Ruské škôlky sa menia na vojenské cvičiská.Twitter/clashreport/
StoryEditor

Ruské škôlky sa menia na vojenské cvičiská. Od Moskvy až po Sibír si deti obliekajú uniformy a cvičia sa v boji

Michal Čiernik25.09.2023., 14:00h

Deti v škôlkach si obliekajú uniformy a zúčastňujú sa pochodového cvičenia. Staršie deti sa učia, ako kopať zákopy, hádzať granáty a strieľať so skutočným strelivom.

Lajkuj Brainee.sk na

V školách po celej krajine sa vytvárajú „dobrovoľné vojenské spolky“ pre tínedžerov a menia sa národné učebné osnovy tak, aby kládli dôraz na obranu vlasti. Stručne povedané, ruské deti sa pripravujú na vojnu, uvádza CNN.

Militarizácia ruských verejných škôl sa zintenzívnila od ruskej invázie na Ukrajinu, poháňaná nie spontánnym návalom vlasteneckého cítenia, ale vládou v Moskve.

Vojenské školské kluby

Investícia je obrovská. Minister školstva Sergej Kravcov nedávno povedal, že v ruských školách a vysokých školách je v súčasnosti asi 10-tisíc takzvaných „vojensko-vlasteneckých“ klubov a na ich práci sa zúčastňuje štvrť milióna ľudí.

Tieto kluby sú súčasťou mnohostranného úsilia, ktoré zahŕňa radikálne prepracovanie školských osnov. Existujú povinné hodiny o vojensko-vlasteneckých hodnotách a aktualizované historické knihy zdôrazňujú ruské vojenské triumfy.

V auguste prezident Vladimir Putin podpísal zákon, ktorým sa zavádza nový povinný kurz na školách: „Základy bezpečnosti a obrany vlasti“.

Ministerstvo školstva následne v rámci tejto iniciatívy podporilo kurzy, ktoré zahŕňajú exkurzie do vojenských jednotiek, vojensko-športové hry, stretnutia s vojenským personálom a veteránmi a kurzy o dronoch.

Stredoškoláci by sa tiež učili používať ostrú muníciu „pod vedením skúsených dôstojníkov alebo inštruktorov vojenských jednotiek výlučne na palebnej čiare“, uvádza ministerstvo.

Skladanie zbraní či vojenské prehliadky

Rozsiahly prieskum miestnych a sociálnych médií v Rusku CNN ukázal, že deti vo veku sedem alebo osem rokov absolvujú základný vojenský výcvik.

Napríklad v júli sa deti v Belgorode zúčastnili cvičení, ktoré zahŕňali použitie automatických zbraní, zostavenie guľometu a prechod cez prekážkovú dráhu.

Guvernér Belgorodu Vjačeslav Gladkov navrhol pravidelne vykonávať cvičenia so školákmi a predškolákmi.

V máji v Krasnodare pochodovali desiatky detí, ktoré nevyzerali viac ako na sedem alebo osem rokov, v uniformách armády a námorníctva, pričom niektoré držali v rukách napodobeniny automatických zbraní, keď míňali hodnostárov na pódiu.

Podobné scény sa odohrali od Sachalinu na ruskom ďalekom východe až po Yeysk pri Azovskom mori. Niektoré deti vyzerajú nadšene, niektoré zmätene.

V školách vyrábajú veci pre vojakov

Od ruských detí sa tiež očakáva, že prispejú k vojnovému úsiliu praktickými spôsobmi. Vládna strana Jednotné Rusko spustila vo Vladivostoku program, v ktorom školáci šijú nohavice a čiapky pre vojakov.

Vo Vladimire šili deti kukly pre armádu na hodinách práce v rámci kampane s názvom „Šijeme pre našich mužov“.

image

Ruskí žiaci dostanú nové učebnice dejepisu. Budú sa učiť Putinov výklad dejín

Študenti technickej školy vo Voroneži mali za úlohu vyrobiť mobilné kachle pre ruskú armádu. Zdravotne postihnuté dospievajúce dievčatá v Ussurijsku boli zase povolané na šitie pások na rukáv.

Cieľom je podľa ministerstva obrany „pestovať zmysel pre vzájomnú pomoc a spolupatričnosť, vysoké morálne a psychologické kvality, ako aj pripraviť mladú generáciu na službu v Ozbrojených silách Ruskej federácie“.

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/spolocnost/svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
05. máj 2024 14:53