Z Afriky budú dva kontinenty. Vznikne aj nový oceán.Twitter/edwardgen256, Sadia_elmi1,/
StoryEditor

Vedci potvrdili, že vzniká nový oceán. Afrika sa rozdeľuje na viac kusov, z malej škáry vzniknú dve pevniny

Michal Čiernik08.08.2023., 09:00h

Vedci zistili, že dve časti pevniny, ktoré tvoria druhý najväčší a druhý najľudnatejší kontinent sveta, sa začali oddeľovať, čím sa vytvoril priestor pre úplne nový oceán.

Lajkuj Brainee.sk na

Ak to pôjde takto ďalej, krajiny ako Zambia a Uganda by jedného dňa mohli mať vlastné pobrežie. Podľa magazínu Geophysical Research Letters geológovia dokázali potvrdiť pomocou seizmických údajov z tvorby trhliny, že pohyb tektonických dosiek zapríčiní rozdelenie afrického kontinentu, uvádza portál Unilad.

30 kilometrov široká trhlina 

Trhlina sa nachádza na hraniciach troch tektonických platní, ktoré sa od seba už nejaký čas postupne vzďaľujú. Geológovia ale poznamenali, že tento zložitý tektonický proces vytvorí priestor pre úplne novú vodnú plochu až o milióny rokov.

Trhlina, známa ako East African Rift, má v súčasnosti dĺžku približne 5-tisíc kilometrov od severu Sýrie na blízkom východe až po stred Mozambiku v juhovýchodnej Afrike. Šírka údolia sa pohybuje v rozsahu 30 až 100 kilometrov a hĺbka od sto po niekoľko tisíc metrov.

image

Trhlina sa nachádza na hraniciach troch tektonických platní, ktoré sa od seba už nejaký čas postupne vzďaľujú.

Twitter/edwardgen256,/

Najnovšie merania však robili v trhline, ktorá sa objavila po zemetrasení pri jazere Tanganika v roku 2005. „Toto je jediné miesto na Zemi, kde môžete študovať, ako sa z kontinentálnej trhliny stáva oceánska trhlina,“ vysvetlil Christopher Moore, Ph.D. doktorand na University of Leeds pre NBC News. Tento geologický úkaz oddeľuje východné pobrežné krajiny ako Keňa a Tanzánia od väčšiny kontinentu, prechádza cez Mozambik z oblasti Afar v severnej Etiópii.

image

Myslíte si, že rozumiete poľštine? Tento kvíz plný chytákov vás možno vyvedie z omylu

Už sa to raz stalo

Moore využil satelitnú radarovú technológiu na monitorovanie sopečnej aktivity v regióne východnej Afriky, ktorá sa najčastejšie spája s postupným rozpadom kontinentu. Trhlina sa nachádza na hraniciach Africkej, Arabskej a Somálskej tektonickej dosky a za posledných 30 miliónov rokov sa Arabská doska pomaly vzďaľuje od afrického kontinentu.

Tento presný tektonický posun sme videli už predtým. Rovnakým spôsobom sa totiž vytvorilo Červené more a Adenský záliv medzi dvoma spojenými pevninami.

Tri centimetre za rok

Na výpočet pohybov tektonických dosiek používajú geofyzici moderné GPS systémy. „S GPS meraniami môžete merať rýchlosti pohybu až na niekoľko milimetrov za rok,“ prezradil Ken Macdonald, námorný geofyzik a emeritný profesor pôsobiaci na Kalifornskej univerzite.

image

Vedci identifikovali zrejme najhorší deň v dejinách života na Zemi. Za niekoľko hodín vymrelo takmer úplne všetko

Tri tektonické platne sa od seba vzďaľujú rôznymi rýchlosťami, ale geofyzik vysvetlil, že arabská platňa sa vzďaľuje od Afriky rýchlosťou približne dva až tri centimetre za rok. Africká aj somálska platňa sa odlamujú ešte pomalšie, len sedem milimetrov za rok.

image

Legendárny moreplavec Magalhães v skutočnosti nevlastní všetky zásluhy, ktoré sa mu pripisujú. Toto si o bádateľovi zrejme nevedel

Nakoniec by však tento posun mal roztrhnúť kontinent a vytvoriť nový oceán. „Adenský záliv a Červené more zaplavia trhlinu East African Rift a stanú sa novým oceánom. Z odtrhnutej časti východnej Afriky sa stane malý samostatný kontinent,“ potvrdil MacDonald.

menuLevel = 3, menuRoute = notsorry/news/veda, menuAlias = veda, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
24. apríl 2024 15:43