Žena, ktorá prepožičala svoj hlas pôvodnej Siri tvrdí, že v tom čase netušila, čo vlastne nahráva.Twitter/ Ganimedehub/
StoryEditor

Vieš, kto je vlastne skutočná Siri? Majiteľka netušila, na čo sa jej hlas používa

Michal Čiernik21.02.2023., 13:00h

Žena, ktorá prepožičala svoj hlas pôvodnej Siri tvrdí, že v tom čase netušila, čo vlastne nahráva. Od vtedy sa však stal jej hlas najpočúvanejším na svete.

Lajkuj Brainee.sk na

Príbeh o jednom z najznámejších hlasov na svete sa začal písať v roku 2005, šesť rokov predtým, ako Apple prišiel so Siri. Susan Bennet v tom čase ešte nepracovala ako dablérka, svoju najväčšiu rolu dostala úplnou náhodou, uvádza Unilad.

Pracovala v hudobnom štúdiu v Atlante, na jedno nahrávanie sa však nedostavil herec a nemali žiadnu náhradu. Majiteľ štúdia teda poprosil Susan. „K dabingu som sa dostala náhodou. Jedného dňa, keď som tam nahrávala, sa neobjavil hlasový herec pre ďalšiu reklamu. Keď sme skončili s pesničkou, majiteľ štúdia povedal: Susan, ty nemáš prízvuk. Poď sem a nahraj túto kópiu,“ prezradila v najnovšom rozhovore pre Insider. „Išlo to dobre, dostala som hlasového trénera a tým to všetko začalo,“ dodala.

Zvláštne požiadavky

V prvých nahrávkach požičala svoj hlas osobnému asistentovi. „Dostala som ponuku na nahrávanie pre IVR (interactive voice response) spoločnosť ScanSoft, ktorá sa teraz volá Nuance,“ prezradila.

image

Milovníci iPhonov smútia. Spoločnosť Apple dala údajne stopku obľúbenej lacnej verzii SE, tá mala priniesť revolučný čip

Zo zadaní bola Susan zo začiatku prekvapená. „Myslela som si, že scenár bude pozostávať z bežných výrokov IVR, ako napríklad „ďakujem za zavolanie“ alebo „vytočte číslo“. Namiesto toho som musela čítať nezmyselné vety ako napríklad „vytiahni kravu do ťahača“, prezradila Susan Bennet.

Musela čítať aj názvy adries a ulíc. „Nahrávala som z domu štyri hodiny denne, päť dní v týždni počas celého mesiaca júl. Možno prvých sto bolo zábavných a zaujímavých a potom to bolo dosť únavné,“ priznala dablérka, ktorá si uvedomila čo nahrávala, až odstupom niekoľkých rokov.

Šesť rokov pred Siri

„O šesť rokov neskôr mi jeden hlasový herec napísal e-mail a povedal: Hej, hráme sa s týmto novým iPhone – nie si to ty?“ Susan však netušila o čom rozpráva a pravdu zistila, až keď si otvorila webovú stránku Applu na ktorej spoznala svoj hlas.

image

9 dôvodov, prečo je iOS lepší ako Android. Apple má kvalitnejšie aplikácie, dlhšie aktualizácie aj surový výkon

Keďže jej práca prebiehala pred vytvorením osobného asistenta Apple, nikdy od nich nedostala zaplatené, ale ani nepodpísala zmluvu o mlčanlivosti, čo znamená, že Bennett a Siri z iných krajín, mohli nakoniec použiť túto náhodnú slávu pre osobný prospech. „Skutočnosť, že nám Apple nezaplatila, znamenala, že sme nemali ani zmluvu o mlčanlivosti. Všetci sme to využili a začali sme sa propagovať,“ priznala Susan.

Okrem vystúpení v rôznych reláciách a v rádiách prišli aj nové pracovné ponuky. „Vystupovala som v televíznych reláciách, rádiách, reklamách či dokonca prednášala na konferenciách,“ pochválila sa Susan, ktorej hlas môžeš počuť aj pri bráne Delta na letisku v Atlante.

image

Apple vydal film natočený len najnovším iPhonom. Krátka sci-fi snímka zobrazuje ľudskú posadnutosť

V súčasnosti bola Siri aktualizovaná, takže to už nie je Susanin hlas. „Nikdy som so Siri nehovorila, keď mala môj hlas, bolo to príliš zvláštne,“ priznala. Teraz však aktualizovanú verziu populárneho asistenta používa bez problémov.

 

 

menuLevel = 3, menuRoute = notsorry/news/tech, menuAlias = tech, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
20. apríl 2024 06:36