Rakva Living Cocoon, ktorá ťa premení po smrti na kompost.Twitter/bluecity010/
StoryEditor

Živá rakva ťa premení na kompost. Ekologický prevrat v pochovávaní naberá na popularite

Alexandra Ševčíková04.06.2022., 10:00h

Keď zomrieš, chceš byť odpad alebo kompost? Asi to nie je najlepší začiatok konverzácie. Táto otázka však fascinuje holandského dizajnéra Boba Hendrikxa.

Lajkuj Brainee.sk na

Je zakladateľom startupu Loop, ktorý vyrába rakvu Living Cocoon, uvádza portál Positive.News. Každá z nich je tvorená myceliom - podhubím, teda hustým zhlukom vlákien tvoriacich akúsi rohož. 

Každá rakva potrebuje len týždeň na to , aby vyrástla, a to bez tepla, elektriny alebo svetla. Ako vysvetlil Hendrikx, potom jej trvá približne dva až tri roky, kým sa rozloží spolu s telom človeka. Podzemná voda znova aktivuje mycelium, pričom vnútro rakvy je vyplnené mäkkým lôžkom z machu. Aj ten prispieva k celému procesu kompostovania.

Konvenčné rakvy potrebujú aj viac ako desať rokov, pokiaľ sa rozložia a stanú sa súčasťou pôdy. Pre Positive.News Hendrikx vysvetlil, že lakované drevo, kovové prvky rakvy, nehovoriac o syntetickom oblečení, spomaľujú tento proces. 

image

Smrť strháva z ľudí masky. Toto je 5 vecí, ktoré ľudia najčastejšie ľutujú, keď umierajú

„Keď zomrieš, znečistíš Zem,“ povedal. „Naše telo obsahuje 219 chemikálií a v prírode existuje huba, ktorá neutralizuje toxíny z tela a pôdy,“ vysvetlil a dodal, že presne to bolo podnetom na vytvorenie „živej rakvy“. Vďaka nej sa Zem viac neznečistí, ale v skutočnosti ju budeš môcť obohacovať aj po smrti. 

Prvý pohreb s použitím Living Cocoon sa uskutočnil v roku 2020. Hendrikx to opísal ako „prelomový moment“. Odvtedy v tejto „živej rakve“ pochovali 150 ľudí a firma dokonca začala partnerstvo s najväčšou holandskou pohrebnou spoločnosťou. Otvorili si aj svoju vlastnú továreň. 

„Tesla medzi rakvami“, ako opísali tento netradičný výtvor, stojí v súčasnosti 1 495 eur plus poštovné pre kupujúcich v Európe. Dokonca sú prístupné aj pre záujemcov v USA. Zakladateľ Loopu dúfa, že sa náklady znížia, keďže výroba naberá tempo a tento nápad rastie na popularite. 

image

Vnútro je vystlané machom, ktorý pomáha v premene na kompost.

Twitter/coolmaterial/

„Biodizajn pre mňa znamená spoluprácu s prírodou, už neakceptujem prácu s mŕtvymi materiálmi, ale spoluprácu so živými organizmami,“ povedal. „Predstavte si svet, v ktorom sú vaše každodenné predmety živé: máte tričko, ktoré lieči, pestujeme si vlastné domovy a samozrejme zomrieme v živej rakve,“ dodal.

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/biznis/startupy, menuAlias = startupy, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
19. apríl 2024 12:48