Väzenie IK-3, prezývaný ako Polárny vlkEmerald Chronicles/X
StoryEditor

Mučenie vodou či státie v mraze. Navaľného čaká jedna z najhorších väzníc v Rusku

Ditta SteiniDnes.cz30.12.2023., 14:29h

Trestanecká kolónia IK-3 za polárnym kruhom, do ktorého ruskí úradníci v decembri presunuli opozičníka Alexeja Navaľného, patrí k najdrsnejší väzniciam v krajine.

Lajkuj Brainee.sk na

Zariadenie prezývané ako Polárny vlk je známe brutalitou dozorcov, ktorí trestancov mučia ľadovou vodou, bitím alebo pomocou elektrošokov. Vo väznici sa nachádzajú páchatelia tých najťažších zločinov.

„V zime sa väzni narýchlo zhromažďujú na dvore v ľahkom oblečení. Musia zostať až 40 minút vo formácii, keď je vonku mínus 45 stupňov. Nesmú o seba trieť dlane. Pokiaľ sa jeden človek pohne, strážcovia celú jeho skupinu polejú ľadovou vodou,“ opisuje dianie v IK-3 aktivistka za práva väzňov Olga Romanovová, ktorá je v kontakte s ľuďmi, ktorí si krutou väznicou prešli.

image

Konečne našli Navaľného. Väznia ho v trestaneckej kolónii na Sibíri, za polárnym kruhom

Mučenie býva aj na jar

Situácia v Polárnom vlkovi podľa nej nie je oveľa lepšia ani v teplejších mesiacoch. „Na jar príde nová forma mučenia. Komáre a muchy. Pokiaľ sa pri nástupe zaženú rukou, celú skupinu spláchnu vodným delom,“ popísala Romanovová Rádiu Slobodná Európa (RFE).

„Mám kabát z ovčieho rúna, ušianku a čoskoro dostanem návleky,“ odkázal 26. decembra opozičník prostredníctvom svojho právnika v prvom odkaze z IK-3. „Poslali ho tam s cieľom izolovať ho, sťažiť mu život a znemožniť prístup k advokátom a blízkym,“ uviedla jeho hovorkyňa Kira Jarmyšová.

Navaľnyj sa do začiatku decembra nachádzal vo väznici IK-6 s prísnym režimom, ktorá sa nachádza v obci Melechovo približne 200 kilometrov východne od Moskvy. Opozičník sa opakovane sťažoval na minimum vychádzok, nedostatočnú stravu alebo časté pobyty na samotke.

Známy oponent Kremľu, ktorý bol v roku 2020 otrávený nervovo paralytickou látkou novičok, je za mrežami už tretí rok. Ruské súdy mu udelili niekoľko trestov, okrem iného za extrémizmzs. Navaľnyj všetky obvinenia, kvôli ktorým má stráviť vo väzení 19 rokov, odmieta. Podľa odporcov Kremľa sa režim v Moskve snaží uvrhnutím opozičníka do žalára zbaviť nepohodlného kritika.

Jeho spolupracovníci za dôvod jeho presunu považujú blížiace sa prezidentské voľby v Rusku, v ktorých sa súčasná hlava štátu Vladimir Putin bude uchádzať o znovuzvolenie.

Najmenej rok v malej cele bez pohybu

Väznica leží dvetisíc kilometrov severovýchodne od Moskvy a nachádza sa v nej približne 1 050 trestancov. Podľa ľudskoprávnych aktivistov sú tu predovšetkým páchatelia tých najťažších zločinov – sérioví vrahovia, pedofilovia či sexuálni násilníci. V niektorých prípadoch sem režim posiela aj odsúdených, ktorí sa považujú za politických väzňov. Dva roky tu napríklad strávil Platon Lebedev, niekdajší obchodný partner podnikateľa Michaila Chodorkovského.

Trestanecká kolónia IK-3 vznikla už v roku 1961 ako súčasť siete gulagov. Zariadenie sa nachádza pri obci Charp, ktorá má približne päťtisíc obyvateľov, a bývajú v nej aj zamestnanci väznice. „Ide o najsevernejšie položenú väznicu v Rusku. Už samotná poloha znamená, že podmienky sú tam najtvrdšie. A Navaľnyj bude najmenej rok držaný v malej cele, z ktorej nie je vidieť na oblohu,“ povedal Ivan Ždanov, riaditeľ Navaľného protikorupčného fondu.

Žiadny kontakt, šikana

Podľa RFE do oblasti väčšinou nelietajú dopravné lietadlá a prístup vlakom je značne obmedzený. Väzni môžu smerom von komunikovať len prostredníctvom ruskej pošty, telefón nemajú k dispozícii. „Nikdy neviete, či váš list dorazil alebo nie. Alebo či vám adresát odpovedal. Ale to je zmysel toho, prečo Navaľného poslali tak ďaleko,“ dodal Ždanov.

Ukrajinský režisér Oleh Sencov, ktorý sa po ruskej anexii Krymu stal jedným z najznámejších politických väzňov ruského režimu, opísal väzenie za polárnym kruhom ako očistec. Sencov strávil päť rokov v trestaneckej kolónii IK-8, nazývanej ako Ľadový medveď, ktorá sa rovnako nachádza v Jamalsko-neneckom autonómnom okruhu.

„Bitie, ponižovanie, elektrošoky, pobyt v ľadovej cele v mokrom oblečení. Pri šikane sa vám bežne vyhrážajú znásilnením. Dozorcovia vás rovnako môžu zatvoriť do debny, kde hodiny kľačíte v polohe plodu a močíte pod seba,“ uviedol.

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/spolocnost/svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
27. apríl 2024 03:53