Akýkoľvek zvuk ti môže spôsobovať fyzickú bolesťUnsplash/Yogendra Singh
StoryEditor

Neznesieš, keď niekto v tvojej prítomnosti nahlas žuje? Môžeš trpieť poruchou, ktorá ti doslova spôsobuje fyzickú bolesť

Miroslav Kamody25.02.2024., 12:00h

Nie, možno nie si precitlivený, ale v skutočnosti trpíš mimoriadne bolestivým stavom, ktorý trápi množstvo ľudí. Väčšina ho však nevie pomenovať.

Lajkuj Brainee.sk na

Pokiaľ patríš k ľuďom, ktorých dokáže zvuk cinkania mincí, štekajúceho psa, hlučného motora, žuvania či vysávača priviesť do šialenstva, možno trpíš málo známou poruchou sluchu. Ako píše portál Joe, hyperakúziou, neuveriteľne bolestivým stavom, trpí množstvo ľudí, no len veľmi málo z nich o tom vie.

Ide o stav, pri ktorom sa postihnutí stretávajú so silnou citlivosťou na hluk, pričom zvuky sa javia oveľa hlasnejšie, než v skutočnosti sú. „Môžete mať hyperakúziu, ak sa vám niektoré každodenné zvuky zdajú oveľa hlasnejšie, ako by mali. Niekedy to môže byť bolestivé,“ vysvetľuje stav britská národná zdravotná služba NHS.

image

Zažil si už syndróm vyhorenia? Ak nie, vedci vyvinuli nástroj, ktorý ti prezradí, či máš k nemu blízko

Môže ovplyvniť vzťahy

Niekedy je bolesť taká neznesiteľná, že môže mať dopad na samotné vzťahy medzi ľuďmi. Hyperakúzia sa môže vyvinúť náhle alebo po určitom čase, pričom niektorí pacienti zistia, že prichádza ruka v ruke s migrénami.

Dobrou správou nie je ani to, že na tento stav neexistuje žiadny známy liek, len liečba, ktorá zahŕňa zvukovú a kognitívno-behaviorálnu terapiu. Mnohí si ju mýlia s inými stavmi citlivosti na hluk, ako je napríklad misofónia, no na rozdiel od nej hyperakúzia spôsobuje bolesť v štýle hnevu či úzkosti.

image

Akýkoľvek zvuk ti môže spôsobovať fyzickú bolesť

Unsplash/Yogendra Singh

Ako keby mi niekto nalial lávu do uší

„Zvuk ma držal ako väzňa,“ spomína pre BBC News Karen Cook, ktorá týmto stavom trpela posledných 18 mesiacov. „Zvuk je všade - je to ako vzduch, nemôžete mu uniknúť,“ povedala. „Môj dom je väzenie,“ dopĺňa 49-ročná žena, ktorý žije v britskom Southporte. 

„Je to, ako keby mi niekto nalial horúcu lávu do uší, cítim bolesť po celej hlave, najmä za očami.“ Vplyv hyperakúzie na jej život Karen opísala ako „zničujúci“.

image

Muž mal zápchu neuveriteľných 22 rokov. Z čriev mu museli odstrániť všetko, čo sa mu v nich od narodenia nahromadilo

„Chýba mi byť mamou, chýba mi ten hluk, keď prídu zo školy. Chýba mi život, sedela som a pozorovala som ich cez okno, ako otvárali vianočné darčeky, pretože to pre mňa bolo príliš hlasné, aby som bola v izbe. Oni len prišli k oknu a ukázali mi ich,“ opisuje smutná žena.

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/veda/ako-na-to, menuAlias = ako-na-to, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
13. máj 2024 15:52