Alexej NavaľnyjTASR/AP Photo/Pavel Golovkin
StoryEditor

Kto bol Alexej Navaľnyj? Najväčšieho kritika Putina už raz otrávili, po pochybných procesoch bol vo väzení za polárnym kruhom

Miroslav KamodyČTK16.02.2024., 13:30h

Príbeh muža, ktorý sa po nacionalistickej minulosti rozhodol upozorňovať na skazený režim Putinovho Ruska. Alexej Navaľnyj sa nevzdával, ani keď celé roky skončil vo väzení. V tom najdrsnejšom z nich nakoniec aj vo veku 47 rokov zomrel.

Lajkuj Brainee.sk na

Uväznený ruský opozičný politik Alexej Navaľnyj zomrel vo väzenskom tábore, uviedli tlačové agentúry s odvolaním na väzenskú službu. Navaľnému údajne po prechádzke zostalo zle a stratil vedomie. 47-ročný Navaľnyj bol považovaný za hlavného odporcu režimu ruského prezidenta Vladimira Putina.

Pridal sa tak na zoznam ľudí, ako Viktor Juščenko, Alexandr Litvinenko, Boris Nemcov, Anna Politkovská, Jevgenij Prigožin či Sergej Skripaľ. Čo ich spája? Každý jeden z nich otvorene vystúpil voči Putinovi a jeho vedeniu Ruska. A každý z nich nezomrel prirodzenou smrťou. Prečo bol však Alexej Navaľnyj takým tŕňom v Putinovom oku? 

image

Zomrel ruský opozičný politik Navaľnyj. Stratil vedomie, informuje ruská väzenská služba

Nacionalistická minulosť

Navaľnyj bol pokladaný za hlavného odporcu režimu ruského prezidenta Putina, ktorého obviňoval, že dal svojho času rozkaz ho otráviť. Narodil sa 4. júna 1976, vyštudoval právo na moskovskej Univerzite priateľstva národov a neskôr finančníctvo na akadémii pri ruskej vláde. Absolvoval tiež polročné štúdium na americkej Yaleovej univerzite. Na svoju prezentáciu hojne využíval sociálne siete.

Od roku 2000 do roku 2007 bol členom sociálno-liberálnej strany „Jabloko“, náčelník štábu Moskovskej regionálnej pobočky a člen Federálnej politickej rady tejto strany. V roku 2007 bol zo strany vylúčený s odôvodnením „za spôsobenie politických škôd strane, najmä za “nacionalistické aktivity”.

image

Alexej Navaľnyj s manželkou

TASR/AP Photo/Evgeny Feldman

Podľa serveru Gazeta.ru sa Navaľnyj v začiatkoch podieľal na organizovaní nacionalistických pochodov, ktoré sa začali konať pri príležitosti Dňa národnej jednoty. K repertoáru týchto pochodov patrili heslá proti imigrantom, násilie a občas aj hajlovanie. Navaľnyj sa kontroverzných pochodov v minulosti pravidelne zúčastňoval. V roku 2014 v rozhlasovej stanici Echo Moskvy povedal, že ruská anexia Krymu síce je porušením medzinárodného práva, ale „realita je taká, že Krym je súčasťou Ruska”. 

Zameral sa na korupciu

Od roku 2009 začal Navaľnyj na svojom blogu pravidelne zverejňovať informácie o korupčných škandáloch týkajúcich sa vysokých štátnych predstaviteľov a oligarchov. Následne založil nadácie na vyšetrovanie korupcie vo verejných obstarávaniach, kontroly kvality ciest, komunálnych podnikov, agitácie a propagácie. Spolu tvorili Antikorupčnú nadáciu (FBK).

image

Mučenie vodou či státie v mraze. Navaľného čaká jedna z najhorších väzníc v Rusku

Svojím bojom proti korupcii medzi ruskými elitami dosiahol postavenie vodcu opozície, tešil sa povesti charizmatického rečníka a bol vnímaný ako najvýraznejší kritik režimu ruského prezidenta Vladimira Putina. Navaľnyj bol prvýkrát odsúdený v roku 2013, a to za spreneveru v drevárskej firme Kirovles na nepodmienečný trest päť rokov odňatia slobody.

Napriek rozsudku skončil druhý vo voľbách moskovského starostu s 27 percentami hlasov. Súd potom nariadil nový proces, ktorý sa skončil päťročnou podmienkou. Právoplatný rozsudok mu podľa ruských zákonov zabránil kandidovať v prezidentských voľbách v roku 2018.

image

Alexej Navaľnyj

TASR/AP Photo/Pavel Golovkin

Život vo väzení

Navaľnyj skončil niekoľkokrát na kratší čas vo väzení, vrátane väzenia domáceho, a to kvôli organizovaniu nepovolených demonštrácií. Zaoberal sa tým aj Európsky súd pre ľudské práva, ktorý rozhodol o odškodnení pre Navaľného. Súdy tiež zakázali činnosť fondov a štábov spojených s Navaľným pre ich extrémistickú činnosť. Niekoľkých jeho spolupracovníkov odsúdili aj na vysoké tresty väzenia.

