Vojna na UkrajineFacebook/Papirusi
StoryEditor

VIDEO Unikli desivé nahrávky ruských vojakov. Strieľame všetkých, opisujú v hovoroch

khiDnes16.03.2022., 14:00h
Takmer každý deň sa objavujú nové rozhovory ruských vojakov, ktoré zachytila ​​a zverejnila ukrajinská kontrarozviedka. Ukazujú, že Rusi sa vo vojne, o ktorú nestáli, zmietajú medzi strachom o život, hladovým rabovaním obchodov i neľútostným vraždením civilistov.
Lajkuj Brainee.sk na

Keď volajú domov, dozvedajú sa, že tam sa medzitým rúca život, aký poznali. Bez Coca Coly a KFC.

- „Zabili už veľa Rusov?“

 - „Áno, tretiu rotu kompletne zabili. Zo šesťdesiatich ich zostalo sedem! Včera alebo predvčerom slúžil v mojom batalióne jeden chlapec. Riadil auto, keď ho na ceste zastavili civilisti. Vypálili naňho z granátometu a dorazili ho guľometom.“

- „Šialené! A to vám hovoria, že nemáte ubližovať civilistom!“

- „To je nám fuk! Veliteľ nám dal povolenie. Povedal, že môžeme otvoriť poklop pri veži a strieľať všetkých. Je jedno, že majú (na autách) napísané deti. Strieľame všetkých.”

Zachytené hovory

Zachytenú konverzáciu ruského vojaka s neznámou ženou v pondelok zverejnil zástupca ukrajinského ministra vnútra Anton Geraščenko. O tom, že má ruská armáda vo vraždení civilistov úplne voľné ruky, svedčí aj nahrávka, o ktorej v sobotu informoval portál The Kyiv Independent.

Vojaci v Charkove vraj dostali rozkaz zabiť každého, na koho narazia. Vrátane detí. Traja ľudia tak boli zavraždení len preto, že si v jednom z domov posvietili baterkou. V posledných dňoch je to už niekoľký odposluch, ktorý sa dostal na verejnosť. Ich pravosť nie je možné nezávisle overiť.

Pokiaľ však uveríme ukrajinskej strane, hovory Rusov ukazujú, ako sa v napadnutej krajine správajú, ako o situácii zmýšľajú a čo sú ochotní povedať svojim blízkym. Tí im potom zase opisujú, čo sa deje doma. Napríklad agentúra Unian v pondelok napísala o rozhovore, ktorý odpočúvala ukrajinská kontrarozviedka SBU. Údajná manželka sa jednému z vojakov sťažuje, že sa jej žije zle.

Sankcie v Rusku

„(Banka) VTB je pod sankciami, (banka) Alpha je pod sankciami, nefungujú žiadne aplikácie, mobilom už nezaplatíš.Jediné, čo môžeš, je vybrať si výplatu z bankomatu,“ hovorí s odkazom na bezprecedentné ničivé sankcie, ktoré Západ na Rusko uvalil v snahe zastaviť krvavé šialenstvo.

Kremeľ tiež podľa Rusky mlčí o stratách ruskej armády na Ukrajine, hoci už nie je možné ich pred občanmi ďalej skrývať. „Zaujímalo by ma, koľko ľudí zomrelo. Ale nepočítaj to,“ pokračuje, na čo jej manžel odpovedá „ja viem“. „To je na ho*no. Je to horšie ako v Sýrii,“ hovorí zase žena.

Coca Cola aj KFC sú preč, obchody sú preč, narieka ďalšia Ruska:

Rozčuľuje ju navyše, že na jej bankovom účte stále nie sú sľúbené príplatky. Manžel jej preto sľubuje, že dá výpoveď a čo najskôr si nájde „normálnu prácu“. Manželka mu však neverí. „Od všetkých počuješ len o bolesti a slzách. Asi odídem z práce. Aj keď ako by som teraz mohol?“

„Nemôžeš si tam vykopať dieru a schovať sa?“ pýta sa po chvíli svojho milého, ktorý sa zasmeje a poradí jej, aby prišla a tú dieru vykopala. „Vieš čo, len sa smej. Jeden z tvojej brigády napísal Nataša: ‚Asi tu zostanem. Je to tu skutočný očistec,'“ strachuje sa žena.

​A keď manžel nechápe, vysvetlí, že dotyčný vojak tým chcel povedať, že sa návratu z Ukrajiny najskôr nedožije. O strachu zo smrti sa potom niektorí vojaci bavia aj so svojimi rodičmi „Panebože, mami, všetci tu zomrieme. Všade okolo sú telá. Nikto nevie, čo má robiť. Panikárime,“ povedal údajne jeden z nich matke. Iný sa zase otca pýtal, či „v Čečensku tiež cítil, že každý jeho nádych môže byť posledný“.

