Princ Harry vydáva osobnú spoveď, v ktorej odhaľuje život v kráľovskej rodine.Penguin Random House, Alamy/
StoryEditor

Kráľovská rodina o nej nevedela. Princ Harry podáva v novej knihe emotívnu spoveď, ktorá môže zničiť monarchiu

Nikola Michalkova03.11.2022., 13:00h

Princ Harry sa pridáva k známym osobnostiam, ktoré svoj život spísali do knihy. Vydáva osobnú spoveď, v ktorej má odhaliť život v kráľovskej rodine. To však môže viesť k tomu, že ich už aj tak naštrbené vzťahy môžu dosiahnuť ďalší level odcudzenia.

Lajkuj Brainee.sk na

Kniha mala pôvodne vyjsť koncom roka 2022, avšak jej vydanie sa napokon oddialilo na január. Príčinou odkladu vydania knihy bol pohreb kráľovnej Alžbety II., pričom to, čo sa písalo v knihe, by mohlo kráľovskej rodine, monarchii a samotným čitateľom v tých časoch ublížiť.  

Pre niektorých môže byť prekvapením, že princ Harry sa rozhodol odhaliť celý svoj život v kráľovskej rodine, vzťahy či zákulisie toho, čo sa v rodine doteraz dialo. Princ Harry sa po oznámení, že kniha bude vydaná, vyjadril, že to bude „správa môjho života z prvej ruky, ktorá je presná a úplne pravdivá,“ uvádza sa na portáli The Guardian. Môžeme teda očakávať rozruch v kráľovskej rodine?

Princova spoveď

Vydavateľstvo Penguin Random House, ktoré knihu vydáva, uviedlo, že kniha čitateľov privádza „okamžite späť k jednému z najpálčivejších obrazov 20. storočia – k dvom malým chlapcom, princom, ktorí kráčajú za rakvou svojej matky a svet ich sleduje v smútku a hrôze.“

Vydavateľ zároveň dodáva, že kniha bude extrémne úprimná, preto sa čitatelia budú môcť dočítať niečo, čo doteraz nevedeli. „So svojou surovou, neochvejnou úprimnosťou je Spare prelomovou publikáciou, ktorá je plná pochopenia, odhalenia, sebaskúmania a ťažko vybojovanej múdrosti o večnej moci lásky nad smútkom.“ Princ Harry v knihe má písať svoju osobnú spoveď o tom, aký je život v kráľovskej rodine.

Markus Dohle, výkonný riaditeľ vydavateľstva, hovorí, že princ Harry „zdieľa pozoruhodnú osobnú cestu od traumy k uzdraveniu, ktorá hovorí o sile lásky a bude inšpirovať a povzbudzovať milióny ľudí na celom svete.“ 

Vydaná po celom svete

Kniha Spare, na ktorú pravdepodobne minimálne zo zvedavosti čaká celý svet, bude oficiálne publikovaná 10. januára budúceho roka. Celkovo vyjde v 16-tich jazykoch po celom svete a audioknihu bude čítať samotný princ. Nahrávaná verzia knihy bude zverejnená v rovnaký deň, ako klasická kniha. 

Zisk, ktorý princ Harry získa z predaja knihy, venuje charite. Okrem toho prispel 1,5 milióna dolárov organizácii Sentebale, ktorú založil spolu s princom Seesiom z Lesotha. Organizácia sa venuje pomoci zraniteľným deťom a mladým ľuďom v Lesothe a Botswane, ktoré sú postihnuté vírusom HIV/AIDS.

Taktiež daruje niekoľko stoviek tisíc dolárov organizácii WellChild, ktorá umožňuje deťom a mladým ľuďom s komplexnými zdravotnými problémami, aby sa liečili doma a nie v nemocnici. Princ je patrónom tejto organizácie už 15 rokov. 

image

Princ Harry vydáva osobnú spoveď v knihe Spare.

Penguin Random House/

Ponaučenia zo života

Keď princ Harry priznal, že memoár píše, vyjadril sa: „Knihu nepíšem ako princ, ktorým som sa narodil, ale ako muž, ktorým som sa stal.“

„V priebehu rokov som nosil veľa klobúkov, doslova aj obrazne, a dúfam, že rozprávaním svojho príbehu – vrcholov, pádov, chýb a ponaučení – môžem ukázať, že bez ohľadu na to, odkiaľ pochádzame, máme toho spoločného viac, ako si myslíme,“ vyjadril sa Harry pre portál The Guardian.

„Som nesmierne vďačný za príležitosť zdieľať, čo som sa za svoj život naučil a som veľmi nadšený, že si ľudia prečítajú o mojom živote z prvej ruky. Je presná a úplne pravdivá.“ Kniha má pokryť obdobie od princovho detstva až po súčasnosť, vrátane princovho času, ktorý strávil v armáde a slúženiu v Afganistane. Taktiež bude opisovať jeho život ako manžela a otca. 