V decembri 2014 dostal Navaľnyj za spreneveru 27 miliónov rubľov francúzskej kozmetickej firmy Yves Rocher podmienečný trest odňatia slobody v trvaní 3,5 roka, jeho bratovi Olegovi súd uložil rovnako dlhý trest, avšak nepodmienečný. Firma pritom tvrdila, že neutrpela žiadnu škodu a Európsky súd pre ľudské práva (ECHR) zistil, že vtedajší proces bol nespravodlivý, za čo Rusko vyplatilo Navalnému odškodnenie.

image

A ty si ako predstavuješ peklo na Zemi? Navaľnyj tvrdí, že ho počas väzby nútili počúvať ten istý Putinov prejav 100 dní za sebou

Ruské úrady Navaľného opäť uväznili v januári 2021, a to hneď po návrate z Nemecka, kde sa liečil z otravy bojovou látkou novičok. Oponent režimu obvinil z otravy Kremeľ, ten to však odmietol a spochybnil samotný fakt otravy. Zadržaný bol z dôvodu, že podľa úradov porušil pravidlá predtým uloženého podmienečného trestu za podvod na kozmetickej firme Yves Rocher.

Súd ho následne kvôli tomu uväznil zhruba na 2,5 roka nepodmienečne. EÚ kvôli otrave Navaľného uvalila na Rusko sankcie, Moskva potom zverejnila vlastný sankčný zoznam s menami predstaviteľov EÚ. Navaľnyj držal na čas vo väzení hladovku.

image

Alexej Navaľnyj s manželkou

TASR/AP Photo/Pavel Golovkin

Obvinenia neustále pribúdali

Ďalší proces s Navalným sa začal vo februári 2022 priamo vo väznici. Prokuratúra požiadala ruský súd, aby Navaľnému uložil ďalší trest 13 rokov väzenia za podvod a pohŕdanie súdom. Podľa obžaloby použil na osobné účely stovky miliónov rubľov prevedené do rôznych fondov vrátane Navaľného Fondu boja s korupciou, ktorý úrady medzičasom zakázali ako extrémistickú organizáciu.

V marci toho istého roku ho súd konštatoval vinným z podvodu a z pohŕdania súdom a poslal ho na deväť rokov do väzenia. Navaľnyj sa postavil pred súd znovu vlani v júli. A to priamo vo väznici s najprísnejším režimom v ruskej Vladimirskej oblasti, kde si odpykával predchádzajúci trest.

image

Konečne našli Navaľného. Väznia ho v trestaneckej kolónii na Sibíri, za polárnym kruhom

Obvinený bol zo založenia a financovania extrémistickej organizácie, z výziev k extrémizmu, zo zapojenia maloletých do páchania nebezpečnej činnosti a z „rehabilitácie nacizmu”. Agentúra AFP vtedy napísala, že ďalší väzenský proces s Navaľným ilustruje ovzdušie represií uprostred ruskej agresie proti Ukrajine.

Najdrsnejšia väznica v Rusku

Prokuratúra neskôr požiadala súd, aby Navaľnému vymeral ďalších 20 rokov za mrežami. Vlani 4. augusta ho súd za extrémizmus poslal na 19 rokov do väzenia. Západní činitelia verdikt odsúdili a vyzvali na prepustenie.

image

Navaľného umiestnili do väzenia za polárnym kruhom

Verdades E Nada Mais/X

Pred Vianocami ho väzenská stráž prepravila do trestaneckej kolónie za polárnym kruhom, kde ho hneď po odchode z karantény zavreli na samotku. „Chladnejšie ako 32 stupňov pod nulou tu ešte nebolo. Ale aj pri takomto mraze je možné sa viac ako pol hodiny prechádzať, len ak sa podarí nechať znovu vyrásť nos, uši a prsty. Máločo tak povzbudí ako prechádzka na Jamale o 6:30 ráno,” sarkasticky opisoval ešte minulý mesiac v príspevku na sociálnej sieti.

Trestanecká kolónia Poljarnyj volk, ležiaca asi 60 kilometrov za polárnym kruhom, je pokladaná za jednu z najdrsnejších väzníc v Rusku. Väčšina väzňov, ktorí si tu odpykávajú trest, bola odsúdená za vážne zločiny, poznamenal vtedy Reuters.

image

Alexej Navaľnyj s manželkou a deťmi

TASR/AP Photo/Andrew Lubimov

Navaľnyj sa na zdravotné ťažkosti vôbec nesťažoval, uviedol dnes podľa štátnej agentúry TASS Danila Gontar, ktorý stojí na čele regionálnej komisie dohliadajúcej na situáciu v nápravných zariadeniach. Ani Navalného príbuzní podľa neho o pomoc komisiu nežiadali. Komisia sa mala vydať do trestaneckej kolónie na konci januára, ale pre chorobu niektorých členov sa cesta neuskutočnila.

V októbri 2021 udelil Európsky parlament Navaľnému Sacharovovi cenu za slobodu myslenia. Ocenil ho za odvahu v boji za slobodu, demokraciu a ľudské práva. Mal manželku a dve deti. 

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/spolocnost/svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
02. máj 2024 02:14