Brainee.sk na

Hospodárske zvieratá na celom svete vyprodukujú približne 7,1 gigaton skleníkových plynov za rok. Asi 44 percent z toho tvorí metán. Zvyšok je rovnomerne rozdelený medzi oxid uhličitý a oxid dusný. Práve spomínaný metán je spolu s oxidom uhličitým najväčší vinník globálneho otepľovania. V atmosfére ho je síce približne 200-krát menej ako oxidu uhličitého, ale jeho schopnosť udržiavať infračervené žiarenie je až 28 násobné vyššia.

Chovatelia dobytka si tento problém uvedomujú a sú s ním posledné roky stále viac konfrontovaní. Ako uvádza web CleanTechnica, Juhoaustrálsky spracovateľ mäsa CirPro sa rozhodol túto situáciu riešiť pomocou morských rias. Po rokoch výskumu a vývoja CSIRO (Austrálska národná vedecká agentúra), Meat and Livestock Australia a James Cook University zistili, že morská riasa asparagopsis môže znížiť emisie metánu u kráv až o 95 percent.

image

Asparagopsis sa vyskytuje len pri pobrežiach Austrálie a Nového Zélandu

Flickr.com/scripps Institution Of Oceanography/

Spoločnosť CH4 Global, ako jedna zo spoločností s licenciou na predaj týchto morských rias, nedávno oznámila prvú zmluvu práve so spomínaným spracovateľom mäsa. „Sme veľmi hrdí na to, že sme prví, kto môže oznámiť komerčnú dodávku na trh,“ povedal generálny manažér CH4 Australia Adam Main.

Šéf CirPro Reg Smythe zopakoval jeho nadšenie. „Začíname na relatívne malých číslach a rastieme v súlade so schopnosťou CH4 vyrábať doplnok.“

Zariadenie CirPro, ktoré má prijímať asparagopsis očakáva, že bude plne funkčné budúci rok, a je jedným z niekoľkých veľkých výkrmní a spracovateľov mäsa, ktoré budú prvé, ktoré si budú môcť objednať asparagopsiu na báze morských rias.

Prvý objavil silu morských rias farmár s Kanady

V súčasnosti vlastní medzinárodné patentové práva na predaj asparagopsisu ako kŕmnej prísady spoločnosť FutureFeed. A zatiaľ čo morské riasy používané na výrobu asparagopsis sú endemické pre Austráliu a Nový Zéland, medzinárodné licencie na predaj tejto prísady boli udelené v zámorí. Pretože ako uvádza portál CleanTechnica bol to práve farmár z kanadského Ostrova princa Edwarda, ktorý zistil, že kŕmenie svojho dobytka morskými riasami môže znížiť skleníkové plyny. Morské riasy v blízkosti jeho farmy sa zbierali na krmivo a hnojivo po päť generácií.

image

Žiadne sáčky ani obaly z donášky. Toto je hlavný znečisťovateľ prírody, 4,5 miliardy kusov končí v riekach a oceánoch

Joe Dorgan ako zakladateľ spoločnosti North Atantics Organics, ktorá vyrába a distribuuje organické morské riasy, chcel toto zistenie overiť. Vedel, že morské riasy majú veľký potenciál, a tak poslal ich vzorky na Dalhousie University, aby otestovali organickú certifikáciu. Vďaka tomu zistil, že vysoký príjem prírodných vitamínov a minerálov v morských riasach podporuje reprodukciu a produkciu mlieka u kráv. Výskum však zistil aj niečo iné. Morské riasy spôsobujú, že kravy sú menej plynaté.

image

Stopka kyslým moriam. Nové zariadenie dokáže odstrániť emisie z oceánu

Tento objav motivoval Roba Kinleyho, hlavného vedca z Futurefeed, nájsť druh morskej riasy, ktorá má ešte väčšiu schopnosť redukovať metán. „Začali sme testovať morské riasy z pobrežnej Austrálie a netrvalo dlho a objavil sa druh Asparagopsis. Prešlo niekoľko testov, kým sme uverili tomu, čo sme videli, teda že sme už nemohli nájsť metán.“ Zatiaľ figuruje tento kŕmny doplnok len na Austrálskom trhu, avšak dúfajú že si ho osvoja všetci farmári hovädzieho dobytka.

 

 

menuLevel = 3, menuRoute = notsorry/news/veda, menuAlias = veda, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
25. apríl 2024 08:53