Umelá inteligencia už píše aj ideálne profily na zoznamkách.X/Technologyorg/
StoryEditor

Skutočne sa vytráca zo sveta úprimná láska? Umelá inteligencia už píše aj ideálne profily na zoznamkách

Michal Čiernik15.02.2024., 12:00h

Zoznamovacie aplikácie sú už bez toho plné podvodníkov a za falošnými profilmi sa často skrýva úplne iná osoba. Používanie umelej inteligencie tento problém ešte zhoršil.

Lajkuj Brainee.sk na

Zoznamovacie aplikácie sú momentálne najpopulárnejšou metódou na hľadanie lásky. Užívatelia sa spoliehajú na počítačový algoritmus, ktorý im podľa ich preferencií ponúka potencionálnych partnerov. Akonáhle však človek začne pri vyplňovaní svojho profilu podvádzať, respektíve nechá umelú inteligenciu, aby vymyslela ideálne BIO, z dokonalého partnera sa razom môže stať katastrofálna nočná mora.

image

Nemusí to byť tak, ako si myslíš. Podarilo sa identifikovať bežné vzorce, ktoré vedú k podvádzaniu vo vzťahoch

Podľa výskumu kybernetických expertov Geonode, ktorý zverejnil portál Mashable, je 37 percent životopisov v zoznamovacích aplikáciách v Spojenom kráľovstve vytvorených umelou inteligenciou. Ľudia sa Ai snažia využívať z viacerých dôvodov. Môže ísť o snahu vyniknúť z davu v čoraz presýtenejšom prostredí, ušetriť čas kvôli hektickému životnému štýlu, či len jednoducho vymýšľať nové, zaujímavé spôsoby, ako niekoho zaujať.

Sexuologička Emilie Lavinia súhlasí s tým, že používanie umelej inteligencie na vytváranie zoznamovacích profilov „vytvára bariéru medzi vaším autentickým ja a ľuďmi, s ktorými sa stretávate“. To nakoniec môže spôsobiť vážne problémy pri potencionálnom osobnom rande. „Je to kontraproduktívne pokiaľ ide o budovanie osobnej intimity,“ dodala pre Mashable.

Odborníčka na randenie a vzťahy doktorka Callisto Adams dokonca tvrdí, že používanie AI na vymýšľanie spôsobov, ako zaujať partnera, môže viesť k ešte väčším problémom. „Urobiť to raz, aby si upútal pozornosť potenciálneho partnera, nebude pre intimitu veľký problém. Problém je však v tom, že ak to urobíš raz, budeš v pokušení to urobiť znovu,“ vysvetľuje Adams.

„Systém odmeňovania v mozgu sa totiž aktivuje v okamihu, keď si uvedomíš, že hláška alebo reakcia, ktorú si vytvoril pomocou umelej inteligencie, fungovala. Teraz už tvoj mozog vie, ako získať prístup k ďalším takýmto malým potešeniam, a je veľmi pravdepodobné, že ich nakoniec budeš používať stále častejšie,“ dodáva doktorka.

Komunikácia pomocou robota

Nia Williams, vzťahová koučka a zakladateľka Miss Date Doctor, si myslí, že impulzom začať používať AI môže byť frustrácia či vyhorenie zo zoznamovacej aplikácie. „Obrátiť sa na AI so žiadosťou o pomoc môže byť spôsob, ako zefektívniť zoznamovací proces,“ hovorí a dodáva, že sa dá využiť aj na vytvorenie inkluzívnejšieho prostredia zoznamovania.

Použitie AI na začatie konverzácie alebo nastavenie rámca pre konverzáciu je podľa Williams menej problematické, ako keď sa použije ako úplná náhrada za autentické interakcie. Williams pripúšťa, že zatiaľ čo AI môže pomôcť prelomiť ľady, „skutočná intimita je niečo, čo si môžu vybudovať iba ľudia prostredníctvom otvorenej a úprimnej komunikácie. Skutočná kompatibilita si vyžaduje viac než len dobre spracovaný životopis,“ dodáva na záver.

Tinder, Hinge a Bumble odmietli pre Mashable komentovať, či AI dokáže úspešne zvýšiť mieru zhody. Tinder však potvrdil, že bude „využívať schopnosti AI“ v pripravovaných nových funkciách, ako sú výzvy, kvízy a spúšťače konverzácií, ktoré sa objavia spolu s hlavnou funkciou „Swipe“. Umelá inteligencia sa teda bude pravdepodobne využívať v zoznamkách oveľa častejšie. 

 

menuLevel = 3, menuRoute = notsorry/news/tech, menuAlias = tech, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
26. apríl 2024 15:24