Apple dalo údajne stopku novej verzii iPhone SEBrainee x Canva
StoryEditor

Milovníci iPhonov smútia. Spoločnosť Apple dala údajne stopku obľúbenej lacnej verzii SE, tá mala priniesť revolučný čip

Miroslav Kamody09.01.2023., 09:00h

Novej lacnejšej verzie iPhonu sa len tak skoro zrejme nedočkáme.

Lajkuj Brainee.sk na

Byť milovníkom zariadení od spoločnosti Apple nie je vôbec náročné. Či sa to ľuďom páči alebo nie, spájajú v sebe kvalitu a dizajn, ktorý pozná každý na planéte. Jediným problémom je často cena, ktorá je často zbytočne premrštená.

Aj na tento problém však Apple našlo riešenie. Zákazníkom už pred rokmi predstavil lacnejšiu verziu iPhonu, ktorý dostal označenie SE. Ten je vyrobený z lacnejších materiálov a typicky kopíruje dizajn starších zariadení. To všetko výmenou za prijateľnejšiu cenovku.

image

VIDEO V čínskej továrni na iPhony vypukli rozsiahle protesty. Ľudia sa sťažujú na zlé pracovné a platové podmienky

Ďalšie „SE-čko” tak skoro nepríde

Ako však informuje portál Engadget, nateraz je zrejme so sériou SE koniec. Analytik Ming Chi-Kuo totiž prišiel so správou, že Apple zrušil vývoj novej verzie iPhone SE.

Spoločnosť mala nedávno povedať dodávateľom, že nový model, ktorý sa mal na trhu objaviť niekedy v roku 2024, jednoducho nebude. Kuo okrem toho prezradil, že malo ísť o prvé zariadenie Applu, ktoré vo svojom vnútri malo ukrývať debutový interný 5G čip vlastnej výroby.

image

iPhone SE 2020

Unsplash/AB

Spoločnosť ho tak zároveň chcela nielen otestovať, ale aj doladiť na to, aby ho mohla naplno využiť v zariadeniach iPhone 16 a nasledujúcich. Analytik teraz naznačuje, že Apple bude pravdepodobne pokračovať v používaní modemov od Qualcommu, a to minimálne do roku 2024.

Spory z minulosti

Kuo však ďalej neprezradil, prečo sa spoločnosť rozhodla odložiť štvrtú generáciu iPhone SE, respektíve či s tým priamo súvisí výkon jej vlastného 5G čipu. Väčšinu desaťročí sa pritom Apple snažil znížiť svoju závislosť od Qualcommu.

image

Digitalky: Uvoľnený technologický podcast. Motorola Razr je späť, oplatí sa iPhone 14 Plus?

Ako pripomína Engadget, len v roku 2019 títo dvaja veľkí technologický hráči ukončili svoj ostrý patentový spor a podpísali „viacročnú“ zmluvu na dodávku bezdrôtových čipov.

O niekoľko mesiacov neskôr však Apple kúpil väčšinu divízie mobilných modemov spoločnosti Intel. Potom, na konci roka 2020, spoločnosť zverejnila, že pracuje na vlastnom celulárnom čipsete. Odvtedy je o projekte málo správ.

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/tech/mobily, menuAlias = mobily, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
26. apríl 2024 18:42