MinisterFacebook/When Pictures Tell The Truth
StoryEditor

Svetu hrozí treťou svetovou, na rukách nesie škvrnu globálnej degradácie demokracie. Kto je Sergej Lavrov?

Lukáš Kovalčík27.04.2022., 15:00h
Ruský minister zahraničia nedávno svetu pohrozil rozpútaním tretej svetovej vojny, ktorá má byť podľa neho jadrová a zničujúca. Jeho vyhlásenia však Británia označila za silné reči. Tak či onak, na tohto muža sa kvôli vojne na Ukrajine upiera zrak celého sveta.
Lajkuj Brainee.sk na

Dlhoročný Putinov spojenec, tvrdý kariérny diplomat a muž s prezývkou „Dr No“ je už 18 rokov nekompromisnou a často sarkastickou tvárou Ruska na svetovej politickej scéne. Najnovšie tento muž šokoval svojim „varovaním“ či skôr vyhrážkami o rozpútaní tretej svetovej vojny, ktorá podľa neho reálne našej spoločnosti hrozí.

Reč je o Sergejovi Lavrovovi, dlhoročnom ruskom ministrovi zahraničia, ktorý patrí k najmocnejším ľuďom sveta.

Odkiaľ sa však Lavrov vlastne vzal a ako sa stal jedným z najvýraznejších politikov súčasnosti?

Dr No

Sergej Viktorovič Lavrov má po otcovi arménske korene, jeho matka je Ruska. V politike sa pohybuje už od mladosti, začínal ako dvadsaťjedenročný, keď sa stal poradcom na sovietskom veľvyslanectve na Srí Lanke. 

Lavrov Lavrov za mladi Twitter/Гражданин

​Neskôr pokračoval ako prvý tajomník Komunistickej strany Uzbekistanu, zástupca náčelníka sekcie medzinárodných ekonomických vzťahov ZSSR, a riaditeľ Medzinárodnej organizácie sovietskeho ministerstva zahraničných vecí. Napokon sa v roku 2004 stal ministrom zahraničia, a vo funkcii je dodnes. Celkovo je teda Lavrov v politike už 50 rokov.

Svoju prezývku „Dr No“ zdedil po bývalom sovietskom ministrovi zahraničia Gromykovi, ktorý podobne ako Lavrov často používal tvrdý a pomerne arogantný slovník, najmä vo svojej rétorike k Západu.

Prchká povaha

Lavrov je známy svojou prchkou povahou a nekompromisnými názormi, aspoň čo sa týka ruskej politiky. V roku 2008 napríklad zareagoval na kritiku zo strany vtedajšieho britského ministra zahraničných vecí Davida Milibanda nasledujúcimi slovami: „Kto ste vy do p…, že ma poúčate?“ Píše AP.

Pri nedávnych rozhovoroch s ministerkou zahraničných vecí Spojeného kráľovstva Liz Truss, ktorých cieľom bolo odvrátiť ruskú inváziu, zase opísal, že sa s ňou rozpráva ako s nepočujúcim.

​Západné krajiny ho na oplátku označili za „hlavného ruského propagandistu“ zodpovedného za „globálnu degradáciu demokracie“.

Žena, milenka a nevlastná dcéra 

Od roku 1971 je Lavrov ženatý s Máriou Lavrovou a majú jednu dcéru a dve vnúčatá. Jeho dcéra Jekaterina roky žila v USA a Londýne, je vydatá za bohatého obchodníka Alexandra Vinokurova, ktorý je jedným z hlavných vlastníkov súkromnej investičnej spoločnosti Marathon Group.

Veľkú pozornosť však v súčasnosti púta Lavrovova 26-ročná nevlastnú dcéra Polina. Jej matka má byť dlhoročná milenka šéfa ruskej diplomacie Svetlana Poľakovová. 

Mladá žena si mala v Londýne zariadiť doslova rozprávkový život, bývať má v luxusnom byte a voziť sa má v drahých autách. „Polinina matka a Lavrov sú spolu asi dvadsať rokov. Polinin biologický otec nie je nijako bohatý, nemá manžela - oligrachu. Ale v 21 rokoch si Polina zaobstarala byt v Londýne v peknej časti štvrte Kensington za 4,4 milióna libier,“ tvrdí Maria Pevčichová, ktorá je spolupracovníčkou väzneného opozičného lídra Navalného.

O životnom štýle Lavrovej nevlastnej dcéry píše Pevčichová ako o „večných prázdninách". „Lavrov mnohokrát hovoril o zlom anglosaskom svete a hrozných západných demokraciách, ktoré chcú zničiť Rusko a Ukrajinu. Tak prečo preboha jeho nevlastná dcéra žije v Londýne? Prečo nie na Kryme alebo v Donbase, prečo sa nepresťahuje tam?“ pýta sa. Británia by vraj podľa nej mala na obe ženy – matku aj dcéru – uvaliť sankcie. Viac fotiek Svetlany a Poliny nájdeš v našej galérii. 

Britská vláda už podnikla v tomto smere kroky a uviedla, že by mohla zhabať byt nachádzajúci sa v luxusnej londýnskej štvrti, ktorý kúpila v hotovosti práve žena spájaná s ruským ministrom zahraničných vecí.

Pred domom mladej Poliny sa pred pár dňami dokonca zišli demonštranti podporujúci sankcie na Lavrovovu dcéru.

Protest Demonštranti Twitter/شراره دهشیری

​Na samotného Lavrova už sankcie uvalené sú. Má zákaz cestovať do USA, plus jeho prípadné aktíva v americkej jurisdikcii budú zmrazené.

Zmrazené aktíva kvôli prebiehajúcej vojne na Ukrajine má aj v Británii, Austrálii a Kanade.

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/spolocnost/svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
21. apríl 2024 14:54