Reuters
StoryEditor

Odvrátená strana vojny. Rodičia v Rusku deťom neveria, že ich armáda masakruje Ukrajinu

dttiDnes15.03.2022., 10:00h
Ruská invázia na Ukrajinu v posledných týždňoch rozvrátila mnoho ruských rodín, ktorých členovia sa v názore na agresiu ich krajiny nezhodnú. Priepasť vzniká predovšetkým medzi mladšou a staršou generáciou, ktorá je zvyknutá čerpať informácie zo štátnych médií a často im bezhranične dôveruje.
Lajkuj Brainee.sk na

„S rodičmi už asi nikdy nezasadnem k jednému stolu, myslia si, že som zradil vlasť,“ popísal jeden z Rusov. Na tretí deň ruskej invázie na Ukrajinu si aj dvadsaťosemročná Ruska Victoria Goková uvedomila, že sa jej jej matka vzďaľuje.

„V telefóne som si všimla, že mama začína papagájovať vládne informovanie o tejto vojne - že to je chyba NATO, že Rusko nemalo inú možnosť, než sa brániť,“ hovorí žena.

„Stalo sa mojím poslaním zmeniť jej názor a ukázať jej, čo sa skutočne na Ukrajine deje,“ hovorí Goková, ktorá sa živí ako módna stylistka a pochádza z malého mesta na Sibíri, odkiaľ sa presťahovala do Moskvy.

Vojna Kyjev TASR/AP/Felipe Dana

Rozkol medzi generáciami

A rozhodne nie je sama. Podľa expertov teraz podobný nesúlad v názoroch zažíva množstvo ruských rodín. Rozkol vzniká najmä medzi generáciami.

„Vo všeobecnosti je u mladších Rusov menej pravdepodobné, že budú zastávať protiukrajinské postoje. Videli sme, že do protivojnových protestov sa z veľkej časti zapojili mladší ľudia,“ povedal denníku The Guardian politický analytik Andrej Kolesnikov z moskovského Carnegieho centra.

„Mnoho z toho, ako vnímate vojnu, závisí od toho, odkiaľ dostávate svoje správy. Ak sa pozeráte na televíziu, je jednoducho pravdepodobnejšie, že sa budete držať oficiálnej línie. A starší ľudia majú tendenciu viac sledovať televíziu,“ myslí si Kolesnikov.

​Prieskum spoločnosti Levada vlani v máji ukázal, že televízia zostáva pre Rusov najväčším zdrojom spravodajstva, na ktorý sa spolieha 62 percent populácie. U Rusov nad 65 rokov je potom o 51 percent vyššia pravdepodobnosť, že sa budú pozerať na televíziu, ako u ľudí mladších ako 25 rokov.

Rusi nechcú prijať, že sú vo vojne tí zlí

Ruské štátne médiá vojnu na Ukrajine prezentujú ako „zvláštnu vojenskú operáciu“ zameranú na oslobodenie Ukrajincov a ochranu občanov na Donbase pred „genocídou“. Videá ruských bômb zasahujúcich ukrajinské rezidenčné oblasti potom štátne médiá označili za „zinscenované ukrajinskou stranou“.

„Vidíme, že väčšina Rusov pravdepodobne podporuje činy svojej vlasti, aspoň tak, ako im tieto činy prezentujú štátne médiá,“ hovorí Kolesnikov, podľa ktorého vzhľadom na „citlivosť“ témy nie je prekvapujúce, že vojna vytvorila napätie vo vnútri rodín a medzi priateľmi. „Pre ľudí je veľmi ťažké prijať, že ich strana je v skutočnosti tá zlá,“ domnieva sa analytik.

Ten v nedeľu na svojom twitterovom účte zdieľal video, na ktorom je vidieť, ako ruská polícia na Červenom námestí v Moskve zatýka každého, kto sa pokúsi akokoľvek prejaviť, a to bez ohľadu na to, čo stojí na transparentoch, ktoré ľudia držia v rukách, alebo či ruskú inváziu odsudzujú alebo podporujú.

Otec verí, že si Ukrajinci najímajú hercov

Goková sa rozhodla svoju vlasť opustiť v minulom týždni po tom, čo ju polícia na jednom z protivojnových protestov v hlavnom meste zadržala. „Mámu sa mi nakoniec podarilo presvedčiť, že naša krajina má vo vojne ničivú úlohu. Teraz ale musím presvedčiť svojich bratrancov a strýkov,“ popísala svoje počínanie žena.

To bude ale teraz ešte ťažšie. Moskva po platformách Facebook a Twitter v pondelok zablokovala aj Instagram. Zásah proti sociálnym sieťam a niekoľkým zostávajúcim nezávislým médiám v Rusku ďalej obmedzí prístup obyvateľov k externým informáciám o vojne a posilní vplyv štátnych médií.

​Vplyv invázie na rodinné vzťahy pocítil aj technický konzultant z Moskvy Dmitrij. „Po invázii som sa nasťahoval k rodičom, aby som sa im pokúsil povedať, čo sa skutočne deje,“ popísal The Guardianu s tým, že prvý týždeň im denne ukazoval zábery ruského ostreľovania miest na Ukrajine.

„Nemalo to ale žiadny vplyv. Len ich to utvrdilo v presvedčení, že majú pravdu. Po týždni som sa vrátil k sebe do bytu a mama mi napísala správu, že zrádzam svoju vlasť,“ líči dvadsiatnik Dmitrij.

Keď mu potom otec vo štvrtok poslal dezinformačný klip, podľa ktorého stredajší útok na pôrodnicu v Mariupole zinscenovali Ukrajinci, ktorí do rolí zranených matiek obsadili herečky, bola to pre Dmitrija posledná kvapka. Túto konšpiračnú teóriu následne propagovali aj ruskí predstavitelia.

Twitter NEXTA

Hnev, ktorý ničí rodiny

„Strašne ma to rozhnevalo. Neviem, či ešte niekedy budeme môcť sedieť pri jednom stole. Myslím, rodičia sú zmanipulovaní štátnou propagandou a skutočne ma vidia ako nepriateľa štátu. Vzdal som to,“ uzatvára.

Niektorým Rusom v predchádzajúcich dňoch nestačilo ani to, že ich príbuzní boli svedkami ostreľovania. Dvadsaťpäťročná Olexandra z východoukrajinského Charkova začiatkom marca uviedla, že jej matka žijúca v Moskve v telefonátoch neverí, že Rusi ostreľujú civilistov.

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/spolocnost/svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
18. apríl 2024 09:39