Hliadkujúca ekvádorská armáda v uliciach.Dolores Ochoa/Tasr
StoryEditor

Za ekvádorskou vojnou gangov stoja Albánci. Ich krvavé drogy pre európsky trh rozvrátili celú krajinu

Milan VodičkaiDnes.cz20.01.2024., 16:00h

Ako Albánci urobili z pokojnej juhoamerickej krajiny základňu na ovládnutie obchodu s kokaínom v Európe, rozložili ju a ešte stíhajú zásobovať obchody ovocím.

Lajkuj Brainee.sk na

Posledný týždeň sa Ekvádor, kedysi ospalý ostrovček pokoja, premenil na bojisko, pretože narcos v podstate povstali proti vláde. Strieľajú sa tam prokurátori, prepadávajú televízie v priamom prenose, šéfovia gangov ľahko utekajú z väzníc a v uliciach stoja vojaci. Juhoamerické štáty zvolali summit a dokonca Európska únia oznámila svetu svoje znepokojenie nad stavom krajiny, odkiaľ sa k nám vozia banány a kokaín.

A čo je na tom najpozoruhodnejšie? Že ekvádorskí narcos sú Albánci.

Neľútostní Albánci

Albánske médiá, sledujú so záujmom a možno štipkou hrdosti, ako si krajania v Južnej Amerike vedú. „Ekvádorci spustili poplach – albánske gangy sú najnebezpečnejšie, bojujú vždy na život a na smrť,“ monitoruje albánsky denník Sot (Dnes) postrehy ekvádorských kolegov.

Kosovský denník Bota Sot (Svet dnes) cituje španielske médiá, prichiádzajúce k rovnakému záveru. „Najnebezpečnejšia v Ekvádore je albánska mafia,“ tvrdia.

image

V uliciach Mexika našli pohodené kusy tiel. Podľa polície ide o kartelové čistky

Nie všetci narcos v Ekvádore sú samozrejme Albánci. Príslušníkov všetkých narkomafií je v krajine asi dvadsaťtisíc, Albáncov vraj až štyritisíc.

Ale nie sú to tí, čo teraz prepadli televíziu, zabíjajú prokurátorov alebo po sebe strieľajú na križovatkách. To robia ich miestni prisluhovači. Albánci žijú v luxusných vilách, trávia život na plážach, v posilňovniach a najlepších reštauráciách, pretože sú drogová lepšia sorta, maskovaná za podnikateľov.

V krabici s banánmi až k tebe domov

Najskôr ekvádorská vláda urobila vtedy celkom rozumné rozhodnutie, že zaviedla vstup bez víz pre Európanov. Rýchlo sa to však zvrtlo, keď začali prichádzať albánski mafiáni, ktorým inde horela pôda pod nohami a tu videli šancu ako reštartovať kariéru.

image

Policajti zasahujú po tom, čo skupina maskovaných ozbrojených mužov vtrhla do štúdia ekvádorskej verejnoprávnej televízie v najväčšom ekvádorskom meste Guayaquil v utorok 9. januára 2024. Viacerých novinárov a členov štábu ozbrojenci nakrátko vzali za rukojemníkov. Podľa ekvádorskej generálnej prokuratúry bolo zatknutých všetkých 13 ľudí, ktorí vtrhli do televízie a čelia preto obvineniam z terorizmu.

Cesar Munoz/Tasr

Následne v roku 2016 sa stala druhá kľúčová vec. Nie tu, ale v Kolumbii. Štát tam uzavrel päťdesiatročný konflikt s marxisticko-leninskými ľavicovými povstalcami z hnutia FARC. To žilo v džungli, zarábalo si pestovaním koky a výrobou drog. Keď FARC skončil, vrhli sa narcos do prázdnej džungle, kam predtým nemohli, a produkcia kokaínu sa prudko zdvihla.

