J. K. RowlingTASR/AP Photo
StoryEditor

Rowlingová kritizuje hercov z Harryho Pottera. Svoje ospravedlnenie si nechajte, odkázala Danielovi Radcliffovi a Emme Watson

ČTK12.04.2024., 11:00h

Autorka ságy o kúzelníkovi Harry Potterovi J. K. Rowlingová opätovne oživila spor s hviezdami filmov natočených podľa jej knižnej predlohy kvôli otázke transrodovej identity a práv, napísala BBC.

Lajkuj Brainee.sk na

Spisovateľka na sociálnych sieťach komentovala celebrity, ktoré podľa nej využili svoje platformy na to, aby fandili zmenám pohlavia u maloletých. Herci Daniel Radcliffe a Emma Watson, ktorí v snímkach stvárnili Harryho a Hermionu, sa v roku 2020 vyslovili proti postoju Rowlingovej.

Rowlingová tiež privítala odbornú správu, ktorá sa týka starostlivosti poskytovanej v Anglicku pre transrodové osoby mladšie ako 18 rokov. V stredajšej štúdii pediatričky Hilary Cassovej uviedla, že existujú „pozoruhodne slabé” dôkazy na podporu liečby pohlavnej dysforie, teda nepohody vyplývajúcej z rozporu medzi pohlavnou identitou a pohlavím biologickým, u detí a dospievajúcich. Rowlingová správu označila za „prelomový moment”.

image

Autorka Harryho Pottera môže ísť do väzenia. Teším sa na zatknutie, reaguje na svoje vyjadrenia o transrodových osobách

Hercom sa odpustiť nechystá

Jeden užívateľ sociálnych sietí Rowlingovej v reakcii na príspevok napísal, že čaká, „až sa jej Dan a Emma ospravedlní” s tým, že hercom nepochybne odpustí. Rowlingová ale vzápätí odpovedala, že to nie je isté. Uviedla, že tieto celebrity by si mali schovať ospravedlnenie pre osoby, ktoré prechádzajú takzvanou detranzíciou, teda procesom, keď sa snažia navrátiť k svojmu pôvodnému pohlaviu, a „zraniteľným ženám”.

Rowlingová opakovane čelila obvineniam z transfóbie kvôli svojim názorom na pohlavnú identitu a za to, že transrodové ženy by podľa nej nemali byť vpúšťané do priestorov určených len pre ženy. Nedávno tiež vyzvala políciu v Škótsku, kde žije, aby ju zatkla na základe nového zákona proti nenávistným prejavom po tom, čo označila niekoľko transrodových žien za mužov. Škótska polícia sa rozhodla nepodniknúť žiadne kroky.

image

Harry Potter a Kameň mudrcov

Dryeye Film

Spisovateľka za svoje názory čelí kritike, ale má aj množstvo fanúšikov. Už skôr odmietla, že je transfóbna, a dodala, že rešpektuje „právo každého transrodového človeka žiť akýmkoľvek spôsobom, ktorý je pre neho autentický a pohodlný,” a že chce, aby títo ľudia neboli diskriminovaní a zneužívaní.

Rozkol medzi hercami

Radcliffe v roku 2020 reagoval slovami: „Je jasné, že musíme urobiť viac pre podporu transrodových a nebinárnych ľudí, nie pre znehodnotenie ich identity.” Dodal, že autorkine komentáre snáď fanúšikom filmovú sériu „nepošpinia”. „​Transrodové osoby sú tým, za koho sa vyhlasujú, a zaslúžia si žiť svoj život bez toho, aby boli neustále spochybňované alebo bez toho, aby im niekto hovoril, že nie sú tým, za koho sa vyhlasujú,” uviedla vtedy Watsonová.

image

Američania v nemom úžase z Harryho Pottera. Ukázalo sa, že niektoré veci, ktoré považovali za magické, sú v Británii úplne bežné

Naopak herec Ralph Fiennes, ktorý v sérii filmov stvárnil hlavnú zápornú postavu Lorda Voldemorta, sa postavil na obranu autorky a označil urážky, ktorých sa jej dostalo, za „nechutné” a „otrasné”. Herečka Helena Bonham Carter, ktorá hrala Bellatrix Lestrangeovú, uviedla, že Rowlingovej názory nepovažuje za transfóbne, odrážajú podľa nej spisovateľkinu vlastnú skúsenosť so zneužívaním.

Rowlingová uviedla, že o transrodovej problematike prehovorila čiastočne kvôli svojej osobnej skúsenosti so zneužívaním a sexuálnym napadnutím.

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/spolocnost/svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
25. apríl 2024 07:00