Miriam bola pripravená nájsť odpovede o jej zmiznutej dcére.X/WannWirdDasGrasLegal, Unsplash/sebastiaan stam
StoryEditor

Miriam zabil mexický kartel dcéru. Spravodlivosť zobrala do vlastných rúk, používala prevleky a sama vypátrala 10 členov gangu

Miroslav Kamody12.03.2024., 11:00h

Je mi jedno, či ma zabijú. Zomrela som v deň, keď zabili moju dcéru, odkázala matka, ktorá po zmiznutí dieťaťa zasvätila život boju proti jednému z najnebezpečnejších gangov v Mexiku.

Lajkuj Brainee.sk na

Zúfalstvo dokáže človeka priviesť na cestu, ktorou by si inak nikdy neprešiel. Keď však 20-ročnú Karen, dcéru Miriam Rodríguezovej Karen, v roku 2014 uniesli, začal sa písať príbeh ako z filmu. Ako píše portál Unilad, úrady urobili len veľmi málo preto, aby poriadne preskúmali zločin, do ktorého mal byť zapojený aj kartel. Miriam sa preto rozhodla zobrať spravodlivosť do vlastných rúk.

Jej cieľom nebolo pomstiť svoju dcéru krvou, ale jednoducho nájsť odpovede na množstvo otázok, ktoré mala v súvislosti so zmiznutím svojho dieťaťa. Počas tejto misie a práce, ktorú úrady neurobili, zašla do skutočne odvážnych a nebezpečných situácií.

image

Kmeň lovcov lebiek vybudoval vlastný narkoštát. Má obrovskú armádu a pri jeho zrode stála CIA

Nebezpečný gang

Pátranie Miriam totiž viedlo až k členom jedného z najnebezpečnejších mexických drogových kartelov, Los Zetas. Aby sa jej podarilo vypátrať jedného z mužov, ktorý bol zrejme zapletený do únosu jej dcéry, sa prezliekla za zdravotníčku a tvrdila, že v ovlasti vykonáva miestny prieskum.

Nakoniec nazbierala dostatok informácií na to, aby polícia zatkla muža, o ktorom mala podozrenie, že sa podieľal na únose jej dcéry. S pomocou svojho syna Luisa sa Miriam podarilo dostať tohto člena gangu za mreže. Tam už aj zločinec začal hovoriť o ostatných členoch gangu. 

Jeden z menovaných mal v tom čase len 18 rokov – tento detail využila Miriam vo svoj prospech a spoliehala sa na svoj materinský súcit, aby ho presvedčila, aby jej prezradil viac o stratenej Karen. To však nakoniec viedlo k zničujúcemu zisteniu - mladík matke potvrdil, že jej dcéra bola zabitá.

Išla ďalej

Miriam sa však nevzdala. Práve naopak, ešte viac ju to vyburcovalo k tomu, aby zlikvidovala zodpovedných a notoricky známych členov gangu. To viedlo k hromadnému vykopaniu ďalších desiatok mŕtvych tiel.

Počas nasledujúcich troch rokov si Miriam osvojila množstvo rôznych prestrojení - menila si vlasy, vydávala sa za volebných činiteľov, zbližovala sa s nič netušiacimi rodinnými príslušníkmi kvôli informáciám - to všetko preto, aby sa mohla dozvedieť do posledného detailu o ľuďoch zodpovedných za únos a smrť jej dcéry.

Za ten čas bola Miriam zodpovedná za zlikvidovanie 10 rôznych členov gangu, ktorí sa pred ňou snažili utiecť a začať nové životy. Jej poslanie z nej urobilo postavu nádeje a obdivu medzi ostatnými smútiacimi rodinami v San Fernande, ktoré stratili svojich milovaných kvôli kartelu, no zároveň ju to postavilo do vážne nebezpečnej pozície.

image

Pablo Escobar v sukni. Griselda Blanco bola kokaínovou kráľovnou, zabila ju vražedná technika, ktorú sama vymyslela

Tragický koniec

Všetko sa zvrtlo 10. mája 2017 (mimochodom, na ten deň v Mexiku pripadá Deň matiek), kedy Miriam zastrelili priamo pred jej domom. Ženu prevŕtalo 12 guliek. Aj keď Miriam požiadala o ozbrojenú ochranu, raz podľa New York Times povedala: „Je mi jedno, či ma zabijú. Zomrela som v deň, keď zabili moju dcéru. Chcem to ukončiť. Chytím ľudí, ktorí ublížili mojej dcére, a môžu si so mnou robiť, čo chcú.”

Jej odkaz však žije aj naďalej. Jej syn Luis pokračuje v jej misii a pomáha nájsť členov gangu zodpovedných za únosy a vraždy blízkych rodín prostredníctvom organizácie San Fernando Missing Persons Activists Collective.

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/spolocnost/svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
29. apríl 2024 09:44