ŤavaArchív HN
StoryEditor

Budeme piť ťavie mlieko namiesto kravského? Výhodami totálne valcuje, v niektorých krajinách už zakladajú megafarmy

Miroslav Kamody10.04.2024., 11:00h

Oproti kravám majú ťavy množstvo výhod, čo platí aj o ich mlieku. Nápad na nové svetovú dominanciu však nie je bez chýb.

Lajkuj Brainee.sk na

Ťavy sa čoskoro môžu stať novými kravami. Ako píše portál The Conversation, zviera, ktoré sa kedysi páslo a prechádzalo na obrovské vzdialenosti, je čoraz častejšie zatvárané do rozsiahlych mliečnych fariem na Blízkom východe, kde sa strojom doja tisíce tiav.

Toto je model sedavého hospodárenia, ktorý nám priniesol moderné kravy, ovce a ošípané. Ťavy tomu doteraz odolávali – no v určitých smeroch sú ideálnym dobytkom pre budúcu klimatickú realitu.

image

Nič lepšie už dnes na internete neuvidíš. 80-ročné babičky spoločne za 80 dní precestovali celý svet

„Ťavy sa vyvinuli, aby zvládli veľmi horúce dni a mrazivé studené púštne noci. Vydržia niekoľko dní s malým množstvom vody alebo vegetácie a produkujú menej metánu ako kravy, ovce a iné prežúvavce,” vysvetľujú Ariell Ahearn z katedry humánnej geografie a Dawn Chatty, emeritná profesorka antropológie a nútenej migrácie z Oxfordskej univerzity.

Ťavy sú unikát

Vďaka týmto vlastnostiam sú ťavy odolné voči klimatickým zmenám, čo znamená, že môžu zohrávať kľúčovú úlohu pri prispôsobovaní produkcie potravín zmenám klímy, najmä v púštiach a iných suchých oblastiach.

Ale tie isté vlastnosti, vďaka ktorým sa ťavy dobre prispôsobujú klimatickým zmenám, z nich robia čoraz atraktívnejšie ciele pre intenzívny chov. S veľkými obchodnými záujmami hladnými po spôsoboch, ako skombinovať klimatické opravy a kapitalistické možnosti rastu, záujem okolo tiav rastie.

„Strávili sme mnoho rokov prácou s mobilnými pastiermi tiav na vidieku v Arábii a Strednej Ázii. Obávame sa, že prechod na industrializovaný chov tiav bude nielen zlý pre životné prostredie, ale bude znamenať aj stratu dôležitých tradičných vedomostí a nehmotného kultúrneho dedičstva. Bola by škoda, keby tieto „lode púšte“ skončili ako dobytok uviaznutý v malom výbehu,” hovoria odborníčky.

Obľúbené už stáročia

Tento trend je poháňaný rastúcim dopytom po ťavom mlieku ako alternatíve ku kravskému, ovčiemu a koziemu mlieku. Ťavie mlieko má v čerstvom stave vysoký obsah vitamínu C a tiež nízky obsah tuku.

V mongolskej púšti Gobi a v púšti Ománu sa ťavie mlieko konzumuje čerstvé a v mliečnom čaji. Vyrába sa tiež ako fermentovaný nápoj, alebo sa mení na sušený stužený tvaroh pre dlhšiu skladovateľnosť. 

image

Saudská Arábia po vyše 70 rokoch otvorila obchod s alkoholom. Ten zakázali po tom, čo opitý syn kráľa zastrelil diplomata

„Čerstvé mlieko, ktoré produkujú pastieri tiav, má jemnú chuť, ktorá je v určitých obdobiach často o niečo sladšia v závislosti od vegetácie, na ktorej sa ťavy pasú. Zatiaľ čo pastieri v suchých oblastiach vždy konzumovali ťavie mlieko, jeho nová predajnosť spočíva na jeho jemnej chuti, nižších hladinách laktózy a nutričnom profile.”

Obrovské ťavie mliečne farmy

V Spojených arabských emirátoch a Saudskej Arábii boli zriadené ťavie mliečne farmy s tisíckami tiav – najväčšia v SAE ich má viac ako 10-tisíc – vrátane výkrmových jednotiek pre ťavie samce, ktoré sa predávajú na mäso. Stavajú sa ďalšie a začiatkom roku 2024 bol ohlásený saudskoarabský investičný fond na ďalšie investície.

S chovom tiav v priemyselnom meradle existujú určité problémy. Samce majú tendenciu byť veľmi agresívne a dokonca nebezpečné pre ľudí v období ruje, zatiaľ čo samice majú dlhšie obdobie gravidity ako kravy.

image

Ťavy

Archív HN

Napriek tomu sa očakáva rýchly rast tohto odvetvia, pričom odhady budúcej hodnoty globálneho trhu s ťavým mliekom sa do konca desaťročia pohybujú od dvoch do 13 miliardy dolárov (1,8 až 11,9 miliardy eur).

V Saudskej Arábii, Spojených arabských emirátoch a Ománe sa ťavy stali symbolmi kultúrneho dedičstva. Preteky a „súťaže krásy“ ich môžu vyniesť na astronomické ceny až do výšky 2,3 milióna libier. S takýmito mimoriadnymi odmenami nie je prekvapujúce, že klonovanie a ďalšie pokročilé reprodukčné techniky sa stali bežnejšími v snahe o chov víťaznej ťavy.

Pastieri majú strach

„Pracovali sme s kočovnými pastiermi tiav na vidieku v Mongolsku a na púšti v Arábii, kde ťavy žijú bez obmedzení oplotenia a doja sa ručne. Tamojší pastieri majú obavy z posunu k megamliekarňam, kde sa mlieko vyrába v priemyselnom meradle.”

image

Vedcom sa podarilo hacknúť kravu. Vložili do nej ľudskú DNA, nápad môže pomôcť miliónom ľudí po celom svete

Pastieri tiav, ktorí sa nedávno zišli v indickom Rádžastáne, vydali vyhlásenie, v ktorom tvrdia, že odmietajú a obávajú sa prijatia modelu priemyselného chovu tiav, ktorý je „závislý od fosílnych palív, chemických vstupov a dovážaného krmiva“.

Ľudia pracovali s ťavami počas celej histórie. Ťavy umožňovali obchod na veľké vzdialenosti, slúžili v armádach, nosili vojenské vybavenie, zabezpečovali živobytie rodiny a prispievali k skorej industrializácii. Dnes sú tvárou mnohých turistických brožúr.

Nastupujúci trend industrializovaného chovu tiav, založený na maximalizácii produkcie mlieka prostredníctvom uzavretia a kontroly mobility, by nás mal prinútiť zastaviť sa a zamyslieť sa. „Sme opatrní, čo to všetko znamená pre kočovných pastierov tiav, ktorí vyrábajú jemné vlnené vlákno, mlieko, rôzne mliečne výrobky a mäso, pričom využívajú stáročné znalosti a zvyky v oblasti chovu zvierat,” dodali odborníčky na záver.

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/veda/ako-na-to, menuAlias = ako-na-to, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
29. apríl 2024 15:14