Z Ekvádoru sa potom stalo ideálne miesto, odkiaľ sa bude expedovať do sveta. Z džungle to tam bolo blízko, hranice boli nestráženým korzom a polícia nebola pripravená na staré dobré triky z Kolumbie, kedy sa koks pašuje medzi zmrznutými rybami, banánmi, čajom a krevetami.

image

Pretože sa teraz v Južnej Amerike kokaínu vyrába veľa, cena klesla, čím sa rozšírila klientela. Hlavne po celej Európe.

Profimedia.cz/

Pretože sa teraz v Južnej Amerike kokaínu vyrába veľa, cena klesla, čím sa rozšírila klientela. Hlavne po celej Európe. A najväčšiu časť trhu tu ovládajú albánske mafie. Vrátane Británie, Španielska, Nemecka a tak ďalej. Z ekvádorského prístavu Guayaquil kokaín najskôr pláva skrytý v kontajneroch s banánmi do Antverp alebo Rotterdamu, odkiaľ mieri ďalej. Všetko pod dohľadom Albáncov. Tí riadia celý dodávateľský reťazec od Južnej Ameriky po európske mestá. Všade majú svojich ľudí, pretože ich tam tridsať rokov naplavovala migračná vlna. Keďže „vždy bojujú ako na život a na smrť“ a sú brutálni a držia pri sebe, dávno prevzali distribučné siete.

Výpalné platia aj školy

V krajine fungujú okrem Albáncov aj Mexičania z preslávených kartelov Sinaloa a Jalisco. Ale tí majú USA, zatiaľ čo Albánci Európu. Nelezú si do kapusty, škodilo by to kšeftom.

Pre všetkých pracujú miestne gangy. To sú tí, čo robia všetku tú anarchiu,a špinavú prácu. Gangy sa bijú medzi sebou o to, koho si Albánci a Mexičania najmú. Rozbehla sa tak brutálna vojna a krajina vrátane najväčšieho mesta Guayaquilu sa zmenila na vojnovú zónu.

Teraz je Guayaquil v zozname dvadsiatich piatich najnebezpečnejších miest sveta. V celej krajine stúpol počet vrážd o päťsto percent, v Guayaquile poskočil počet mŕtvych mladých mužov o tristo percent.

Konkurenčné gangy sa strieľajú na uliciach bez ohľadu na civilistov. Mladí sicarios, teda zabijaci, sa naberajú od trinástich rokov a školia v rýchlokurzoch na ihriskách uprostred ich štvrtí. Nechceš? Tak zabijeme tvoju rodinu.

Zločin ovládol mestá, pretože keď už gangy majú zbrane a sú rozbehnuté, chcú využiť príležitosť a ešte si privyrobiť. A tak majitelia obchodov, podnikov a dokonca aj školy musia platiť výpalné za „ochranu“.

image

Ozborjení muž drží zamestnancov televízie ako rukojemníkov po tom, čo skupina maskovaných ozbrojených mužov vtrhla do štúdia ekvádorskej verejnoprávnej televízie v najväčšom ekvádorskom meste Guayaquil v utorok 9. januára 2024. Viacerých novinárov a členov štábu ozbrojenci nakrátko vzali za rukojemníkov. Podľa ekvádorskej generálnej prokuratúry bolo zatknutých všetkých 13 ľudí, ktorí vtrhli do televízie a čelia preto obvineniam z terorizmu, píše agentúra AP. 

Cesar Munoz/Tasr

Z najväčšieho prístavu Guayaquil mesiac čo mesiac odpláva 300 000 kontajnerov s banánmi. To nemožno ustrážiť. Skontrolovať sa stihne pätina. To isté v Antverpách. A tak sú z Albáncov vážení biznismeni. Denník Ecuador Times popísal, ako si zakladajú krycie firmy na vývoz ovocia či kreviet do Európy, pričom lode vozia aj ich kokaín.

Portál iDnes patrí do portfólia vydavateľstva Mafra, ktorého súčasťou je aj Brainee.

menuLevel = 3, menuRoute = notsorry/news/biznis, menuAlias = biznis, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
27. apríl 2024 08:57