Narcista urobí čokoľvek, aby získal obdiv a pozornosť ostatných.Unspalsh/caroline Veronez/
StoryEditor

Spoznáte pri sebe narcistu? Psychológ odhaľuje najčastejšie znaky, ktoré ho charakterizujú

Michal Čiernik04.01.2023., 13:00h

Máte podozrenie, že niekto z vašich priateľov, rodiny či kolegov je narcista, ale nieste si na sto percent istý? Pomocou týchto znakov ho hneď odlhalíte.

Lajkuj Brainee.sk na

Dr. Greg Kushnick, psychológ v New Yorku, odhalil pre DailyMail.com desať vlastností, ktorými sa narcisti zvyčajne prejavujú, a najlepšie spôsoby, ako s takými osobami vychádzať.

Posadnutosť mocou a úspechom 

Veľa narcistických ľudí je posadnutých získavaním moci a úspechu. Zdá sa, že urobia čokoľvek aby sa dostali na vrchol, bez výčitiek z toho, že pri tom ublížia iným. Zvyčajne sa budú snažiť ovládať ostatných pre svoj osobný prospech. Mohli by použiť rôzne neetické taktiky, aby dostali to, čo chcú.

Potreba obdivu 

Narcista urobí čokoľvek, aby získal obdiv a pozornosť ostatných. Má prehnaný pocit vlastnej dôležitosti. Môže to zahŕňať všetko od nosenia drahého oblečenia až po jazdu v okázalom športovom aute. Pozornosť mu pomáha skrývať jeho skutočné obavy z toho, že nie je dosť dobý alebo oňho nikto neprejavuje záujem.

Spochybňujú

Narcistickí jedinci majú tendenciu používať pochybnosti ako zbraň. Budú ťa urážať alebo kritizovať, aby si o sebe pochyboval, čo im dáva nad tebou moc. Najčastejšie hrajú na neistoty a slabosti. Berú na vedomie veci, ktoré spomenieš, či už ide o neistotu ohľadom tvojej hmotnosti alebo tvojho výkonu v práci, a neskôr to použijú proti tebe, aby ťa znevážili.

image

Narcistickým ľuďom chýba empatia k druhým a majú problém vcítiť sa do kože iných ľudí.

Unsplash/milan Popovic/

Nemajú žiadnu empatiu

Narcistickým ľuďom chýba empatia k druhým a majú problém vcítiť sa do kože iných ľudí. Jednoducho sa prestanú zaujímať, ak sa niečie myšlienky alebo pocity nezhodujú s ich vlastnými. Vypočuť si niekoho, alebo ho podporiť je pre nich priam desivé.

Všetko musí byť len o nich

Toto sebareferenčné správanie je ďalšou formou kontroly a hľadania pozornosti. Môže to byť veľmi únavné, pretože je takmer nemožné dostať sa k slovu, keď už prevezmú kontrolu nad konverzáciou.

Vo vzťahu ovplyvňujú a sľubujú nesplniteľné

Keď je narcista v romantickom vzťahu, má tendenciu šikanovať a vydierať svojho partnera. Neustálym spochybňovaním tvojej verzie pravdy, skresľovaním faktov a vytváraním falošného príbehu sa časom môže stať, že úplne prepadneš jeho klamstvám a názorom.

image

Závislosť je smrteľná choroba a niekedy vyhrá nad dušou, ktorá sa trápi, hovorí psychoterapeut

Na narcistu sa človek veľmi rýchlo namotá. Po krátkej známosti zvyknú nasľubovať aj modré z neba len aby si vás získali a aby ste sa do nich zamilovali. Oni však tú lásku v skutočne vo väčšine prípadov neopätujú. Hneď ako dostanú čo chcú, partnera vymenia.

Vždy musia mať pravdu

Narcistickí ľudia radi robia druhým zle. Radi majú pravdu. Voľne posudzujú ostatných, najmä keď sa cítia byť napadnutí alebo znevýhodnení. Ak si vo vzťahu s takouto osobou, môže to spôsobiť, že sa zo seba budeš cítiť zle a ovplyvní to tvoj obraz o sebe. Budeš mať pocit, že sa vždy mýliš.

Vždy len berú, pretože si myslia že majú na všetko nárok

Ľudia s narcistickými črtami veria, že si zaslúžia špeciálne zaobchádzanie a sú zaujatí vlastným talentom, ktorý majú tendenciu prehnane oslavovať. Majú silnú sebadôveru, vďaka ktorej si myslia,že sú dôležitejší a lepší ako ostatní. 

Ak sa poznáš s narcisom bližšie, zistíš že časom slúžiš jeho potrebám s obmedzenou alebo žiadnou návratnosťou. Byť vo vzťahu s narcisom môže byť preto obzvlášť nevďačná úloha. Môžeš mu ponúknuť emocionálnu podporu alebo ho zasypať darčekmi, ale nič za to nečakaj. 

image

Deväť mesiacov s ňou intímne žil a nič si nevšimol. Poslal ju k vode až keď zistil, že sa narodila ako chlap

Ako sa ale vysporiadať s takýmto tipom človeka? V prvom rade musíš hlavne poznať sám seba. Zisti na čom ti skutočne záleží, tvoje hodnoty, záujmy a názory. To ti umožní všimnúť si, keď narcista spochybňuje tvoju realitu alebo sa vás pokúša prinútiť pochybovať o sebe.

Ďalej musíš poznať sovje hranice a naučiť sa rozpoznať, kedy sú ignorované alebo spochybňované. Rozhodni sa, čo si ochotní urobiť a čo považuješ za neprijateľné. Poznanie svojich hraníc ti umožňuje stáť si za nimi a necítiť sa vinní alebo pochybovať o sebe, keď vás narcista využíva.

image

Ako ťa vidí v skutočnosti narcista? Tvoje emócie v ňom vyvolávajú pocit, že je slabý, tvrdí odborník

A v neposlednom rade ak sa nejedná o blízkeho známeho alebo rodinu, vyhni sa zdieľaniu pocitov s narcistickou osobou. Budú to považovať za slabosť a aj tak ťa budú ignorovať. Poprípade tvoju slabosť využijú vo svoj prospech, hneď ako sa im to bude hodiť.

 

 

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/spolocnost/vztahy, menuAlias = vztahy, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
19. apríl 2024 12:41