Vojna na UkrajineTwitter/Rafael Navarrete
StoryEditor

Svetlo na konci tunela. Zelenského poradca prezradil dátum, kedy by mohla skončiť vojna

Václav PodlešákiDnes15.03.2022., 09:10h
Ukrajina dosiahne dohodu o prímerí s Ruskom najneskôr v máji, uviedol podľa agentúry Reuters vojenský poradca ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského Oleksij Arestovyč.
Lajkuj Brainee.sk na

Poradca zároveň oznámil, že prichádza do úvahy niekoľko možností ďalšieho vývoja závisiacich na tom, koľko vojakov sa Rusko rozhodne na Ukrajinu vyslať.

„Myslím, že najneskôr v máji, začiatkom mája, by sme mali dosiahnuť mierovú dohodu, možno aj oveľa skôr. Hovorím o najhoršom scenári,“ povedal podľa Reuters Arestovyč vo videu, ktoré zdieľali mnohé ukrajinské médiá.

Viacero scenárov vývoja

Podľa Arestovyča teraz pripadá do úvahy niekoľko možností. Ukrajina by mohla dosiahnuť mierovú dohodu aj stiahnutie nepriateľských vojsk veľmi rýchlo, počas týždňa alebo dvoch. Počíta sa však aj so scenárom, kedy sa Moskva rozhodne do konfliktu zapojiť napríklad žoldnierov zo Sýrie. V takom prípade by potom dohoda prichádzala do úvahy skôr v polovici alebo na konci apríla.

V najhoršom možnom scenári by Rusko mohlo začať s odvodmi a vyslať vojakov na Ukrajinu po asi mesiaci výcviku.
„Ale aj keď brancov pripravia počas jedného mesiaca a na začiatku mája ich nasadia do boja, tak vojna skončí v polovici mája,“ citoval Arestovyča web 24tv.ua.

Prezidentov poradca ale zároveň upozornil, že aj po dosiahnutí prímeria by mohli ešte počas roka na ukrajinskom území pretrvávať lokálne taktické strety.

Niekoľko kôl ukrajinsko-ruských rokovaní o prímerí zatiaľ veľa výsledkov neprinieslo, podotkla agentúra Reuters. Arestovyč sa na rozhovoroch priamo nezúčastňuje. Po rokovaní medzi Ruskom a Európou teraz volá aj Čínska ľudová republika.

​Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v pondelok neskoro večer prostredníctvom videa uviedol, že mierové rokovania medzi Kyjevom a Moskvou budú pokračovať v utorok po tom, čo ich v priebehu dňa prerušili. Ako ohlásil predtým Zelenského poradca Mychajlo Podoľak, išlo o technickú prestávku.

Volodymyr Zelenskyj vo videu rovnako sľúbil, že s ruskými vojakmi sa bude zaobchádzať slušne, ako s ľuďmi, pokiaľ sa vzdajú. „Tak, ako sa k vám vaša armáda nikdy nesprávala. Rozhodnite sa!,“ vyhlásil. Súčasne oznámil, že vinníci vojny sa budú zodpovedať bez zhovievavosti.

Zelenskyj najskôr hovoril k ukrajinským občanom a potom plynule prešiel do ruštiny s výzvou pre ruských vojakov.
„Ruskí branci! Pozorne ma počúvajte! Ruskí dôstojníci! Vy to už viete,“ povedal. „Ukrajine nič nevezmete, len jej vezmete životy. Veľmi veľa. Ale vaše životy budú tiež vzaté. Ale prečo by ste mali zomrieť? Na čo? Viem, že chcete žiť!“

Portál iDnes.cz patrí pod vydavateľstvo Mafra, ktorého súčasťou je aj Brainee.sk.

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/spolocnost/svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
27. apríl 2024 05:45