Pozri si dokument Odkazy starého svetaBrainee x Canva, FB/OĽaNO, TASR
StoryEditor

VIDEO Tento krátky dokument ukazuje to najhoršie, čo sa objavilo v slovenskej spoločnosti a politike. Z mnohých záberov mrazí

Miroslav Kamody08.02.2024., 08:00h

Krátky dokument ťa v priebehu necelých štrnástich minút vezme na cestu do slovenskej histórie, politiky a jej následkov na ľudí. A na konci ti bude jasné, že niečo v našej krajine nie je v poriadku.

Lajkuj Brainee.sk na

S režisérom, dokumentaristom a strihačom Petrom Pavlíkom si sa na našom webe mohol stretnúť už niekoľkokrát. Mali sme ho v našom podcaste a priniesli sme ti aj info o jeho prvom celovečernom satirickom filme OUCA - (NE)SKUTOčNí PRíBECH.

Pred necelým rokom vytvoril krátkometrážny dokument ZLOvensko, v ktorom ukázal dopady hybridnej vojny na Slovákov, ktorí milujú Rusko a Putina. Teraz sa vracia, aby priniesol druhý diel tematickej trilógie, kde ukazuje okrem iného to najhoršie, čo slovenská politika v priebehu histórie vyprodukovala. Dostal názov Odkazy starého sveta.

image

VIDEO Internetom sa šíri film ZLOvensko. Ukazuje dopady hybridnej vojny na Slovákov, ktorí milujú Rusko a Putina

Odvrátená strana našej krajiny

„Slovensko je nádherná krajina, no dejú sa v nej často nepekné veci. Keď som pred necelým rokom uvádzal svoj predchádzajúci projekt ZLOvensko, tak mi napadlo, že táto téma ukrýva v sebe ešte množstvo materiálu. Netrvalo dlho a padlo rozhodnutie, že vznikne trilógia krátkych strihových dokumentov zaoberajúca sa odvrátenou stranou našej krajiny. Toto je prostredná časť,” hovorí Pavlík pre Brainee.

Na rozdiel od prvej kapitoly sa rozhodol svoj film postaviť viac ako lyriku. „Nemá pevnú príbehovú os a je v ňom viac interpretácií. Lákala ma predstava, že každý si z filmu zoberie niečo iné. Dá sa brať ako ukázanie paradoxov medzi prírodou a ľudstvom. Rovnako ako ilustrácia hymny,  metafora na opakovanie rovnakých chýb, hnev boha nad tým, čo sa deje v jeho diele alebo iba prosté ukázanie odvrátenej strany našich dejín.”

Ako dodáva, všetky výklady sú odlišné, no pointa je stále rovnaká. „Všetko zlé raz skončí, pokiaľ sa vieme postaviť nenávisti a zlu. Aj napriek temnote raz slnko vyjde.” Krátky dokument v sebe spája zostrihané videá, pričom mnohé svojho času doslova valcovali internet - málokedy však v pozitívnom zmysle slova.

Verím, že raz sa to zlomí, hovorí

V závere 14-minútového dokumentu ukazuje, že aj napriek všetkému, čo sa v minulosti aj aktuálne deje, stále máme nádej na lepšie zajtrajšky. Pavlík je totiž presvedčený, že opakovanie histórie sa nakoniec zmení. „Preto som film nazval ako som nazval. Okrem toho, že ide o odkaz na jeden slávny slovenský dokument (Obrazy starého sveta v réžii Dušana Hanáka sú silnou výpoveďou o starých ľuďoch, zdanlivo živoriacich na okraji ľudskej spoločnosti, pozn.), tak som chcel vyjadriť, že čo sa dialo a stále deje, nepatrí do nového sveta.”

image

To najhoršie z diskusií na Facebooku v hlave jednej osoby. Cítili sme potrebu nastaviť zrkadlo, hovorí tvorca filmu Ouca

Podľa neho sa starý svet bráni, no pomaly zomiera. „A skrz všetky tragédie alebo beznádej nás čakajú lepšie zajtrajšky. Len o ne musíme zabojovať. A SNP, Nežná revolúcia alebo rôzne občianske zhromaždenia ukazujú, že Slovensko dokáže zvíťaziť. Len treba byť obozretný, pretože zlo sa vždy dokáže vrátiť. A náš projekt je jeho odkaz,” dodáva tvorca na záver.

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/zabava/filmy, menuAlias = filmy, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
03. máj 2024 08:52