Vydaná nevhodne

Kniha však bude vydaná nie v práve najvhodnejšej chvíli pre britskú monarchiu vzhľadom na to, že sa prispôsobuje vláde kráľa Karola III., a ktorá sa zároveň zmieta v ekonomickej a politickej nestabilite, uvádza sa na portáli New York Times. Samozrejme, princ Harry svojou knihou môže poškodiť monarchiu a najmä jeho vzťah s kráľovskou rodinou, s ktorou už aj tak nemá príliš dobré vzťahy.

Čo v kráľovskej rodine ešte spôsobia odhalenia v knihe, je otázne. Avšak, pravdou je, že ak by Harry ešte s vydaním knihy počkal, mohlo by to utlmiť predaj a takisto aj narušiť istý imidž samotného princa, ktorý si vytvoril povesť rebela hovoriaceho pravdu. 

„Je jeho cieľom posilniť svoju slávu v určitej časti verejnosti, alebo je jeho cieľom napraviť vzťahy s rodinou?“ pýta sa literárny agent Matt Latimer, spoluzakladateľ agentúry Javelin. 

Bulvár 

Bulvárne denníky či zasvätenci diskutovali o tom, aký úprimný princ v skutočnosti bude pri odhaľovaní príčin jeho odchodu od rodiny a koľko škody bude ochotný spôsobiť celej monarchii. Po smrti kráľovnej dokonca niektorí politickí komentátori začali spochybňovať hodnotu monarchie a myslia si, že princove odhalenia by mohli podnietiť skepsu verejnosti voči nej. Ktovie, či si Harry uvedomuje toto riziko. 

„Nezabudnite, že britská kráľovská rodina si potrebuje získať a udržať rešpekt britskej verejnosti. Ak sa to niekedy zásadným a trvalým spôsobom poškodí, môže to byť veľmi vážne,“ vyjadril sa žurnalista Valentine Low.

image

Vzťah medzi Harrym a Williamom sa naštrbil po tom, čo sa Harry odsťahoval.

Yaba Left Online/Twitter

Princ William sa nevyjadruje

Princ William „sotva prehovoril“ s princom Harrym od toho momentu, čo sa o knihe dozvedel, uvádza sa na portáli Daily Mail. Kráľovská rodina totiž donedávna o knihe netušila. Dozvedela sa to až vtedy, keď bola oznámená verzia v španielskom jazyku, ktorá dostala názov „En La Sombra“, čo v preklade znamená „v tieni.“

Taktiež je pravdepodobne v istom napätí, čo sa v knihe píše. Kniha bude niesť obraz princa Harryho, a najmä odkazovať na jeho postavenie mladšieho brata. „Kráľovská rodina má pripravených právnikov, ktorí si knihu prečítajú. Ak je to príliš nevýrazné, nebude to stáť za tie milióny, ktoré mu už zaplatili,“ povedala Angelina Levin pre The Sun Online. 

Vydavatelia memoárov zároveň tvrdia, že princ Harry sa nebude vyhýbať citlivým témam, ako napríklad rozhodnutiu rodiny povzbudiť jeho a jeho staršieho brata, aby kráčali za rakvou svojej matky Diany. Takisto je tu predpoklad, že v knihe by mohol prezradiť, ktorý člen kráľovskej rodiny povedal rasistický komentár o možnej farbe pleti jeho vtedy ešte nenarodeného syna Archieho, alebo si takisto môže posvietiť na jeho napätý vzťah s otcom a problematické časy s jeho bratom Williamom. Bratský vzťah sa naštrbil od momentu, čo sa Harry s Meghan presťahovali do Spojených národov. 

Propagácia knihy v Spojenom kráľovstve

Niektoré správy na portáli Daily Mail naznačujú, že Harry môže odletieť do Británie na Nový rok, aby vysvetlil svoj zámer, prečo sa rozhodol knihu napísať. Takisto však existujú teórie, že Harry musel písať aj o veciach, ktoré ani jemu samému neboli príjemné. Na portáli The Sun Online sa uvádza, že sa predpokladá, že kráľ Karol III. bol varovaný pred možnými odhaleniami, ktoré sa môžu dostať na povrch. 

image

Zjednotení v žiali. Britské médiá vyzdvihujú údajné prímerie princov a bratov Williama a Harryho

Hovorí sa, že najlepšiu vec, ktorú by kráľovská rodina mohla urobiť je prerušiť akékoľvek kontakty s Harrym a Meghan. Či by to bolo efektívnym riešením, môžeme len polemizovať. Iný zdroj, ktorý má blízko k princovi Harrymu na portáli Daily Mail uvádza, že Harry sa mal vyjadriť, že memoár napísal skôr pre seba než preto, aby zničil svoju rodinu.

Existujú však aj názory, ktoré hovoria, že kniha by mohla znamenať koniec akéhokoľvek úsilia o zmierenie dvoch bratov. „Táto kniha by mohla znamenať koniec akéhokoľvek vzťahu, ktorý Harry chce mať so svojou rodinou, a je to zúfalo smutné,“ vyjadril sa zdroj na portáli Daily Mail. 

menuLevel = 2, menuRoute = notsorry/news, menuAlias = news, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
26. apríl 2024 06:14