Zelenskyj založil medzinárodnú zbrojársku alianciu.Twitter/zelenskyyua/
StoryEditor

Zelenskyj založil medzinárodnú zbrojársku alianciu. Pripojilo sa k nej už 38 firiem z 19 krajín, na fóre malo zastúpenie aj Slovensko

TASR30.09.2023., 16:41h

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj oznámil založenie medzinárodnej aliancie zbrojárskeho priemyslu. Jej účelom má byť okrem iného posilnenie obranného potenciálu Ukrajiny. Sobotného zbrojárskeho fóra v Kyjeve sa podľa neho zúčastnili zástupcovia 252 zbrojárskych firiem z viac ako 30 krajín.

Lajkuj Brainee.sk na

Ukrajina sa má stať jedným z najväčších výrobcov zbraní na svete. Na tento účel bude založená aliancia, ktorej základom je deklarácia doteraz podpísaná už 38 zbrojárskymi firmami. Na otvorení prvého medzinárodného fóra obranného priemyslu v Kyjeve to v piatok povedal ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj. Informovali o tom agentúry DPA a AFP.

„Našou prvou úlohou je zvíťaziť v tejto vojne a vrátiť nášmu ľudu trvalý a hlavne spoľahlivý mier. Túto úlohu splníme. Vďaka našej spolupráci s vami, s väčšinou sveta,“ povedal Zelenskyj.

Moderný obranný priemysel

Prioritou je podľa Zelenského vytvorenie moderného obranného priemyslu. Rakety, drony a delostrelecké granáty sa budú vyrábať v spolupráci s poprednými spoločnosťami.

Väčšinu vojenskej techniky chce Ukrajina v budúcnosti vyrábať sama a na tento účel zriadi špeciálny fond. „Fond sa bude dopĺňať prostredníctvom dividend zo štátnych aktív a ziskov z predaja skonfiškovaných ruských aktív,“ povedal Zelenskyj.

image

Ruskej armáde došli autá. Vojakom preto nariadili, aby odovzdali svoje súkromné vozidlá, inak im hrozia tresty

Zdôraznil, že novozaložená aliancia bude rešpektovať a chrániť medzinárodné právo, ako aj bezpečnosť, a to nielen Ukrajiny, ale aj každého štátu na svete.

Viac ako 250 firiem

Na fóre v Kyjeve bolo zastúpených 252 zbrojárskych firiem z Nemecka, USA, Veľkej Británie, Francúzska, Turecka, Švédska, Českej republiky a z ázijských krajín, ako aj Austrálie.

Aliancia obranného priemyslu je vnímaná ako odpoveď Kyjeva na deklarovaný cieľ vojny, ktorú Rusko rozpútalo na Ukrajine, a tým je jej demilitarizácia, konštatovala agentúra DPA.

Slovenská účasť

Minister obrany SR Martin Sklenár absolvoval v piatok 29. septembra v ukrajinskej metropole Kyjev okrem vystúpenia v paneli konferencie DFNC1 aj bilaterálne rokovania s prezidentom Ukrajiny Volodymyrom Zelenským, ako aj so svojím náprotivkom, ukrajinským ministrom obrany Rustemom Umerovom. TASR o tom informoval komunikačný odbor Ministerstva obrany SR.

image

Musk mal prerušením satelitného spojenia zmariť ukrajinský útok dronmi. Miliardár to však popiera

ukrajinský prezident vyzdvihol všetku pomoc, menovite najmä dôležité rozhodnutie o poskytnutí 13 stíhacích lietadiel MiG-29 v čase, keď to Ukrajina urgentne potrebovala. Súčasťou diskusie boli aj možnosti ďalšej podpory vrátane oblastí s potenciálom zapojenia spoločností slovenského obranného priemyslu, najmä v odmínovaní, ale aj v ďalších oblastiach.

Rokovanie s ukrajinským kolegom - ministrom obrany Rustemom Umerovom bolo venované najmä aktuálnej situácii na bojisku a tiež aktuálnym potrebám ukrajinských ozbrojených síl, vrátane vojenskej pomoci, výcviku a ďalších foriem podpory.

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/spolocnost/svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
02. máj 2024 14:04