Ferdinand Magellan zomrel 27. apríla 1521.Twitter/tradical/
StoryEditor

Legendárny moreplavec Magalhães v skutočnosti nevlastní všetky zásluhy, ktoré sa mu pripisujú. Toto si o bádateľovi zrejme nevedel

Michal Čiernik04.12.2022., 09:00h

Pred vyše 500 rokmi svetoznámy moreplavec Fernão de Magalhães prešiel okolo sveta cez prieliv medzi ohňovou zemou a dnešným Čile. Vplával do Tichého oceánu, ktorý sám pomenoval.

Lajkuj Brainee.sk na

Narodil sa v Portugalsku, bojoval zaňho v námorných bitkách a napriek tomu si ho celý svet pamätá ako Španiela Ferdinanda Magellana. Prečo prešiel k nepriateľom a či si skutočne zaslúži všetky prvenstvá, ktoré sú mu pripisované, sa dočítaš nižšie.

Magalhães ako hrdý ale zmrzačený Portugalec

Od dvanástich rokov, spolu so svojim bratom Diogom, slúžili ako pážatá na dvore kráľovnej Leonory. Práve v období, kedy nevraživosť a súperenie medzi Portugalskom Španielskom o obchodné cesty s korením bola na vrchole. Rivalitu medzi týmito dvoma krajinami pocítil ešte viac, keď v roku 1505 nastúpil k portugalskému námorníctvu. V roku 1513 sa pripojil k obrovskej flotile s 500 loďami a 15 000 vojakmi, ktoré poslal kráľ Manuel do Maroka, aby sa postavil marockému guvernérovi, ktorý odmietol platiť dane portugalskému impériu. Portugalci ľahko premohli marocké sily no Magalhães sa v jednej potýčke vážne zranil a do konca svojho života kríval.

Prestup k nepriateľom

Magalhães si myslel, že nová námorná cesta na západ ku ostrovom korenia, namiesto na východ by bola rýchlejšia a výhodnejšia. Kráľ Manuel však nesúhlasil a niekoľko krát zamietol Magalhãesov návrh. Po hádke s portugalským kráľom sa rozhodol Fernão skúsiť šťastie u mladého len 18 ročného španielskeho kráľa.

Ako portugalský vojnový veterán však nemal v španielsku žiadne kontakty. Tak sa zoznámil s ďalším rodeným Portugalčanom menom Diogo Barbosa a do roka sa oženil s Barbosovou dcérou Beatriz. Dobre prepojená rodina Barbosu predstavila teraz už španiela Magellana dôstojníkom zodpovedným za španielsky námorný prieskum a čoskoro si zabezpečil aj stretnutie so španielskym kráľom.

image

Detské obete Inkov boli pod vplyvom alkoholu a omámené kokaínom. Analýza ukázala, ako umierali

V septembri 1519 viedol Magellan do Atlantiku päť plavidiel obsadených 270-člennou posádkou. Svoju vlajkovú loď Trinidad, Santiago , San Antonio , Concepción a Victoria . Španielsky kráľ však nenechal nič na náhodu a vo flotile nechal Magellanovi len pár desiatok Portugalcov. Zvyšok tvorili nedôverčivý španieli, ktorí svojmu portugalskému kapitánovi veľmi neverili. A nebolo to len preto, že väčšina z nich boli zločinci prepustení z väzenia výmenou za podniknutie nebezpečnej plavby, alebo zločinci, ktorí sa chceli väzeniu vyhnúť. Preto boli vzbury a nepokoje v priebehu plavby pochopiteľné.

