V Mexiku vyrábajú aj takéto kožené topánky z kaktusov.Desserto.com
StoryEditor

Kožená bunda z jabĺk či tenisky z ananásu. Vedel si o variantoch kože, ktoré môžeš nosiť bez výčitiek?

Michal Čiernik16.07.2022., 09:00h

Koža sa považuje za jeden z najuniverzálnejších a najodolnejších prírodných materiálov. V súčasnosti však niektorí spotrebitelia spochybňujú etickosť a environmentálnu udržateľnosť pri jej výrobe. A aj jej syntetické náhražky čelia rovnakým problémom s likvidáciou ako akýkoľvek plast. Preto na scénu prichádzajú prírodné varianty kože.

Lajkuj Brainee.sk na

Dvaja Mexičania, Adrián López Velarde a Marte Cázarez, objavili novú alternatívu k zvieracej koži. Desserto je druh kože vyrobený z nopálového kaktusu, hovorovo známeho ako opuncia. O kaktusoch je celkovo známe, že dobre znášajú sucho a netreba sa o ne až tak špeciálne starať. Preto aj kaktusy ambicióznych Mexičanov sú zalievané len dažďom. Kaktusy dokonca absorbujú uhlík z atmosféry. Takže na rozlohe približne päť a pol hektára absorbujú opuncie 8100 ton oxidu uhličitého ročne. Aj preto sa rozhodol túto značku použiť Mercedes-Benz do konceptu ich elektrického vozidla.

Nové topánky z ananásu

Doktorka Carmen Hijosa, ktorá dlhé roky pracovala v kožiarskom priemysle, uvažovala, či by sa silné vlákna v listoch ananásu nedali na niečo použiť. Inšpirovaná Barong Tagalogom, tradičným odevom na Filipínach, vyrobeným z týchto vlákien, založila Ananas Anam. Vyvinula produkt na báze ananásových listov Piñatex, ktorý teraz používa napríklad aj Nike.

Spoločnosť spolupracuje s filipínskymi pestovateľmi ananásov, pričom používa listy, ktoré by inak zhnili, a tým vháňa tomuto poľnohospodárskemu vedľajšiemu produktu nový život. Na vytvorenie jedného štvorcového metra Piñatexu sa použije asi 480 listov. Celý proces nevytvára takmer žiadny odpad, povedal Hijosa v rozhovore pre CNBC.

Predbehol svoju dobu

Holandský dizajnér Tjeerd Veenhoven bol priekopníkom Palmleather pred viac ako desiatimi rokmi, pred krivkou alternatívnej kože. Chcel nájsť využitie pre listy 80 miliónov stromov Areca Betel Nut, ktoré rastú v južnej Indii, a ktoré sa používajú len zriedka. Zistil, že krehké listy sa stanú pružnejšími, keď sa ponoria do biologického zmäkčovacieho roztoku vyrobeného z glycerínu, vody a niektorých ďalších prísad. Teraz miestne továrne v Indii, Dominikánskej republike a na Srí Lanke vyrábajú palmovú kožu, ktorú možno použiť na výrobu tašiek, búnd či topánok.

Zázračné huby

V dnešnej dobe sa už huby nevyužívajú len na konzumáciu, ich všestrannosť sa preukazuje takmer v každom odvetví. Tak prečo nie aj v módnom. V tomto prípade však ide o koreňovú štruktúru húb, mycélium. V roku 2021 Mycoworks predstavil svoju kožu na báze mycélia vo svete módy ako tašku Hermès Victoria. Pestujú sibunky mycélia tak, aby vyplnili 3-D štruktúry podľa presných špecifikácií produktu, pričom v procese nevytvárajú takmer žiadny odpad alebo zvyšky. Mycélium je pri svojom raste kŕmené zmesou pilín a organických materiálov, čím sa pri rozširovaní vytvára hustý a pevný materiál.

image

Živá rakva ťa premení na kompost. Ekologický prevrat v pochovávaní naberá na popularite

Kožená bunda priamo z tvojej záhrady

Spoločnosť Beyond Leather z Kodane našla využitie pre 25 percent každého jablka, ktoré sa vyhodí po vylisovaní jablčného muštu alebo šťavy. Beyond Leather berie tento odpad, 500 až 600 ton ročne, od miestnych farmárov a premieňa ho na Leap, ich novú koženú alternatívu. Krátke vlákna v jablkách sú kľúčové pre výrobu ich produktov, hoci je to len jeden z materiálov, ktoré používajú. Leap je produkt z jablčného odpadu, prírodného kaučuku, z bavlny a drevených vlákien, s ochranným náterom.

Hoci spoločnosť dúfa, že v budúcnosti bude pre svoje produkty používať iba odpad z jabĺk, v súčasnosti používa organickú bavlnu, vlákno Tencel na báze drevnej buničiny a zmes polyuretánu a bioplastu. Hoci výroba Leap nie je úplne vyrobená z rastlín, vyžaduje podľa spoločnosti len jedno percento vody potrebnej na tradičnú kožu a uvoľňuje o 85 percent menej oxidu uhličitého.

menuLevel = 3, menuRoute = notsorry/news/veda, menuAlias = veda, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
23. apríl 2024 18:51