Tibor Vargapál - včelár, včely, medPeter Mayer/
StoryEditor

Nielen klimatická kríza a katastrofy, dejú sa aj dobré veci v prospech planéty. Toto sú pozitívne ekologické správy za rok 2023

Viera Nemcová22.01.2024., 12:00h

Prečítaj si pozitívne ekologické správy plné nádeje. Dokazujú, že planéte vieme aj pomôcť, nie iba škodiť.

Lajkuj Brainee.sk na

Pozitívne ekologické správy sa vyskytujú v médiách v oveľa menšej miere ako tie katastrofálne, ale nie je všetkým dňom koniec. Minulý rok bol pre klímu zlomový, napriek tomu nestrácaj nádej. Toto všetko sa stalo a aspoň trochu svitá na lepšie časy. 

Pozitívne ekologické správy z celého sveta

Pokiaľ sleduješ stav klímy a informácie o životnom prostredí, je celkom možné, že ťa postihla ekologická úzkosť. Smútok a strach sú symbolmi doby, ktorú žijeme, ale teraz ti chceme priniesť iba dobré správy. Pretože, keď ľudstvo chce, dokáže byť prospešné.

Cirkulárne využitie vlasov od belgických kaderníkov

Cieľom cirkulárnej ekonomiky je dať odpadu ďalší zmysel. V Belgicku túto formu recyklácie využili až tak, že po celej krajine zbierajú ostrihané vlasy od kaderníkov a premieňajú ich na štvorce, ktoré fungujú ako filtre. Ich účelom je absorbovať látky znečisťujúce životné prostredie, napríklad dokážu absorbovať ropu a iné uhľovodíky.

Ak sú štvorce väčšie, dokážu vytvoriť niečo ako rohožku a vtedy nájdu využite v kanalizácii, kde pohlcujú nečistoty z vody. Ďalšími možnosťami je čistenie ropných škvŕn alebo odstraňovanie znečistenia vody spôsobenej záplavami.

Trasy pre bezpečný let včiel

Včelám by sa po Európe malo lietať lepšie a hlavne bezpečnejšie. Prispieť by k tomu malo vytvorenie takzvaných buzz lines predstavujúcich ekologické koridory, ktoré sú súčasťou Novej dohody pre opeľovače od Európskej komisie. Kľúčovými protivníkmi opeľovačov sú pesticídy, invázne cudzie druhy rastlín i meniace sa klimatické podmienky. V súčasnosti je v EÚ 1 z 10 druhov včiel a motýľov na pokraji vyhynutia. Cieľom je hmyz chrániť, monitorovať a zabrániť jeho vyhynutiu.

Slová nestačia, treba dokázať skutky

Návrh zákony EÚ požaduje, aby spoločnosti dokazovali, aké reálne opatrenia podnikajú v boji proti klíme. Ekologické tvrdenia by mali podložiť jasnými dôkazmi a týka sa to najmä spoločností, ktoré svoje produkty označujú ako klimaticky neutrálne alebo obsahujúce recyklované materiály a podobne. Jednoducho, tieto tvrdenia musia byť relevantné a nie klamlivé.

Francúzsko zakázalo hlbokomorskú ťažbu

Vo svojich vodách používali ťažké stroje na vysávanie malých hornín obsahujúcich vzácne kovy, najmä kobalt, mangán a nikel, ktoré sa používajú pri výrobe autobatérií. Týmto zákazom dosiahli lepšiu ochranu citlivých a významných morských ekosystémov.

Ako neplatiť účty za energie

To celému svetu ukazuje malá francúzska dedinka Muttersholtz s 2 200 obyvateľmi. Výstavba veterných turbín a solárnych panelov ich účty skresala takmer na nulu.

Žiadna uhoľná baňa

V blízkosti Veľkej koralovej bariéry nevyrastie žiadna uhoľná baňa, tak rozhodla vláda v Austrálii. Rozhodnutie bolo prijaté po protestoch verejnosti. Jedinečný ekosystém, akým táto bariéra nepochybne je, je dokonca zapísaný vo svetovom dedičstve UNESCA. Bariéra je tak veľká, že ju vidieť až z vesmíru.

Bod zlomu obnoviteľnej energie sa blíži

Podľa správy Medzinárodnej energetickej agentúry bude do roku 2025 na trhu pokrytých až 90 % energie z obnoviteľných zdrojov a jadrovej energie. Veterná, solárna, vodná energia sa stanú najväčším zdrojom elektriny na svete. Budú poskytovať 35 % svetovej elektriny a predbehnú uhlie.

Metán produkovaný chovom dobytka môžu obmedziť kengury

Zdá sa ti to prinajmenšom zvláštne? Nie si sám, ale vedci vyskúšali niečo naozaj netradičné a prišli k ešte nečakanejším výsledkom. Do simulátora kravského žalúdka pridali mikrobiálnu kultúru vyrobenú z výkalov mláďat kengury a tiež aj inhibítor metánu. 

Výsledok? Namiesto metánu produkoval simulátor kyselinu octovú. Naviac, kravám pomáha aj pri raste svalov. Skleníkový efekt metánu je oveľa väčší ako skleníkový efekt oxidu uhličitého a má silnejší otepľujúci účinok. A je to jeden zo zásadných faktorov prispievajúcich ku zmene klímy.

