GhostX/Daily Mail
StoryEditor

Ukrajinský ostreľovač Ghost osobne zneškodnil už 113 Rusov: Je jedno, aký si strelec, ak nevieš prežiť v teréne

Miroslav Kamody02.10.2023., 12:00h

Ukrajinský ostreľovač sa otvorene rozrozprával o svojej práci v okolí Bachmutu. Jeho jednotku posielajú priamo do tých najnebezpečnejších oblastí, kde majú pripraviť pôdu pre postup armády.

Lajkuj Brainee.sk na

Na predmestí mesta Bachmut sa smrtiaci tím ostreľovačov tajne pohybuje lesmi a poliami, aby zlikvidoval ruské ciele. „Nie je to nič ako americké filmy, ktoré romantizujú prácu ostreľovačov a ukazujú ju ako veľmi očarujúcu,“ povedal pre Insider ich veliteľ, ktorý vystupuje pod volacím znakom Ghost (Duch).

„Pracujeme 24 hodín denne, nerobíme rozdiely medzi dňom a nocou. Víkendy neexistujú,“ povedal. „Si totálne vyčerpaný, všetky šťavy sú z teba vyžmýkané a keď sa vrátiš z misie, si úplný magor.“ Pre portál sa Ghost rozhovoril prostredníctvom videohovoru - nechýbala šatka s lebkou, ktorou si zakrýva spodnú polovicu tváre.

image

Zelenskyj založil medzinárodnú zbrojársku alianciu. Pripojilo sa k nej už 38 firiem z 19 krajín, na fóre malo zastúpenie aj Slovensko

113 zabití

Prezradil, že jeho jednotka za posledných deväť mesiacov zneškodnila 558 cieľov, pričom on sám je zodpovedný na 113. Tieto čísla však nie je možné nezávisle overiť. Podľa Ghosta však ide o počet porovnateľný s jedným celým vojenským práporom.

V dejinách moderných vojen existujú príbehy o takmer mýtických ostreľovačoch, ktorí likvidujú množstvo nepriateľských cieľov s laserovou presnosťou. Duchovia Bachmutu – ktorí si zobrali meno od svojho veliteľa – si taktiež vybudovali hrôzostrašnú povesť. Korešpondent BBC s kameramanom túto jednotku navštívil v ich základnom tábore začiatkom tohto leta.

Tím zvyčajne loví ciele s vysokou hodnotou. Akonáhle je cieľ zlikvidovaný, zabijú všetkých ďalších ruských vojakov, ktorých uvidia v okolí. Podľa Ghostových slov je jeho jednotka nasadená do tých najnebezpečnejších situácií. „Keď je plánovaná ofenzíva alebo protiofenzíva, našou úlohou je vstúpiť ako prví a vyčistiť oblasť.“

Prekonávajú rekordy

Na misie sa dopravia autom a následne sa k cieľu vydajú v tichosti pešo. Výstrely sa zaznamenávajú elektronicky cez mieridlá ich pušiek a tím pokračuje v pozorovaní cieľa tri až päť hodín po zabití, aby sa uistil, že sú mŕtvi. Ghost povedal, že všetky ich misie sú nezabudnuteľné a nebezpečné, ale najťažšie je, keď je cieľom iný ostreľovač. „Úlohou je loviť poľovníka,“ povedal.

Tím útočí na ciele zo vzdialenosti od približne 70 metrov a ich posledný potvrdený cieľ bol vzdialený 2,5 kilometra, povedal Ghost. Insider uvádza, že táto vzdialenosť je zhruba trojnásobkom dĺžky najvyššej budovy sveta Burdž Chalífa v Dubaji, a zaradila by ju medzi najvzdialenejšie zabitia ostreľovačov v histórii.

Ich primárnou zbraňou je americký Barrett M107A1. Používajú tiež Barrett MRAD a niektoré ukrajinské pušky, vrátane UAR-10 a Snipex Alligator. Ostreľovač neprezradil, koľko mužov je v jeho jednotke, no naznačil, že ich je niekoľko desiatok. Všetci prešli 10-mesačným výcvikom a vo februári prišli do Bachmutu, kde sa pohybujú dodnes.

image

Ruské škôlky sa menia na vojenské cvičiská. Od Moskvy až po Sibír si deti obliekajú uniformy a cvičia sa v boji

Je jedno, aký si strelec, ak nevieš prežiť

Ako však Ghost dodáva, nie je to len o strieľaní. Povedal, že 10 percent ich tréningu bolo zameraných na učenie sa strieľať a 90 percent z toho bolo na učenie sa, ako prežiť. „Naučíte sa počítať, počítate. Učíte sa maskovať, spoznávate prostredie. Môžete strieľať dokonale, ale ak neviete prežiť, nemá to cenu,” povedal.

Brať životy mu problém nerobí, pretože je motivovaný vyšším zámerom. „Psychicky netrpíme, pretože si chránime svoj domov a robíme ušľachtilý skutok. Navyše je to len práca,” povedal. „Sme absolútne sebestační.” Práve to považuje za tajomstvo ich úspechu, spolu s tým, že sú úzko prepojení - zostávajú spolu a vždy idú na misie ako jeden.

„Som absolútne presvedčený o každom mužovi, ktorý so mnou pracuje,” povedal. „Sme absolútne sebestační. Každý prvok našej úlohy plnia naši vlastní členovia – máme vlastných vodičov, máme vlastných opravárov nákladných vozidiel, všetko, čo robíme, robíme sami. Nespoliehame sa na nikoho mimo našej jednotky. Pravdepodobne preto sme všetci stále nažive a spolu.”

Ostreľovači musia byť veľmi dobre maskovaní a v jednej pozícii môžu čakať až 16 hodín. Práca je náročná fyzicky aj psychicky, nehovoriac o nebezpečenstve, keďže jednotka často operuje v dosahu ruského delostrelectva.

Z podnikateľa ostreľovač

Pre zaujímavosť, v minulosti bol Ghost podnikateľom. Zbrane sa chopil po tom, čo Rusko anektovalo ukrajinský Krymský polostrov v roku 2014. Vtedy „som sa stal tým, čím som.“ 

Vo svojom voľnom čase rád píše a spieva piesne a so svojou malou dcérou sa rozpráva cez telefón. Povedal, že jednotka si udržuje morálku pomocou ich domáceho maznáčika - huskyho Loly, ktorú Ghost nazval ich antidepresívom.

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/spolocnost/svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
02. máj 2024 11:42