Gympie-GympieWikimedia/N. Teerink
StoryEditor

Žena spadla do najsmrteľnejšej rastliny na svete. Mala som pocit, že horím zaživa, bolesť cítim aj deväť mesiacov po nehode

Miroslav Kamody01.03.2024., 11:00h

Bolesť tak silná, že by si ju neprial ani svojmu najhoršiemu nepriateľovi. Alebo práve jemu?

Lajkuj Brainee.sk na

Pravdepodobne každého z nás už popŕhlila žihľava. Nie je to nič príjemné, no našťastie bolesť netrvá dlho. Aj táto rastlina však má svoju strašnú staršiu sestru, ktorá je vo svete známa aj ako Gympie-Gympie, píše portál Unilad.

Jej oficiálny názov je dendrocnide moroides, no ľudia už poznajú aj ako „samovražednú rastlinu“ či „pichavý ker“. Znie to možno prehnanie, no v skutočnosti ide o jednu z najsmrteľnejších rastlín na svete, ktorá svojim obetiam spôsobuje neznesiteľne bolestivé bodnutie.

image

Kauza pražskej kliniky graduje: Žena, ktorá za ňou stojí, údajne podvádzala na Vinted a oberala mužov o peniaze

Trpieť môžeš celé mesiace

A čo je najhoršie - nie je prchavé, takže ak sa s ňou niekto dostane do kontaktu, môže trpieť celé týždne, mesiace a dokonca aj rok. Svoje by o tom vedela povedať aj štvornásobná mama Naomi Lewis, ktorá opísala, ako sa s rastlinou pri jazde na horskom bicykli neďaleko domu v austrálskom meste Cairns v júni 2022.

Po ceste spadla a z cyklistického chodníka sa dole svahom zrútila do rastliny. Naomi povedala, že okamžitá agónia, ktorú pocítila pri pristátí na zelených kríkoch, bola „na 100 percent najhoršia bolesť vôbec“ a prirovnala ju k podpáleniu.

„Bolo to hrozné, úplne hrozné,“ povedala pre ABC News. „Bolesť bola až neznesiteľná. Telo sa dostane na prah bolesti a potom som začala zvracať. Mám štyri deti - tri cisárske rezy a jeden prirodzený pôrod. Nič z nich sa bolesti ani len nepriblížilo.“

Jej manžel ju v panike naložil do auta a ponáhľal sa do lekárne, kde sa voskom snažili odstrániť desiatky jemných chĺpkov na jej koži. Práve tie strekujú jed do človeka. „Pamätám si, ako som čakala na sanitku a povedala som manželovi: ‘Nemôžem sa s tým vyrovnať‘,“ spomína.

Bolesť stále neprešla

Problémom bolo, že zdravotníci v nemocnici vlastne ani netušili, ako pacientke pomôcť. Všetko, čo mohli urobiť, bolo upokojiť ju, poskytnúť úľavu od bolesti a prikryť jej nohy vyhrievanými prikrývkami – čo podľa Naomi pomohlo „mierne utíšiť“ jej bolesť. Po týždni ju poslali domov s liekmi proti bolesti, no jej nočná mora ani zďaleka neskončila.

image

Neznesieš, keď niekto v tvojej prítomnosti nahlas žuje? Môžeš trpieť poruchou, ktorá ti doslova spôsobuje fyzickú bolesť

Žena bola nútená „veľmi dlho žiť s tepelnými zábalmi pripútanými k mojim nohám“, pretože to bola jediná vec, ktorá jej uľavila od bolesti. Lieky brala takmer pol roka od incidentu. Aj deväť mesiacov po nehode stále pociťuje mučivý pocit, ktorý prirovnala k tomu, ako niekto „strieľal gumičky“ do jednej časti nohy. Jedno je isté - s touto rastlinou sa osobne nikdy nechceš stretnúť.

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/spolocnost/svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
28. apríl 2024 23:52