Vplyv tepelných čerpadiel na stav klímy

Tepelné čerpadlá šetria peňaženku, ale aj životné prostredie. Znižujú emisie oxidu uhličitého a tiež zvyšujú nezávislosť na plyne, rope alebo fosílnych palivách. V Európe tepelné čerpadlá zabránili až 8 miliónom ton emisií oxidu uhličitého. 3 milióny zariadení nahradili približne 4 miliardy kubických metrov zemného plynu a pomohli Európe vyhnúť sa 54 megatonám CO2 alebo ekvivalentu rovnajúcemu sa ročným emisiám uhlíka Grécka.

Pasce na pytliakov

Pytliaci sú problém všade na svete, ale chytiť ich pri čine v národných parkoch po Afrike je vlastne nemožné. Bežne používané fotopasce zaznamenávajú pohyb, ale ochranári ich môžu sledovať až po šiestich mesiacoch, keď idú vymeniť batérie. Holandská technologická spoločnosť Hack the Planet vyvinula inteligentný kamerový systém, ktorý dokáže v reálnom čase vystopovať ľudí aj zvieratá v odľahlých oblastiach.

Budúcnosť Európy bez áut

Otvorenie svetovo najdlhšieho tunela vybudovaného pre chodcov a cyklistov je prvým krokom, ale ukazuje nám cestu. Tunel meria 2,9 kilometra a je vhodný aj pre bežcov. Na bicykli sa dá prejsť za 10 minút, chôdzou to potrvá asi 30 až 45 minút. Známy je pod menom Fyllingsdalstunnelen a vedie k mestu Bergen. Cieľom je motivovať ľudí, aby do práce dochádzali inak ako autom.

https://youtu.be/aM2rn6_RyIc

WasteShark ako robot na zber plastových fliaš

Robot v tvare žraloka je navrhnutý tak, aby dokázal z vody pozbierať odhodené plastové fľaše. Za deň dokáže vodu očistiť od 21 tisíc kusov fliaš.

Z recyklovaného dreva vznikajú sochy so záhadou

Každý materiál môže nájsť nové využitie. Dánsky umelec Thomas Dambo vytvára obrovské sochy práve z recyklovaného dreva. Inšpiroval sa škandinávskymi ľudovými motívmi. Skonštruoval 99 trollov v Dánsku, Belgicku, Nemecku, USA, Portoriku a Južnej Kórei, ale ten stý sa nachádza na záhadnom mieste. Aby si ho našiel, musíš nájsť všetkých 99. Podobizeň zobrazuje tehotnú matku, ktorá sa ocitla v lese na najtajnejšom mieste, aby porodila. Môže to byť najväčšia honba za pokladom?

Španielsko, Švédsko a Belgicko stanovili nové rekordy vo veternej a solárnej energii

Počas niektorých mesiacov dokázali vyrobiť viac ako polovicu elektriny z obnoviteľných zdrojov. Silný rast a konzistentný výkon solárnej a veternej energie videli minulú jar v Európe k prekonaniu viacerých rekordov aj v iných krajinách.

Vzniká najudržateľnejšie pivo na svete?

Aspoň sa o to snažia v Nemecku, konkrétne výrobca Neuzelle. Pestovanie, výroba, balenie a transport zanechávajú značnú uhlíkovú stopu, a tak prišli s nápadom, ako si pivo vyrobiť doma. Pravdepodobne zmení spôsob, akým ľudia bežne pijú pivo. Ich revolučný produkt pozostáva z pivového prášku a vody a v podstate sa tak každý môže stať domácim pivovarníkom. Stačí ich len zmiešať a na zdravie!

EÚ schválila zákon o batériách pre smartfóny

Ten núti výrobcov vyrábať ľahko vymeniteľné batérie, aby výmenu mohli pohodlne uskutočni majitelia telefónov. Viac ako 150 miliónov kusov telefónov to zachráni pred vyhodením na skládku.

Obrovská zásoba minerálov v Nórsku

Na juhozápade Nórska boli objavené zásoby minerálov, konkrétne ložiská fosfátov, a predpokladá sa, že by mali vydržať ďalších 50 rokov. Ich využitie je najmä do batérií na solárne panely, do elektrických vozidiel a samozrejme aj do hnojív. Fosfor je kľúčovou zložkou mnohých ekologických technológií a objav prišiel vhod v čase, keď čelíme problémom s jeho dodávkami.

Hologramy namiesto zvierat v cirkuse

Nemecký cirkus Roncalli nahradil živé slony, levy a medvede už pred niekoľkými rokmi (v roku 1991) a v roku 2018 odstránil všetky živé zvieratá zo svojho programu. Teraz zašiel ešte ďalej a do programu zahrnul iba hologramy zvierat. Ich cieľom je ochrana životných podmienok zvierat, ktorá nie je dobrej úrovni pri presunoch a ani zastavení sa na rôznych miestach. Zvieratá potom nemajú napríklad dostatočný výbeh. 

Historický výsledok pre Európu

Európsky parlament a členské štáty dosiahli dohodu o zákone venujúcom sa obnove prírody a biodiverzity. Od členských štátov vyžaduje, aby do roku 2030 zaviedli opatrenia na obnovu prírody, najmenej na 20 % pevniny a morských oblastí EÚ. Do roku 2050 by to mali zaviesť na všetkých ekosystémoch, ktoré potrebujú obnovu. Každý členský štát bude musieť predložiť vlastný plán na obnovu prírody a aj jasný časový plán implementácie navrhovaných opatrení.

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/veda/klimaticka-zmena, menuAlias = klimaticka-zmena, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
29. apríl 2024 10:17