ZáchodBrainee x Canva
StoryEditor

Muž mal zápchu neuveriteľných 22 rokov. Z čriev mu museli odstrániť všetko, čo sa mu v nich od narodenia nahromadilo

Miroslav Kamody22.02.2024., 08:00h

Zápchu by si nemal podceňovať. V ojedinelých prípadoch ti dokonca môže ísť o život.

Lajkuj Brainee.sk na

Zápcha je skutočne nepríjemný stav, pri ktorom je mnohým do plaču. Našťastie však dnes existuje množstvo spôsobov, ako proti nej bojovať a konečne si uľaviť na záchode. Ako však píše portál Unilad, nájdu sa aj extrémy, ktoré je náročné si vôbec predstaviť.

Jeden muž v Číne totiž musel podstúpiť veľkú operáciu po tom, čo sa poriadne nevedel vyprázdniť celých 22 rokov. Pacient, ktorý si želal zostať v anonymite, totiž celý život trpel zápchou. Keď mu prestali pomáhať aj preháňadlá, rozhodol sa vyhľadať lekársku pomoc.

image

Po štyroch rokoch chytili zlodejov zlatého záchoda. Mal hodnotu päť a pol milióna eur

Vyzeral ako tehotný

„Vyzeral na viac ako deväť mesiacov tehotenstva,“ opísal svojho pacienta doktor Yin Lu z 10. ľudovej nemocnice v Šanghaji po tom, čo ho prvýkrát uvidel. Lekári však celý rozsah jeho choroby zistili až počas samotnej operácie. Muž mal v hrubom čreve nahromadené celoživotnú zásobu výkalov a nakoniec mu musel odstrániť 30 palcov (76 centimetrov) hrubého čreva.

Po trojhodinovej operácii vážilo odstránené a opuchnuté črevo cez 13 kilogramov, pričom lekári zistili, že muž trpel Hirschsprungovou chorobou. Predpokladá sa, že postihuje iba jedného z 5-tisíc detí a podľa Boston‘s Children Hospital sa „vyskytuje, keď sa niektoré črevné nervové bunky dieťaťa nevyvinú správne, čím sa oneskorí postup stolice cez črevá“.

image

Záchod

Unsplash/

Môže ísť o život

Webová stránka ďalej vysvetľuje: ”Črevo sa upchá stolicou a dieťa bude mať zápchu (nemôže mať normálne pohyby čriev). Často sa môže vyskytnúť závažná infekcia nazývaná enterokolitída, ktorá spôsobuje horúčku, bolesť a hnačku.”

Nie vždy sa však vyvinie pri narodení, takže niektoré deti môžu začať vykazovať príznaky Hirschsprungovej choroby, keď sú staršie. Podľa všetkého mal muž túto chorobu, no jeho rodina sa v jeho mladom veku nad symptómami príliš nezamýšľala, takže to nepovažoval za veľký problém. Aj preto je potrebné, aby si si dával veľký pozor na to, ako sa tvoja zápcha prejavuje.

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/spolocnost/svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
27. apríl 2024 07:24