Griselda BlancoWikipedia/Metro Dade Police Department, Unsplash/Colin Davis
StoryEditor

Pablo Escobar v sukni. Griselda Blanco bola kokaínovou kráľovnou, zabila ju vražedná technika, ktorú sama vymyslela

Miroslav Kamody05.01.2024., 12:00h

Prvý zločin spáchala ako 11-ročná a bola zodpovedná za sériu krvavých vrážd a násilných útokov z pomsty. Od konca 70. rokov až do 80. rokov investovala miliardy dolárov do svojho nelegálneho podnikania. Toto je príbeh Griseldy Blanco.

Lajkuj Brainee.sk na

História je plná hrôzostrašných drogových bossov, no väčšine ľudí sa zvyčajne hneď vyjavia muži. Samozrejme, Pablo Escobar či El Chapo patria k tým najznámejším, no v tomto kriminálnom svete zažiarili aj ženy, píše portál LadBible.

Griselda Blanco, známa aj ako kokaínová krstná mama, zostáva prehliadaná hlavne kvôli svojim mužským náprotivkom. To sa chystá zmeniť blížiaci sa seriálový projekt od streamovacej platformy Netflix, ktorý dostal názov Griselda. Stoja za ním tvorcovia hitu Narcos, hlavnú postavu stvárnila Sofía Vergara a premiéru bude mať 25. januára.

Prvý zločin v 11-tich

Jej príbeh je rovnako akčný a chaotický, ako aj v prípade jej mužských rovesníkov. Počas rokov, keď pracovala ako kľúčová postava v podsvetí Miami, vynašla okrem iného aj mrazivú metódu vraždy, ktorá sa ironicky stala nakoniec osudnou aj jej.

Blanco bola kedysi vedúcou hráčkou v neslávne známych drogových vojnách, ktoré sa v 80. rokoch prehnali cez juh Spojených štátov, a postupne sa vypracovala na jedného z hlavných svetových šéfov kokaínového priemyslu. Bola známa ako „Čierna vdova“ a žila život plný zločinu a násilia.

Podľa jej bývalého milenca Charlesa Cosbyho spáchala svoj prvý trestný čin už ako 11-ročná, takže si asi vieš predstaviť, akú pestrú minulosť mala. Narodila sa v Kolumbii a ako 19-ročná utiekla z domu. Nakoniec sa v roku 1964 dostala s falošnými dokladmi do Spojených štátov, kde si našla manžela a mala tri deti.

image

Odsúdili najvplyvnejšieho kolumbijského narkobaróna. V base si posedí 45 rokov: Kto je Dairo Antonio Úsuga?

Miliardová kokaínová kráľovná

Okrem toho sa tiež pustila do práce na zriadení prosperujúcej drogovej operácie prepravujúcej kokaín medzi jej rodnou krajinou a kľúčovými mestami ako Miami a New York. Okrem toho bola zodpovedná za sériu krvavých vrážd a násilných útokov z pomsty, pričom od konca 70. rokov až do 80. rokov investovala miliardy dolárov do svojho nelegálneho podnikania.

Všetko sa však zrútilo vo februári 1985, keď do jej domu vtrhol Úrad pre kontrolu drog (DEA) a obvinil ju zo sprisahania pri výrobe, dovoze a distribúcii kokaínu. Dostala 15 rokov. Následne jej však dokázali ešte tri vraždy prvého stupňa, a to vrátane dvojročného chlapca.

image

Griselda Blanco

Wikipedia/Metro Dade Police Department

Neskôr sa priznala, takže k trestu jej pridali ďalších 20 rokov. Kokaínová krstná mama však bola podozrivá zo zodpovednosti za najmenej 40 ďalší vrážd. Dokonca sa hovorí, že mohla mať na rukách krv až 200 ľudí. Po takmer dvoch desaťročiach strávených v amerických väzeniach ju v roku 2004 deportovali späť do Kolumbie.

Poetická spravodlivosť

Aby toho nebolo málo, pripisuje sa jej aj zvláštna metóda zabíjania, ktorá sa jej zhodou okolností stala v septembri 2012 osudnou. Išlo o rýchle prepadnutie a zastrelenie na idúcej motorke. Griselda stála na ulici pred mäsiarstvom v jej rodnom meste Medellín (spájané najmä s Escobarom).

image

Narkobaróni otvorene o svojom biznise. Na predaji kontajnera kokaínu zarobil toľko peňazí, že trvalo mesiac, kým ich spočítali

V tom momente sa okolo prehnali dvaja nájomní vrahovia na motorke a dvakrát ju strelili do hlavy. 69-ročná kokaínová kráľovná bola na mieste mŕtva. „Je to nejaký druh poetickej spravodlivosti, že sa stretla s koncom, ktorý priniesla toľkým iným,” povedal pre The Guardian profesor Bruce Bagley, vedúci katedry medzinárodných štúdií na univerzite v Miami.

Toto však ani zďaleka nie je všetko, čo Griselda Blanco vo svojom živote zažila. Aj preto sa oplatí koncom januára sledovať seriál, ktorý odkryje najzásadnejšie udalosti, ktoré ju formovali ako matku, vrahyňu a kokaínovú kráľovnú.

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/spolocnost/svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
28. apríl 2024 09:39