Toto je najnebezpečnejšia rastlina na svete.Wikimedia/Steve Fitzgerald/
StoryEditor

Toto je najnebezpečnejšia rastlina na svete. Len obyčajný dotyk spôsobí, že máš chuť sa zabiť

Michal Čiernik12.02.2024., 11:30h

Popŕhlenie od najnebezpečnejšej rastliny spôsobí takú bolesť, až ľudí prinúti siahnuť si na život. Najnovšie sa na ňu môžeš pozrieť v britskej botanickej záhrade, zameranej na podobné byliny, ktoré do čaju rozhodne neodporúčame.

Lajkuj Brainee.sk na

Rastlina „Gympie-Gympie“ sa zvyčajne vyskytuje v austrálskych a indonézskych dažďových pralesoch a je známa tým, že jej bodnutie sa prirovnáva k zasiahnutiu elektrickým prúdom spolu s popálením od ohňa. Ak si to stále nevieš predstaviť, kontakt vyvoláva takú bolesť, že môže dokonca spôsobiť samovražedné myšlienky.

image

Návštevníci omdlievajú z toxických výparov. Najjedovatejšia záhrada sveta je sprístupnená verejnosti

Prvý zaznamenaný prípad, keď rastlina zabíjala, sa stal v roku 1866, keď bol vojenský kôň bodnutý mučivou rastlinou, čo ho priviedlo do úplného šialenstva. Podľa portálu Unilad zomrel dve hodiny po kontakte s rastlinou.

Táto rastlina tiež údajne spôsobila najmenej jednu samovraždu. Malo sa to stať v roku 1922 v Novej Guinei. Po tom, čo sa muž otrel o krík, trpel takou bolesťou, až sa zastrelil.

Niekoľko mesačná agónia

Podľa vedúceho turistického sprievodcu v Poison Garden v Northumbrii, kde je najnovším exemplárom, má rastlina na svojich okrajoch „malé ihličky“, ktoré „vysielajú do obete pocity pálenia“. Po kontakte s rastlinou obeť pocíti okamžité silné pálenie a štípanie v mieste kontaktu, ktoré sa potom v priebehu nasledujúcich 20 až 30 minút ešte zintenzívni. Čo je však najhoršie, táto Bolesť trvá aj niekoľko mesiacov.

42-ročná Naomi Lewis z austrálskeho Queenslandu spadla z bicykla v roku 2022 priamo do kríku Gympie-Gympie – oficiálne známeho ako Dendrocnide Moroides. Pre ABC prezradila, že to bolesť bola podobná pocitu, ako keby ju niekto zapálil. „Bola to na 100 percent najhoršia bolesť akú som v živote zažila,“ dodala.

image

Kvety Gympie-Gympie.

Wikimedia/N. Teerink/

Lewis zostala v nemocnici sedem dní, kým ju poslali domov. Denne užívala lieky proti bolesti a na nohách mala teplé obklady, ktoré mali tlmiť obrovskú bolesť. Až v decembri, šesť mesiacov po stretnutí s bodavým kríkom, bola konečne schopná odvyknúť si od liekov proti bolesti. Úplne sa však citlivej kože nezbavila a následky pociťovala aj rok po incidente. „Mám štyri deti – tri cisárske rezy a jeden prirodzený pôrod. Žiaden z nich sa tejto bolesti ani len nepriblížil,“ prezradila.

Gympie-Gympie je druh austrálskeho bodavého stromu, ktorý môže dorásť do 4-5 metrov, ale najčastejšie sa vyskytuje ako menší ker vysoký okolo jedného metra. „Samovražedná rastlina“ sa najčastejšie vyskytuje v Gympie v južnom Queenslande až po polostrov Cape York.

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/kultura/ostatne, menuAlias = ostatne, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
29. apríl 2024 06:34