Musk mal prerušením satelitného spojenia zmariť ukrajinský útok dronmi.Twitter/war_noir/
StoryEditor

Musk mal prerušením satelitného spojenia zmariť ukrajinský útok dronmi. Miliardár to však popiera

Michal ČiernikTASR10.09.2023., 14:00h

Miliardár Elon Musk vlani údajne prikázal svojim technikom, aby v okolí Krymu vypli satelitnú internetovú službu Starlink s cieľom narušiť ukrajinský útok na ruskú námornú flotilu.

Lajkuj Brainee.sk na

Autor Muskovej biografie Walter Isaacson píše, že keď sa ukrajinské morské drony s pripevnenými výbušninami priblížili k ruskej flotile, stratili spojenie a boli vyplavené na breh. Musk podľa autora konal na základe obáv, že Rusko bude na ukrajinský útok na Kryme reagovať použitím jadrových zbraní.

Táto časť z knihy ukazuje, že Musk sa ocitol v špecifickej pozícii a americké vládne úrady ho nemohli prehliadať, píše CNN.

Rusko pred začiatkom svojej invázie vo februári 2022 narušilo ukrajinské komunikačné systémy. Musk však Kyjevu ponúkol satelitnú internetovú službu Starlink, ktorá sa stala nevyhnutou pre vojenské operácie Ukrajiny. Umožňovala udržiavať pripojenie aj po odpojení mobilných sietí a internetu.

Miliardár Isaacsonovi povedal, že spoločnosť SpaceX nemala v úmysle použiť Starlink vo vojne. „Bola určená na to, aby ľudia mohli sledovať Netflix a oddýchnuť si, pripojiť sa on-line pre potreby škôl a vykonávať nenásilné činnosti - nie útoky dronmi,“ uviedol.

Muskovo vyjadrenie

Americký miliardár Elon Musk poprel, že by vlani v reakcii na chystaný ukrajinský útok na ruskú námornú flotilu na Kryme vypol internetovú službu Starlink. Tvrdí, že Starlink nevypol, pretože v oblasti pôvodne vôbec nebol aktivovaný.

Ukrajinské úrady Muska žiadali, aby spojenie pre drony obnovil. S miliardárom komunikoval ukrajinský vicepremiér Mychajlo Fedorov. Musk uviedol, že satelitné spojenie pre Krym neobnoví, pretože Ukrajina „zachádza príliš ďaleko a privoláva si strategickú porážku“.

SpaceX však vo februári tohto roka prijala opatrenia, ktorými Ukrajine obmedzuje možnosti využívať jej satelitné internetové služby na vojenské účely.

image

Má čo chcel? Z Twitteru odišla polovica vedcov a klimatických aktivistov. Môžu za to Muskove zmeny

Kniha s názvom Elon Musk má byť uvedená do predaja 12. septembra. Spisovateľ Walter Isaacson napísal životopisy viacerých osobností vrátane bývalého amerického ministra zahraničných vecí Henryho Kissingera, zakladateľa spoločnosti Apple Steva Jobsa, či fyzika Alberta Einsteina.

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/kultura/socialne-siete, menuAlias = socialne-siete, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
29. apríl 2024 03:29