Z bezmäsitého grilovania nemusíš mať strach. Stačí mať poruke čerstvú zeleninu, ovocie či zopár „veggie“ chuťoviek a za pár minút vykúzliš chutný obed alebo večeru. Známa vegánka a spolumajiteľka vegánskeho bistra v Prievidzi, Soňa Makranská, ktorú na Instagrame nájdeš aj pod prezývkou Sova_huhu, si pre teba pripravila zopár užitočných tipov. A pridala aj svoj obľúbený recept!
Soňa Makranská: Mojich 5 tipov na chutné „veggie“ grilovanie
Tip č.1: Zabudni na predsudky voči grilovaniu zeleniny alebo rastlinných alternatív. „Tajomstvo úspechu sa ukrýva v čerstvých ingredienciách v spojení s vôňou grilu,“ hovorí Soňa. Nezabúdaj, že vegáni, na rozdiel od vegetariánov, nekonzumujú vajcia ani mliečne výrobky, preto im radšej naservíruj jedlá, pripravené s použitím rastlinných alternatív.
Tip č.2: Základom každej vydarenej grilovačky je chutná marináda. „Použi obľúbené ingrediencie, nešetri bylinkami a spoľahni sa na rastlinné tofu, ktoré najprv osuš v utierke a pred naložením ho popichaj vidličkou,“ dodáva.
Tip č.3: Rastlinnú majonézu vykúzliš s použitím nesladeného sójového mlieka, oleja, cukru, soli, čierneho korenia, horčice a octu.
Tip č.4: „Na gril sa hodí úplne všetko,“ tvrdí známa vegánka, „moje obľúbené sú napríklad jablká, ktoré stačí nakrájať a priamo na grile poprášiť cukrom a škoricou.“
Tip č.5: Ešte stále veríš tomu, že na grilovačke nesmie chýbať „poriadne“ mäso? Vegánsky burger či nugetky už zasýtili nejedného „mäsožravca“. Chutné „veggie" výrobky kúpiš napríklad v Kauflande.
„Ak tvoji kamoši preferujú „veggie“ jedlá alebo si chceš jednoducho v lete dopriať viac zeleniny, stav na pestrofarebné špízy,“ odporúča Soňa.
Zeleninové tofu špízy a lá Sova_huhu
Ingrediencie na 4 špízy:
- 8 ks šampiónov
- 8 ks cherry paradajok
- 1 ks tofu K-take it veggie solené krájané
- 1 ks cibuľa
- 1 ks paprika
- 1/2 cukety
- 6 ks mini kukuričiek
Krémová bylinková cesnaková marináda:
- 1 ks K-take it veggie sójová smotana
- 2 strúčiky cesnaku
- nastrúhaná kôra z polovice citróna
- soľ a čierne korenie
- štipka údenej papriky
- najemno nasekané obľúbené čerstvé bylinky
Postup:
Zeleninu a tofu K-take it veggie nakrájame na približne rovnaké kúsky a napichujeme na špajle. Už hotové špízy potrieme marinádou, ktorú si zmiešame vedľa v miske. Na grile sprudka pečieme zo všetkých strán. Podávame so zemiačkami z pahreby, ktoré si môžeme pred grilovačkou predvariť. Prajeme dobrú chuť.
Náš tip: Ešte viac receptov, na ktorých si pochutia nielen vegetariáni, ako aj nadštandardný sortiment rastlinných výrobkov, vrátane privátnej značky K-take it veggie, nájdeš v aktuálnom letáku „Veggie leto“.
.
Zrazu sú všetci veggie-tariáni!