Byť echoistom tiež nie je ideálneUnsplash/Hanna Morris
StoryEditor

Vedel si, že existuje výraz pre úplný opak narcistu? Zisti, či aj ty náhodou nepatríš k echoistom

Miroslav Kamody25.02.2024., 09:00h

Mnohí ani netušia, že existuje termín, ktorý označuje opak narcistu. Aj echoisti však majú problém, ktorý im môže narobiť množstvo problémov.

Lajkuj Brainee.sk na

Aj ty si sa už určite stretol s výrazom narcista. Portál LadBible však pripomína, že existuje aj výraz pre tých, ktorí sú úplným opakom narcistických ľudí. Tak, ako sú jedinci, ktorí do absurdnej miery uprednostňujú seba pred ostatnými, existujú aj ľudia, ktorí vždy uprednostňujú ostatných. Poďme ale postupne.

Kto je narcista?

Narcista je niekto, kto má o sebe neuveriteľne vysokú mienku, a to až do takej miery, že škodí sebe a všetkým okolo seba. Niekto s narcistickou poruchou osobnosti (NPD) môže potrebovať pozornosť a túžbu po obdive, ale veľmi často sa pod sebamilujúcim povrchom skrýva niekto, kto si nie je istý sám sebou a ľahko ho rozruší kritika.

image

VYVRACIAME MÝTUS Žiadny Soros ani Amerika. Fico tvrdí, že mimovládky sú zahraniční agenti: Kto ich skutočne financuje?

Podľa kliniky Mayo je narcista niekto, kto „bude mať neprimerane vysoký pocit vlastnej dôležitosti“. Narcistická porucha osobnosti bola dokonca označená ako stav duševného zdravia.

Na druhú stranu je potrebné zdôrazniť, že zatiaľ čo množstvo ľudí prejavuje narcistické správanie, stretnúť sa so skutočným narcistom je neuveriteľne zriedkavé. Len zlomok populácie trpí skutočnou narcistickou poruchou osobnosti. 

Echoista a grécka mytológia

Termín pre niekoho, kto je priamym opakom narcistu je echoista. Pochádza pritom z rímskeho príbehu, ktorý zahŕňa aj postavu Narcisa z gréckej mytológie. V ňom bola nymfa Echo prekliata, aby opakovala iba slová, ktoré hovorili iní, pritom sa však zamilovala do nádherného muža Narcisa. 

image

Ľudí s pravou narcistickou poruchou je v skutočnosti veľmi málo

Unsplash/Sander Sammy

Avšak to, že bol Narcis do seba taký zamilovaný, znamenalo, že si takmer nevšímal ostatných, a keď sa mu snažila vyznať lásku, nenachádzala slová a bola odmietnutá. Potom zmizla a Narcis urobil to, kvôli čomu ho všetci poznajú - zomrel, pretože sa nedokázal odtrhnúť od vlastného odrazu v kaluži.

Echoisti sú teda ľudia, ktorí sa o druhých starajú natoľko, že to môže byť na ich vlastnú škodu. Podľa doktorky Beth Dunlapovej bude echoista často plachý, mať strach, že bude ťarchou a často sa snaží presadiť v sociálnych situáciách, pretože nechce robiť starosti iným.

image

Spoznáte pri sebe narcistu? Psychológ odhaľuje najčastejšie znaky, ktoré ho charakterizujú

Echoista sa s najväčšou pravdepodobnosťou pokúsi byť oporou a môže byť empatický až do tej miery, že prevezme bremená iných, akoby boli jeho vlastné, v snahe podeliť sa o svoje pocity.

Škoda sami sebe

Ak teda nezdieľaš, čo chceš alebo potrebuješ v spoločenských situáciách, a to najmä zo strachu, že tým obťažuješ ostatných, prípadne máš problém s prijímaním komplimentov, možno aj ty patríš k echoistom. Ako naznačuje samotný termín, echoista bude odrážať potreby a pocity iných namiesto svojich vlastných.

Zatiaľ čo mnohí ľudia majú veľkú schopnosť empatie a vynaložia úsilie na pomoc iným ľuďom, echoista je ten, kto sa v skutočnosti nikdy nedokáže postaviť nad ostatných, čo je často na jeho vlastnú škodu. Mysli na to, že nie je nič zlé na tom byť empatickým človekom, ktorý občas uprednostňuje potreby iných nad svojimi vlastnými, ale echoista to robí na vlastnú škodu.

image

Byť echoistom tiež nie je ideálne

Unsplash/Annie Spratt

Na konci dňa si práve ty najdôležitejšou osobou vo svojom živote a je spravodlivé, aby boli tvoje potreby v určitom okamihu na prvom mieste. Zisti, ako sú tvoje túžby a potreby nezávislé od túžob a požiadaviek ostatných.

Dôležité je nezanedbávať starostlivosť o seba, stanovovať si hranice a naučiť sa jednoducho povedať „nie“. Vybuduj si sebaúctu, pretože na tebe záleží a zaslúžiš si uznanie za veci, ktoré si dosiahol.

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/spolocnost/vztahy, menuAlias = vztahy, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
25. apríl 2024 11:46