Big Ben sa rozzvučal po piatich rokochKirsty Wigglesworth/Tasr
StoryEditor

Päť rokov ho rekonštruovali. Londýnom sa znovu ozýval slávny Big Ben

iDnes.czČTK13.11.2022., 16:00h

Po piatich rokoch opráv sa v nedeľu opäť rozozneli zvony na Alžbetinej veži v Londýne, a to vrátane najväčšieho z nich, slávneho Big Benu.

Lajkuj Brainee.sk na

Celkom jedenásť úderov zahájilo dve minúty ticha za vojnových veteránov, ich pamiatku si uctil aj kráľ Karol III. Rekonštrukcia začala v roku 2017 a mala trvať štyri roky, práce sa však oneskorili a celá doba sa tak pretiahla o rok, píše BBC. Renovaciou prešli aj všetky štyri ciferníky a kompletný mechanizmus hodín uvádza iDnes.cz. Jeden z ciferníkov v priebehu opráv zostal nezakrytý, aby Londýnčanom i turistom ukazoval presný čas. Technici ho odpojili od pôvodného mechanizmu a poháňal ho moderný elektronický motor. 

Hodinová veža Big Ben, ktorá bola pri 60. výročí vlády Alžbety II. oficiálne pomenovaná ako Alžbetina veža, je vysoká 96 metrov. Je považovaná za najviac fotografovanú pamiatku vo Veľkej Británii. Big Ben bolo pôvodne meno samotného zvonu, v priebehu rokov sa tak začalo hovoriť celej stavbe. Hodiny na veži boli vo svojej dobe najväčšími hodinami sveta. Centrálny zvon dopĺňajú na veži ešte ďalšie zvony, ktoré odbíjajú každú štvrť hodinu.

image

Obľúbené kino Lumière je kvôli požiaru zatvorené. Tajomníčka prezradila termín otvorenia

Rekonštrukcia hodinového stroja slávny zvon umlčala už niekoľkokrát. Big Ben na čas utíchol v rokoch 1934, 1956 a 1990. Neplánovanú deväťmesačnú prestávku si vyžiadala aj porucha  v roku 1976, kedy sa kvôli zlomenému hriadeľu niektoré súčasti stroja roztočili natoľko, že z mechanizmu vyleteli. Odtrhlo sa aj viac ako tonu vážiacu závažie, ktoré rozdrvilo ďalšie časti stroja.

image

Konečne sme sa dočkali. Nahliadni s nami do nových prestorov Slovenskej národnej galérie

Briti nechali zvon zámerne utíchnuť počas prvej svetovej vojny. V roku 1916 sa báli, aby prenikavý zvuk a žiariace ciferníky nepoužili piloti nemeckých vzducholodí Zeppelin ako navigačný bod. Hodiny sa do tmy ponorili aj počas náletov na Londýn počas druhej svetovej vojny, Big Ben však bil ďalej.

Portál iDnes patrí do portfólia vydavateľstva Mafra, ktorého súčasťou je aj Brainee.

 

menuLevel = 3, menuRoute = notsorry/news/tech, menuAlias = tech, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
18. apríl 2024 04:40