Vždy si chcel mať neviditeľný plášť ako Harry Potter?X/Theawesomer/
StoryEditor

Vedci vytvorili neviditeľný štít, vďaka ktorému zmizneš ako Harry Potter. Budeš prekvapený, ale stojí len pár stoviek eur

Michal Čiernik07.04.2024., 10:00h

Vedci vytvorili neviditeľný megaštít, ktorý schová naraz aj viac ľudí. Stojí v prepočte 800 eur a na ohýbanie svetla využíva precízne navrhnuté pole šošoviek.

Lajkuj Brainee.sk na

Každý fanúšik Harryho Pottera niekedy sníval o tom, aké by to bolo vlastniť neviditeľný plášť. Teraz sa tento sen môže stať realitou, pretože vedci z Invisibility Shield Co vyvinuli „megaštít neviditeľnosti“.

A na rozdiel od plášťa Harryho Pottera je tento štít dostatočne veľký na to, aby ukryl viacero ľudí stojacich vedľa seba. 

Maskovacia technológia

Londýnska spoločnosť prišla s prvotným nápadom už v roku 2022. Odvtedy firma vyvinula a otestovala rôzne maskovacie zariadenia, kým zostala pri najnovšom dizajne. 

image

Reálna verzia neviditeľného plášťa z Harryho Pottera? Vďaka vynálezu študentov ťa kamery neodhalia

štít meria 183 centimetrov na výšku a 120 centimetrov na šírku a je vyrobený z vysoko kvalitného polykarbonátu. Pomocou precízne navrhnutého poľa šošoviek je svetlo odrážané od osoby stojacej za štítom a nasmerované preč takým spôsobom, že človek stojací pred štítom nič neuvidí. „Šošovky v tomto poli sú orientované tak, že vertikálny pás svetla odrazený stojacim/krčiacim sa objektom sa rozptýli, keď sa rozloží vodorovne pri prechode cez zadnú časť štítu,“ vysvetlil Invisibility Shield Co na svojej stránke Kickstarteru.

Podľa vedcov sú štíty najúčinnejšie pri jednotnom prostredí ako je tráva, lístie, piesok a obloha. „Pozadia s definovanými horizontálnymi líniami tiež fungujú mimoriadne dobre. Môžu to byť prírodné prvky, ako je horizont alebo človekom vytvorené prvky, ako sú steny, koľajnice alebo maľované čiary,“ dodali. 

Neviditeľný za 800 eur

Predchádzajúca verzia štítu bola vydaná v roku 2022, ale nebola dostatočne veľká. Používatelia boli navyše nútení podoprieť si štít sami. 

„Naše nové štíty boli úplne prepracované tak, aby boli stabilnejšie, keď zostanú voľne stáť, ľahko sa držia a dajú sa vziať kamkoľvek chcete,“ povedal Invisibility Shield Co. Spoločnosť teraz využíva crowdfunding na Kickstarteri, kde si môžeš štít kúpiť za počiatočnú cenu 699 libier (815 eur).

 

menuLevel = 3, menuRoute = notsorry/news/tech, menuAlias = tech, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
12. apríl 2024 11:02