Vtáčia chrípka sa po prvýkrát preniesla z dobytka na človeka.Brainee/Canva/
StoryEditor

Vtáčia chrípka sa po prvýkrát preniesla z dobytka na človeka. Ide len o druhý prípad prenosu na ľudí v tejto krajine

Michal Čiernik02.04.2024., 15:00h

Texaský farmár sa zotavuje z vtáčej chrípky potom, čo bol v kontakte s nakazeným dobytkom. Uviedli to v pondelok 1. marca miestne úrady, a to uprostred rastúceho znepokojenia nad globálnym kmeňom vírusu, ktorý sa šíri na nové druhy zvierat.

Lajkuj Brainee.sk na

Je to len druhý prípad pozitívneho testovania človeka na vtáčiu chrípku v Spojených štátoch. Prichádza po infekcii nakazených stád, ktoré počas minulého týždňa zjavne ochoreli od divého vtáctva v Texase, Kansase a ďalších štátoch v USA.

„Pacient hlásil začervenanie oči, ako jediný príznak, a zotavuje sa,“ uviedlo Centrum pre kontrolu a prevenciu chorôb (CDC).

Nakazené kravy

Súčasná epidémia sa začala v roku 2020 a viedla k úmrtiu desiatok miliónov kusov hydiny, pričom infikované sú aj voľne žijúce vtáky, ako aj suchozemské a morské cicavce. Kravy a kozy sa do zoznamu zaradili minulý týždeň, čo bol pre odborníkov prekvapivý vývoj, pretože neboli považované za náchylné na tento typ chrípky.

image

Vtáčia chrípka sa preniesla prvýkrát na dobytok. Stopy vírusu našli v kravskom mlieku

„Ak u kráv nájdeme pokračujúce zhluky infekcií, znamená to, že ich musíme začať podrobnejšie sledovať a to by bola veľká zmena v tom, ako o týchto vírusoch uvažujeme,“ prezradila Louise Moncla, patobiologička z University of Pennsylvania School of Veterinary Medicine pre agentúru AFP. „V súčasnosti však nie je potrebné, aby sa verejnosť veľmi znepokojovala,“ dodala.

Prvý prípad vtáčej chrípky v USA u človeka sa vyskytol u väzňa v Colorade v roku 2022 – bolo to však prostredníctvom infikovanej hydiny.

Smrtiaca epidémia

Postihnuté kravy boli predovšetkým staršie zvieratá, ktoré vykazovali zníženú laktáciu a nízku chuť do jedla, „s hlásenou malou alebo žiadnou úmrtnosťou,“ dodala Americká veterinárna lekárska asociácia (AVMA). V blízkosti sa väčšinou nachádzali mŕtve voľne žijúce vtáky.

Odkedy sa epidémia rozšírila do Južnej Ameriky, zabila podľa Vedeckého výboru pre výskum Antarktídy desaťtisíce morských cicavcov.

Ochorenie tvrdo zasiahlo aj európske farmy, pričom francúzske úrady v decembri zvýšili úroveň rizika na „maximum“ a českí úradníci vo februári informovali, že len v roku 2024 zabili 140-tisíc vtákov.

Vírus si však vyžiadal už aj ľudské životy. Posledný prípad sa stal vo februári, kedy na vtáčiu chrípku zomrel deväťročný chlapec v Kambodži. Pridal sa k trom úmrtiam v roku 2023.

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/spolocnost/svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
30. apríl 2024 14:27