Protesty v čínskej továrni na iPhonyUnsplash, Twitter
StoryEditor

VIDEO V čínskej továrni na iPhony vypukli rozsiahle protesty. Ľudia sa sťažujú na zlé pracovné a platové podmienky

TASR23.11.2022., 10:00h

Rozsiahle protesty vypukli v továrni spoločnosti Foxconn na výrobu smartfónov iPhone v čínskom meste Čeng-čou.

Lajkuj Brainee.sk na

Podľa záberov zverejnených na Twitteri sa zamestnanci počas demonštrácií sťažovali na nevyhovujúce pracovné a platové podmienky v súvislosti s nárastom prípadov covidu v závode. V stredu to uviedla agentúra AFP a denník The Guardian, informuje TASR.

image

Apple predstavilo nové iPhony, hodinky aj slúchadlá. Dcéra Steva Jobsa tvrdí, že mobily sú rovnaké ako predošlé

V továrni v uplynulých mesiacoch narástol počet nových prípadov nákazy koronavírusom. Predstavitelia spoločnosti preto zaviedli reštriktívny pracovný režim, v rámci ktorého pracovníci museli v areáli továrne aj bývať, aby zabezpečili fungovanie výroby.

Nevyplácajú bonusy a neposkytujú stravu

Podľa zamestnancov im však firma odmieta vyplácať dohodnuté bonusy a poskytovať stravu v primeranom množstve. Množstvo pracovníkov preto z továrne utieklo.

Na videách zverejnených na internete vidno zamestnancov, ktorí pred policajtmi kričia: "Obráňte naše práva!" The Guardian však upozorňuje, že pravosť videí sa mu nateraz nepodarilo nezávisle overiť a k udalosti sa dosiaľ nevyjadrila ani samotná spoločnosť Foxconn.

Milión ľudí v 30 továrňach

Foxconn je najväčší zmluvný výrobca elektroniky, ktorý sa zameriava na výrobu komponentov pre mnohé medzinárodné značky. Je aj hlavným subdodávateľom pre spoločnosť Apple, pričom závod v Čeng-čou vyrába najviac iPhonov na svete.

image

iPod oslavuje 21 rokov. Predalo sa ho vyše 450 miliónov kusov, v dnešnej dobe však nemá využitie

Agentúra AFP pripomína, že Foxconn je čínsky najväčší zamestnávateľ v rámci súkromného sektora. V Číne zamestnáva v 30 továrňach a výskumných zariadeniach viac ako milión ľudí.

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/biznis/novinky, menuAlias = novinky, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
17. apríl 2024 20:34