„Aspoň vám dajú metál, až ma tu zabijú. Toľko mŕtvych... Prečo nás sem Putin poslal? Veď oni nás nenapadli. Sú to normálni ľudia, hovorí po rusky!“ dodáva mladík. Ďalší potom na otázku svojich blízkych, či je opitý, odpovedá: „Trochu som vypil. Bojím sa, ku*evsky sa bojím.“

Vlaky plné mŕtvol

Hovorí, že už nezvláda výjavy, keď späť do Ruska odchádzajú vlaky plné mŕtvol jeho niekdajších súputníkov. Velitelia sa podľa neho strieľajú do nohy, len aby mohli z frontu domov. Po ošetrení sa však musia zase vrátiť, dodáva. Ukrajinská SBU zachytila ​​aj pokus jedného z vojakov uniknúť bojovaniu výhovorkou, že jeho žena zomrela a on sa musí postarať o deti.

Dokonca svoju exmanželku po telefóne navádza, aby SMS správu tohto znenia poslala na číslo „prevereného“ človeka, ktorý už všetko zariadi. Ako podvod dopadol, nie je známe.

Každý deň sa však objavujú nové a nové svedectvá dokazujúce, že Rusi nevedeli, kam idú, prečo tam idú, ani ako dlho tam budú. Bez zásob potravín aj munície si pripadajú predovšetkým ako potrava pre delá. Chcú preč.

Rabovanie

Chvíle na Ukrajine si však vedia aj spríjemniť. Objavujú sa prípady rabovania obchodov, rodinných domov, ale aj škôl či škôlok. Ruskí nájazdníci idú po všetkom, čo môžu zjesť, a samozrejme po cigaretách a alkohole.

V druhom slede potom berú veci, ktoré by sa im mohli hodiť po návrate do Ruska. Televízie, počítače, pneumatiky... „Hlavne netroškárte, zoberte toho čo najviac,“ nabádala ich aj jedna z Rusiek. „Teraz máš dva norkové kožuchy a Dáša má kabát z polárnej líšky. Obsadili sme jeden dom, teraz nás tu býva dvadsať. Vypil som nejaký koňak za sedem tisíc,“ hovoria potom vojaci v zostrihu nespresneného počtu telefonátov.

​Aj ďalší si pochvaľujú, čo všetko si so sebou z invázie privezú. Napríklad pracovné nástroje, o ktorých vždy snívali, alebo mlynček na mäso, ktorý budú používať na chate.

V meste Sumy a priľahlom okolí zase vďaka rabovaniu zistili, že zmrzlina môže chutiť lepšie ako tá, ktorú poznajú z domova. „Tá bola taká dobrá!“ hovorí muž na nahrávke, ktorú v nedeľu zverejnila SBU. Pochvaľuje si aj džús, ktorý je vraj ešte ku všetkému veľmi lacný.

Žena na druhej strane telefónu po chvíli, keď sa jej muž prizná k rabovaniu, začne pochybovať, či majú Ukrajinci z ruskej návštevy vôbec radosť. Vojak pritaká, že nechápe, prečo tam vlastne Rusko bojuje. „Bože, snáď to už čoskoro skončí. Už vás toľko umrelo a nám tu ani nebudú ukazovať Premier League,“ povzdychne si potom jeho partnerka.

Okrem ruskej propagandy sa k nej už však dostali aj pravdivé informácie z frontu. Dodá totiž, že videla zábery z ukrajinských médií s roztrhanými telami a mŕtvolami. „Stálo to vôbec za to? Je to desivé. Idem do postele a mám pocit, akoby som sama niekde bojovala, nemôžem z toho spať.“

Naopak spomínaná Ruska, ktorá by sama najradšej tiež rabovala obchody, má o súčasnej vojne jasno. „Strieľajte tých skú*vysynov. Hlavne, že neumriete vy. S*ať na nich. Zas*aní feťáci a náckovia,“ nadáva a opakuje tak to, čo o Ukrajincoch nahovoril národu prezident Vladimir Putin so svojou propagandou.

A niektorí okupanti sa ženinou radou riadia, ako vysvetľuje jeden z nich. „Prehľadali sme zajatcov a potom sme sa rozhodovali, čo s nimi. Keby sme ich pustili, mohli by prezradiť našu pozíciu a delostrelectvo by nás zabilo. Tak sme ich všetky zastrelili v lese.“

Nahrávok je toľko aj preto, že si vojaci v naivite, že idú do priateľskej krajiny, nedávali pozor a na hovory domov bežne používali svoje mobilné telefóny. Svoj vlastný šifrovaný systém Era už navyše nemôžu využívať po tom, čo zničili ukrajinské 3G veže, ktoré sú na to nevyhnutné. Ukrajinská kontrarozviedka tak má ich komunikáciu ako na dlani.

Portál iDnes.cz patrí pod vydavateľstvo Mafra, ktorého súčasťou je aj Brainee.sk.

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/spolocnost/svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
24. apríl 2024 10:50