Harrison OkeneMorbid Knowledge/Twitter
StoryEditor

Prežil tri dni v prevrátenej lodi, kým mu raky ohlodávali kožu. Teraz pracuje ako potápač

Nikola Michalkova29.09.2023., 11:30h

Jeho príbeh sa na titulky dostal v roku 2013. Muž prežil niekoľko dní v prevrátenej lodi v oceáne.

Lajkuj Brainee.sk na

Muž sa vďaka svojmu príbehu dostal na stránky novín. Prežil totiž tri dni v prevrátenej lodi na dne oceánu. Táto skúsenosť ho ale napokon viedla k tomu, že sa vyškolil na potápača. 

Tri dni v prevrátenej lodi

Celé sa to stalo v roku 2013, keď Harrison Okene v máji ako jediný prežil, keď sa prevrátil remorkér Jascon-4. Predtým pracoval ako lodný kuchár pri pobreží Nigérie, a keď mal 29 rokov, vlna narazila do lode, keď bol práve v kúpeľni. Tá loď prevrátila a poslala sto metrov pod hladinu. Snažil sa otvoriť zaseknuté dvere počas toho, ako loď zapĺňala voda. Okene sa nakoniec usadil vo vzduchovej bubline, píše sa na portáli Insider. 

image

Hurikán nezabíja len na pevnine. Takto uhynuli milióny zvierat pod morskou hladinou: Čo sa s nimi počas toho deje?

V nedávnom rozhovore opísal, že na to, aby prežil, využil všetky zásoby vynaliezavosti a viery. Mal baterky a skromné zásoby jedla a koly, čo sa mu podarilo nazbierať. Avšak nebolo to pokojné čakanie na záchranu. Vo vode okolo neho sa začali združovať raky, ktoré sa mu začali zahryzávať do kože. Na malej, improvizovanej plti zostal sedieť takmer tri dni. 

„Snažil som sa prekonať strach. Pretože jedna vec, ktorá vás môže rýchlo zabiť, je strach. Tá panika, ktorá na vás príde, vás zabije skôr, ako príde skutočná smrť. Pretože vo chvíli, keď začnete panikáriť, spotrebujete príliš veľa kyslíka,“ opísal. 

Zážitok ho posunul 

K incidentu sa vyjadril aj odborník na potápačskú medicínu Eric Hexdall, ktorý tvrdil, že by mu objem vzduchu, ktorý mal k dispozícii, vystačil na 56 hodín. Zábery zo záchrannej akcie, ktoré zdieľala agentúra Associated Press, ukazujú dramatický moment, keď potápači našli Okeneho. Na videu je vidieť bledú, plávajúcu ruku, o ktorej si potápač najskôr myslel, že patrí mŕtvemu mužovi. Napokon sa ukázalo, že ruka patrí Okenemu, ktorý stále žil. 

image

Harrison Okene

Morbid Knowledge/Twitter

Kamera zachytila muža, ako sedí a je obklopený troskami. „Držte ho tam, len ho tam držte. Upokojte ho, len ho potľapkajte po pleci,“ hovorí potápač vo videu. 

Po tom, čo ho zachránili a on sa z oceánu dostal, nezačal sa vode vyhýbať. Práve naopak. Cítil, že ho to priťahuje po incidente ešte viac. Voda bola pre neho vždy pokojným miestom a inak to nebolo ani po takomto zážitku. 

V roku 2015 sa rozhodol, že sa preškolí na potápača. „V živote som čelil mnohým svojim strachom a rozhodol som sa tomu raz a navždy čeliť,“ opísal. Okene teraz vykonáva opravy na ropných a plynových zariadeniach pod vodou. Dokáže sa ponoriť do maximálnej hĺbky 165 metrov, čo je oveľa hlbšie, ako miesto vraku lode, ktorý si takmer vyžiadal aj jeho život. 

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/spolocnost/svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
24. apríl 2024 06:56