Rebekin syndrómBrainee X Canva/
StoryEditor

Žiarliš na ex svojho partnera? Ide o Rebekin syndróm. Odborník varuje: Dať problému takéto pomenovanie môže uškodiť

Nikola Michalkova21.02.2024., 12:00h

Hľadáš pojem, ktorý by pomenoval žiarlivosť na ex tvojho partnera či partnerky? Našli sme ho a odborník ti vysvetlí, o čo presne ide.

Lajkuj Brainee.sk na

Žiarlivosť na ex tvojho partnera má aj konkrétny názov, Rebekin syndróm. Pochádza z roku 1938 a na túto tému sa vyjadril aj psychoterapeut Toby Ingham.

Vysvetlenie

Toby Ingham sa špecializuje na retroaktívnu žiarlivosť. Je to typ žiarlivosti, ktorá sa týka predchádzajúcich vzťahov súčasného partnera. Podľa Inghama netrpí týmto problémom úplne každý. Vďaka sociálnym sieťam sa podľa neho ľudia vnímajú uvoľnenejšie, a tiež sú upovedomení s tým, že ľudia mali v minulosti niekoľko partnerov. „Niektorých to ale naozaj trápi. Akonáhle sa dozvedia čokoľvek o predchádzajúcej romantickej alebo sexuálnej minulosti svojho partnera, privádza ich to do stavov,“ hovorí pre portál Vice.

Označenie Rebekin syndróm podľa neho na jednej strane môže pomôcť, ale na druhej strane aj škodiť. Je to najmä z dôvodu, že si ľudia môžu myslieť, že ide o niečo, čo sa môže veľmi rýchlo vyriešiť. Avšak skutočnosť je iná a tento typ žiarlivosti si vyžaduje oveľa dlhšiu cestu, najmä ak to človek znáša horšie. „V tom, že máme nejakú nálepku, aby sme k niečomu začali pristupovať, môže byť istá užitočnosť, ale nemyslím si, že by sme si to mali zamieňať s opatrnosťou, ktorá je spojená s odhaľovaním našich konkrétnych dôvodov, prečo nám to tak vadí,“ vysvetľuje.

image

Odborníčka na randenie prišla s bizarným pravidlom. Ženy by nemali spať s mužom, kým na ne neminie aspoň dve tisícky

Každý človek je individuálny, a preto sa odlišuje aj to, ako žiarlivosť prejavuje. A ak sa z tohto typu žiarlivosti ľudia nedostanú, ich vzťahy sa môžu rozpadnúť, pretože prevažovať bude paranoja a pocit, že na nich nezáleží a budú sa porovnávať.

Prečo ľudia trpia retroaktívnou žiarlivosťou?

Dôvody môžu byť rôzne. Psychoterapeut neopisuje všeobecné príčiny, ktoré by platili na každého. Táto žiarlivosť môže pochádzať aj z rodinného zázemia. „Nie je to nikoho vina, jednoducho sa to stalo. Človek napríklad môže mať v rodine dosť veľkú medzeru, kým sa objavili ďalší súrodenci. Následne sa u neho môže vyskytnúť pocit, že bol nahradený, že nebol dosť dobrý,“ hovorí.

Samozrejme, svoju rolu v rozšírení tohto syndrómu majú aj sociálne médiá. „Od éry Facebooku si ľudia mohli začať prezerať fotografie ľudí, aby zistili, s kým boli, skontrolovať ich Instagram, zistiť, kto ich sleduje, či súčasný priateľ nelajkuje fotografie ich bývalých,“ vysvetľuje.

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/kultura/socialne-siete, menuAlias = socialne-siete, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
26. apríl 2024 03:06