Magellanov prieliv a údajná prvá plavba Európana v Tichom oceáne

Po vyčerpávajúcej ceste pozdĺž Južnej Ameriky, potlačení vzbury a zničení lode, Magellan objavív októbri 1520 „Magellanov prieliv“. Cestu cez južný cíp Južnej Ameriky do Pacifiku. Plavba trvá viac ako mesiac neznámymi vodami v hrozných podmienkach a so stratou ďalšej lode. V novembri sa Magellan konečne vynára na otvorené more. Pomenuje ho „Mare Pacificum“ alebo „pokojné more“. Stáva sa tak podľa niektorých zdrojov prvým Európanom, ktorý sa plavil cez Pacifik, hoci jeho veľkosť podcenil takmer o polovicu.

image

V septembri 1513 viedol Balboa výpravu asi 190 Španielov na juh cez Panamskú šiju. Koncom toho istého mesiaca Balboa vyliezol na vrchol hory a uvidel prvý krát Tichý oceán, ktorý Španieli nazvali Mar del Sur (Južné more).

Wikipedia/

Španiel Vasco Núñez de Balboa by však protestoval. Tento španielsky dobyvateľ a prieskumník bol na území dnešnej Kolumbie už od roku 1500. Balboa sa neskôr rozhodol, že sa presťahuje na západnú stranu Urabského zálivu, na pobrežie Panamskej šije. Malého pruhu zeme spájajúceho Strednú a Južnú Ameriku. V tomto regióne boli miestni Indiáni pokojnejší a nová kolónia Darién sa stala prvou stabilnou španielskou osadou na juhoamerickom kontinente.

image

Rodák z Česka chcel postaviť v americkej púšti mesto väčšie ako Los Angeles. Dnes sa tu pestuje tráva a sídli SpaceX

V septembri 1513 viedol Balboa výpravu asi 190 Španielov na juh cez Panamskú šiju. Koncom toho istého mesiaca Balboa vyliezol na vrchol hory a uvidel prvý krát Tichý oceán, ktorý Španieli nazvali Mar del Sur (Južné more). V nasledujúcich rokoch sa Balboa venoval prieskumom tohto západného pobrežia. V rokoch 1517-18 po tom, čo nechal starostlivo postaviť flotilu lodí ich po častiach prepravil cez hory do Pacifiku. V ňom viedol výpravy na ostrov Isla Rica, dnes známy ako Isla del Rey a celý región nazval Perlovým súostrovím, čo je meno, ktoré si zachovalo dodnes.

image

Plavbu okolo sveta napokon dokončila iba loď Victoria. Tá sa vrátila do Sevilly v Španielsku v septembri 1522 pod vedením Juana Sebastián Elcana iba s 18 mužmi.

Wikipedia/

Prvý čo oboplával Zem

Technicky bol len prvým kto navrhol a započal takúto misiu. V skutočnosti ani to nie je úplne pravda, pretože nešiel na plavbu za tým oboplávať svet, len nájsť západnú cestu k ostrovom Moluky v Indonézii. A ani to sa mu tak úplne nepodarilo, pretože pred tým ako jeho zvyšky flotily dorazili na spomínané ostrovy korenia tak na Filipínach portugalsko-španielsky moreplavec zomrel. Jeho extrémna viera a snaha obrátiť domorodé kmene na cirkev sa mu stala na ostrove Mactan osudnou. Ferdinand Magellan zomrel 27. apríla 1521. Po strate ďalšieho plavidla jeho flotily sa obe zvyšné lode 5. novembra 1521 konečne dostali na Moluky. Plavbu okolo sveta napokon dokončila iba loď Victoria. Tá sa vrátila do Sevilly v Španielsku v septembri 1522 pod vedením Juana Sebastián Elcana iba s 18 mužmi.

image

Francisco Pizarro: Veľkú a bohatú ríšu Inkov zničil negramotný pastier ošípaných

Technicky prvým človekom ktorý oboplával zem nemusel byť ani Elcano. Magellanov otrok Enrique sa totiž narodil na jednom z Ostrovov korenia a Magellan si ho do Európy doniesol ešte počas portugalských výprav po východnej trase. O desať rokov neskôr sa sem Enrique vrátil na s Magellanovou výpravou ale tento krát po západnej trase. Stal sa tak potencionálnym prvým človekom, ktorý oboplával svet jedným smerom, z bodu A do bodu A.

menuLevel = 3, menuRoute = notsorry/news/cestovanie, menuAlias = cestovanie, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
13. apríl 2024 09:34